
Biszkopt to ciasto, które musi opanować każdy adept cukiernictwa. Stanowi bazę wielu deserów, w tym tortów - warto zaskoczyć swoich najbliższych takim tortem własnej roboty na urodziny czy inną szczególną okazję. Jeśli chcecie, by wasz biszkopt wyszedł idealny, zainspirujcie się pomysłem prosto z Japonii na to ciasto - wychodzi wilgotne, a jednocześnie bardzo puszyste.
Sposób na wilgotny biszkopt
Poniżej podajemy wam przepis na wyjątkowy biszkopt miodowy. Inspiracją dla tego ciasta jest kasutera - to japoński wypiek z dodatkiem miodu, który przypomina nasz tradycyjny biszkopt. Jego protoplastą jest podobno portugalskie ciasto castella, który na japońskie wyspy przywieźli europejscy misjonarze.
Słodki składnik japońskiego ciasta w postaci płynnego miodu sprawia, że biszkopt ma przyjemnie chrupiącą skórkę z zewnątrz, a w środku jest miękki, puszysty i lekko wilgotny.
Przepis na biszkopt miodowy
Składniki:
-
6 jaj
-
¾ szklanki mąki pszennej
-
¾ szklanki cukru
-
4 łyżki mleka
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki miodu
-
szczypta soli
Podane składniki wystarczą na biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 24 cm.
Przygotowanie:
-
Wlejcie mleko do małego garnka. Lekko podgrzejcie, a następnie wlejcie 2 łyżki miodu. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie rozgrzać na tyle, by miód był płynny.
-
Następnie weźcie jajka i oddzielcie żółtka od białek. Żółtka przełóżcie do miski i wsypcie połowę cukru podanego w przepisie. Utrzyjcie na puch.
-
Teraz do miski z żółtkami dodajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną (przesiane wcześniej na sitku, by nadać ciastu lekkości). Wlejcie mleko wymieszane z miodem. Wszystko razem zmiksujcie na gładko.
-
W kolejnym kroku ubijcie białka na sztywno, z dodatkiem odrobiny soli oraz resztą cukru.
-
Gdy piana będzie już puszysta, powoli i ostrożnie dodawajcie ją do miski z ciastem, cały czas mieszając szpatułką.
-
Gotową masę na biszkopt wlejcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Włóżcie formę do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez około pół godziny, maksymalnie 40 minut. Pod koniec zróbcie test suchego patyczka by mieć pewność, że ciasto jest upieczone.
-
Po tym czasie wyjmijcie blaszkę z piekarnika. Od razu, bardzo ostrożnie, zdejmijcie obręcz z tortownicy i wyjmijcie ciasto. Odstawcie na kratkę do ostudzenia.