Ten banalny błąd przy jedzeniu lodów może was zatruć! Wiemy, jak go uniknąć
Pixabay
Newsy

Ten banalny błąd przy jedzeniu lodów może was zatruć! Wiemy, jak go uniknąć

Wszyscy musicie poznać te metody uniknięcia zatrucia lodami. Są banalne, a mogą uratować wasze zdrowie!
Anna Urbańska
maj 29, 2021

Nadchodzą ciepłe dni, a wraz z nimi także sezon na lody. Niestety, lody są jednym z tych produktów spożywczych, którymi dość łatwo można się zatruć. Trzeba bardzo uważać przy jedzeniu lodów ze sklepów i supermarketów. Na szczęście znamy kilka zasad, które mogą pomóc wam uniknąć zakażenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powody zatruć pokarmowych

Jeśli słyszycie o zatruciu pokarmowych, prawdopodobnie pierwsze na myśl przychodzą wam mięsa i przetwory mleczne, dania z restauracji lub jedzenie, które ma przekroczony termin ważności.

Lato to pora roku w której szczególnie łatwo nabawić się infekcji pokarmowej. Popularne grillowanie, zjedzenie niedosmażonych potraw z grilla, używanie zabrudzonych sztućców i ogólnie spożywanie posiłków na łonie natury, nie są sterylne i mogą powodować zatrucia u bardziej wrażliwych osób. Wysoka temperatura dodatkowo utrudnia zachowanie sterylności. Jedzenie psuje się znacznie szybciej.

Okazuje się, że lody to jeden z częstszych powodów zatruć pokarmowych, zaraz obok grillowanych potraw.

Zobacz także

Niebezpieczne lody

Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych spowodowanym jedzeniem lodów jest ponowne zamrażanie lodów, które zaczęły się już roztapiać. Często postępują tak mniejsze sklepy lub nieuczciwi dostawcy, który nie zapewniają lodom odpowiednio niskiej temperatury transportu.

Równie dobrze to wy możecie jednak spowodować ten problem. Wystarczy, że kupicie lody w pojemniku, włożycie je do gorącego samochodu, a dotarcie do domu zajmie wam kilkadziesiąt minut. Lekko rozmrożone lody stanowią zagrożenie, nie powinno się ich ponownie zamrażać.

Największym zagrożeniem w lodach jest bakteria Listeria monocytogenes. Lody są dla niej idealną pożywką i dobrze rozmnaża się ona w rozmrożonych lodach. Nie popełniajcie tego błędu!

Co zrobić, żeby nie zatruć się lodami?

  • Częstym błędem jest jedzenie lodów prosto z opakowania. Jeśli jecie je łyżką prosto z pudełka, zostawiacie na lodach bakterie, które mogą się tam rozmrażać. Nie róbcie tego!
  • Jeśli robicie lody w domu, nie używajcie do tego surowych jajek. Mogą być potencjalnie skażone salmonellą
  • Pamiętajcie, żeby nie zamrażać ponownie raz rozmrożonych lodów
  • Zawsze transportujcie lody ze sklepu do domu w specjalnym pojemniku lub torbie termoizolacyjnej
  • Unikajcie kupowania lodów w podejrzanych sklepach, które mogły nie dotrzymywać warunków sanitarnych

Czytaj także:

Komentarze
co jada rodzina królewska
ons/Adobe Stock
Newsy Dlaczego rodzina królewska nie jada pikantnych ani egzotycznych potraw? Powody mogą was zszokować
Choć wielu może się wydawać, że egzotyczne potrawy to dla królowej Elżbiety codzienność, te w rzeczywistości nie są serwowane w pałacu. Podobnie, jeśli chodzi o pikantne dania i dodatki. Rodzina królewska nie sięga także po produkty bogate w skrobię, ani po wodę z kranu. Jednym z powodów jest konieczność zachowania nieskazitelnego wizerunku.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Brytyjscy monarchowie nie jedzą skorupiaków W brytyjskim Pałacu Buckingham panuje wiele restrykcji żywieniowych, które zostały ustalone przez samą królową Elżbietę. Pod tym względem rodzina monarchów nie ma łatwego życia -  musi uważać i odmawiać sobie wielu smakowitych produktów . Mimo iż zgromadzone pieniądze pozwalają im na spożywanie dań z każdego zakątka świata, w rzeczywistości wiele nie pojawia się na ich stołach. Rodzina królewska nie jada egzotycznych potraw – homarów, krabów, krewetek, ani wyszukanych rodzajów mięs. To wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem. W końcu skorupiaki mogą być przyczyną uciążliwych zatruć pokarmowych , które na pewien czas wykluczyłyby monarchów z ważnych spotkań, bankietów i ogólnie pojętego życia społecznego oraz politycznego. Królowa wprowadziła zakaz picia wody z kranu Z uwagi na groźne bakterie i ryzyko zatrucia pokarmowego, rodzina królewska ma również zakaz spożywania wody z kranu podczas zagranicznych podróży. W końcu nigdy nie można być pewnym czy w danym kraju woda jest zdatna do picia.  W przeszłości królowa odwiedzała wiele miejsc, w których tak zwana kranówka mogłaby jej mocno zaszkodzić . Należą do nich między innymi Nepal, Maroko, Tunezja, Kuwejt czy Dubaj. Z racji, że te wizyty zawsze były wywołane jakąś ważną okolicznością, zatrucie wodą i odmówienie spotkania, na które głowa danego państwa bardzo długo czekała,  nie byłoby zbyt eleganckie. Królewska rodzina unika pikantnych potraw Królowa Elżbieta wprowadziła również zakaz spożywania pikantnych potraw i składników. Wszystko z dbałości o wizerunek rodziny. Wyobraźcie sobie sytuację, w której podczas ważnego spotkania...

Przeczytaj
wazne
Newsy GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...

Przeczytaj
Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

Przeczytaj
Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.
Aleksandra Jaworska
grudzień 24, 2020

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

Przeczytaj