Ten biszkopt jest już tak wilgotny i pyszny, że nie trzeba go dodatkowo nasączać. To zasługa 1 składnika
AdobeStock
Newsy

Ten biszkopt jest tak wilgotny i pyszny, że nie trzeba go dodatkowo nasączać. To zasługa 1 składnika

Nawet najlepszy krem do tortu nie wystarczy, jeśli biszkopt będzie niedobry. Czasami to ciasto wychodzi tak suche, że można się nim zakrztusić w trakcie jedzenia. By temu zapobiec, biszkopt po upieczeniu nasącza się różnymi składnikami, dzięki czemu jest bardziej wilgotny, a przy tym ma lepszy smak. Proponujemy wam przepis na taki biszkopt, który nie wymaga poprawek.

Biszkopt to ciasto, które musi opanować każdy adept cukiernictwa. Stanowi bazę wielu deserów, w tym tortów - warto zaskoczyć swoich najbliższych takim tortem własnej roboty na urodziny czy inną szczególną okazję. Jeśli chcecie, by wasz biszkopt wyszedł idealny, zainspirujcie się pomysłem prosto z Japonii na to ciasto - wychodzi wilgotne, a jednocześnie bardzo puszyste. 

Sposób na wilgotny biszkopt

Poniżej podajemy wam przepis na wyjątkowy biszkopt miodowy. Inspiracją dla tego ciasta jest kasutera - to japoński wypiek z dodatkiem miodu, który przypomina nasz tradycyjny biszkopt. Jego protoplastą jest podobno portugalskie ciasto castella, który na japońskie wyspy przywieźli europejscy misjonarze.

Słodki składnik japońskiego ciasta w postaci płynnego miodu sprawia, że biszkopt ma przyjemnie chrupiącą skórkę z zewnątrz, a w środku jest miękki, puszysty i lekko wilgotny. 

Zobacz także
Teściowa od lat dodaje ten 1 składnik do biszkoptu. Dzięki temu zawsze wychodzi pulchny i wyrośnięty

Teściowa od lat dodaje ten 1 składnik do biszkoptu. Dzięki temu zawsze wychodzi pulchny i wyrośnięty

Biszkopt znowy nie wyrósł? Tajemnica tkwi w dobraniu ilości jajek do wielkości tortownicy

Biszkopt znów nie wyrósł? Dobierzcie odpowiednie proporcje do swojej tortownicy

Przepis na biszkopt miodowy

Składniki:

  • 6 jaj

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki cukru

  • 4 łyżki mleka

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki miodu

  • szczypta soli

Podane składniki wystarczą na biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 24 cm. 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do małego garnka. Lekko podgrzejcie, a następnie wlejcie 2 łyżki miodu. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie rozgrzać na tyle, by miód był płynny.

  2. Następnie weźcie jajka i oddzielcie żółtka od białek. Żółtka przełóżcie do miski i wsypcie połowę cukru podanego w przepisie. Utrzyjcie na puch.

  3. Teraz do miski z żółtkami dodajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną (przesiane wcześniej na sitku, by nadać ciastu lekkości). Wlejcie mleko wymieszane z miodem. Wszystko razem zmiksujcie na gładko.

  4. W kolejnym kroku ubijcie białka na sztywno, z dodatkiem odrobiny soli oraz resztą cukru. 

  5. Gdy piana będzie już puszysta, powoli i ostrożnie dodawajcie ją do miski z ciastem, cały czas mieszając szpatułką. 

  6. Gotową masę na biszkopt wlejcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

  7. Włóżcie formę do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez około pół godziny, maksymalnie 40 minut. Pod koniec zróbcie test suchego patyczka by mieć pewność, że ciasto jest upieczone.

  8. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę z piekarnika. Od razu, bardzo ostrożnie, zdejmijcie obręcz z tortownicy i wyjmijcie ciasto. Odstawcie na kratkę do ostudzenia. 

Kotlety mielone

Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
AdobeStock
Newsy
Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
Biszkopt nie jest wystarczająco wyrośnięty lub pęka? Wiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.

To, wydawałoby się, banalne ciasto jest podstawą do robienia tortów i innych wypieków. Niestety, nie zawsze biszkopt się udaje - może pękać i opadać. By temu zaradzić, dodajcie do niego odrobinę jednego składnika.  Co zrobić, aby biszkopt się udał? Podstawą biszkoptu są jajka oraz odpowiednie ubicie białek. Jednak nie tylko to świadczy o powodzeniu tego popularnego wypieku. Warto bowiem do masy wlać jedną łyżkę stołową octu spirytusowego - to sprawi, że ciasto wyjdzie mocno wyrośnięte i cudownie puchate. I spokojna głowa, w ogóle nie będzie w nim czuć octu! Przepis na puszyste ciasto biszkoptowe Do przygotowania dobrego ciasta biszkoptowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki skrobi ziemniaczanej ćwierć szklanki cukru 6 jajek 1 łyżka octu spirytusowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Oddzielcie białka od żółtek. Białka umieśćcie w jednej misce, a żółtka w drugiej. Następnie do żółtek wlejcie jedną łyżkę octu spirytusowego, dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksujcie.  Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.  Gdy białka będą już ubite, cały czas miksując dodawajcie powoli cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, wciąż miksując, dodawajcie żółtka.  Nie przerywając miksowania, do masy wsypcie maką pszenną i ziemniaczaną (warto je wcześniej przesypać przez sitko do jednej miski i wymieszać). Mieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Do tortownicy wlejcie masę na biszkopt. Wstawcie ją do rozgrzanego do 170 stopni...

Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
Patrząc na pyszności, jakie przyrządza Danuta Martyniuk trudno nie dojść do wniosku, że Zenek jest naprawdę rozpieszczany przez swoją żonę w kuchni. W końcu kto by się nie skusił na taki placek ze śliwkami? Zobaczcie, jak przyrządza go pani Danuta.

Choć Danuta Martyniuk zrzuciła aż kilkanaście kilogramów, wcale nie oznacza to, że odmawia sobie ona wszystkiego dobrego. Żona gwiazdora disco polo pokazała w „Pytaniu na śniadanie” jak przyrządza placek ze śliwkami, jeden z ulubionych wypieków Zenka. Jest słodko, tłusto i bardzo smacznie - w końcu tylko takie ciasta są najlepsze! Nie ma co się oszukiwać, że „odchudzone” wypieki smakują tak samo dobrze, jak ich klasyczne wersje. Pani Danuta nie żałuje masła, cukru oraz oczywiście świeżych śliwek, które sprawiają, że placek jest lekko wilgotny i po prostu przepyszny. Poznajcie autorski przepis Danuty Martyniuk na placek ze śliwkami.  Przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami Do przygotowania placka ze śliwkami Danuta Martyniuk używa poniższych składników: Składniki: około kilogram śliwek węgierek 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru niecałe 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  cynamon Oraz dodatkowo masło do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu. Przygotowanie: Wyjmijcie masło oraz jajka z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Wszystkie składniki muszą mieć bowiem tę samą temperaturę. Następnie do miski włóżcie całą kostkę masła (powinno być miękkie). Wsypcie szklankę cukru pudru i utrzyjcie. Później do masy dodajcie jajka i ubijcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski z masą jajeczną. Miksujcie wszystko na średnich obrotach. Gotową masę na ciasto wlejcie do posmarowanej wcześniej masłem tortownicy. Umyjcie śliwki i przekrójcie każdą z nich na pół. Wyrównajcie wierzch ciasta i układajcie na nim owoce ciasno, jedną śliwkę...

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj Składniki 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...