Nadchodzą ciepłe dni, a wraz z nimi także sezon na lody. Niestety, lody są jednym z tych produktów spożywczych, którymi dość łatwo można się zatruć. Trzeba bardzo uważać przy jedzeniu lodów ze sklepów i supermarketów. Na szczęście znamy kilka zasad, które mogą pomóc wam uniknąć zakażenia.

Powody zatruć pokarmowych

Jeśli słyszycie o zatruciu pokarmowych, prawdopodobnie pierwsze na myśl przychodzą wam mięsa i przetwory mleczne, dania z restauracji lub jedzenie, które ma przekroczony termin ważności.

Lato to pora roku w której szczególnie łatwo nabawić się infekcji pokarmowej. Popularne grillowanie, zjedzenie niedosmażonych potraw z grilla, używanie zabrudzonych sztućców i ogólnie spożywanie posiłków na łonie natury, nie są sterylne i mogą powodować zatrucia u bardziej wrażliwych osób. Wysoka temperatura dodatkowo utrudnia zachowanie sterylności. Jedzenie psuje się znacznie szybciej.

Okazuje się, że lody to jeden z częstszych powodów zatruć pokarmowych, zaraz obok grillowanych potraw.

Zobacz także:

Niebezpieczne lody

Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych spowodowanym jedzeniem lodów jest ponowne zamrażanie lodów, które zaczęły się już roztapiać. Często postępują tak mniejsze sklepy lub nieuczciwi dostawcy, który nie zapewniają lodom odpowiednio niskiej temperatury transportu.

Równie dobrze to wy możecie jednak spowodować ten problem. Wystarczy, że kupicie lody w pojemniku, włożycie je do gorącego samochodu, a dotarcie do domu zajmie wam kilkadziesiąt minut. Lekko rozmrożone lody stanowią zagrożenie, nie powinno się ich ponownie zamrażać.

Największym zagrożeniem w lodach jest bakteria Listeria monocytogenes. Lody są dla niej idealną pożywką i dobrze rozmnaża się ona w rozmrożonych lodach. Nie popełniajcie tego błędu!

Co zrobić, żeby nie zatruć się lodami?

  • Częstym błędem jest jedzenie lodów prosto z opakowania. Jeśli jecie je łyżką prosto z pudełka, zostawiacie na lodach bakterie, które mogą się tam rozmrażać. Nie róbcie tego!
  • Jeśli robicie lody w domu, nie używajcie do tego surowych jajek. Mogą być potencjalnie skażone salmonellą
  • Pamiętajcie, żeby nie zamrażać ponownie raz rozmrożonych lodów
  • Zawsze transportujcie lody ze sklepu do domu w specjalnym pojemniku lub torbie termoizolacyjnej
  • Unikajcie kupowania lodów w podejrzanych sklepach, które mogły nie dotrzymywać warunków sanitarnych

Czytaj także: