Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak, podkreśla walory dania
Adobe Stock
Newsy

Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak i podkreśla walory dania

Gdy zobaczycie co proponujemy dodać do jajecznicy, na pewno jękniecie. I to niekoniecznie z zachwytu. Jednak jeśli odważycie się spróbować chociaż raz, nie wrócicie już do dawnych przyzwyczajeń.

Niektórzy żartują, że jajecznicę potrafi usmażyć nawet ten, kto nie potrafi porządnie ugotować wody na herbatę. Ten żart ma rzecz jasna pokazać, że jajecznica jest najprostszym daniem na świecie.

Drugim walorem jajecznicy jest to, że możecie ją tak urozmaicać, że nigdy się nie znudzi. Smaży się ją więc na cebulce lub z dodatkiem dymki. Niektórzy uwielbiają jajecznicę na pokrojonej w kostkę i podsmażonej szynce, inni wolą dodać do jajecznicy chrupiący plaster boczku. Można ją robić kurkami i pieczarkami, smażyć ze szpinakiem czy podać wyłącznie z pieprzem.

A jak wy lubicie ją jadać? Proponujemy coś, co zmieni wasze myślenie o jajecznicy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica z dodatkiem syropu klonowego

Jeśli bardzo obruszyliście się słysząc o oddania do jajecznicy słodkiego syropu klonowego i nie wyobrażacie sobie takiego połączenia smaków, to tylko pomyślcie:

  • Do wielu słonych dań dodaje się cukier czy słodkie dodatki i one przed to wcale nie powodują, że całe danie jest słodkie
  • Szczypta cukru dodana do ciasta naleśnikowego podkręca smak, lekko karmelizuje i nadaje plackom złoty kolor
  • Cukier dodany do cebuli, którą przygotowujecie do śledzi, wydobędzie ze słonych składników jeszcze więcej smaku
  • Także do zup i sosów często dodawana jest szczypta cukru, dzięki której smak pozostałych składników staje się wyrazistszy

Także dodanie kilku kropli syropu klonowego, który doskonale komponuje się z jajkami i solą, podkreśli walory dania. Jeśli do tego dodacie plaster chrupiącego boczku, otrzymanie niezwykłą jajecznicę, której jeszcze nie jedliście, a która odtąd już zawsze będziecie jeść.

Zróbcie ją klasycznie, pod koniec smażenia posólcie, dodajcie kilka kropel syropu i lekko wymieszajcie.

Zobacz także
Sprzedawała sklepowe jajka jako swojskie. Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Sprzedawała sklepowe jajka jako „swojskie". Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Jak usmażyć idealną jajecznicę?

Istnieje kilka zasad, które spowodują, że jajecznica będzie jeszcze lepsza. Autorzy bloga Fine Dining Lovers podpowiadają jak ze zwykłego dania, zrobić wykwintną potrawę:

  • Sólcie jajecznicę dopiero na końcu. Nie tylko łatwo możecie przesolić jeśli dodajecie szynkę czy bekon, ale pogarszacie smak samych jajek
  • Do jajek, z których smażycie, dodajcie dodatkowe żółtko. Będzie lepszym nośnikiem smaku i dostarczy więcej wartości odżywczych
  • Nigdy nie roztrzepujcie jajek trzepaczką. Jajka wystarczy lekko zmieszać widelcem, żeby nie napowietrzyć za bardzo składników.
  • Nie wylewajcie jajek na gorącą patelnię. Najlepiej wylać ją na zimną, z jajkami zacząć podgrzewać i lekko wymieszać. Wtedy jajecznica będzie najlepiej ścięta i najsmaczniejsza.
  • Nie wylewajcie na patelnię wszystkich jajek, niedużą część zostawcie. Dodacie ją gdy zestawicie usmażoną jajecznicę z ognia. Ten trik pozwoli zatrzymać proces gotowania, szybko obniży temperaturę. Jajecznica będzie idealnie kremowa i nie za bardzo ścięta i sucha.

Źródło: Onet.pl

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Jajecznica
Flickr
Newsy
Zamiast szczypiorku dodajcie do jajecznicy ten składnik. Kubki smakowe zwariują na punkcie tego smaku
Każdy z was na pewno ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. O dodaniu tej przyprawy wie jednak mało kto.

Powiedzmy sobie to otwarcie – jajecznica to łatwe w przygotowaniu danie. Nie bez przyczyny często ludzie niemający zielonego pojęcia o gotowaniu odpowiadają wszem i wobec, że są w stanie w kuchni usmażyć jedynie jajka lub ewentualnie zagotować wodę na herbatę. Jak usmażyć jajecznicę? Jednak jajecznica jajecznicy nie równa. Wbrew pozorom podczas jej przygotowania można popełnić masę błędów, które będą skutkowały nieodpowiednim smakiem. Do podstawowych wpadek podczas smażenia jajecznicy należy jej wysuszenie. Aby temu zapobiec, należy smażyć jajka na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Dodatkowo powinno się stosować niewielki ogień na kuchence, a dodatkowo tak manipulować patelnią, by nie dopuścić do kompletnego ścięcia żółtka. Technika to jedno, drugie to składniki. Tych teoretycznie jest niewiele. Jaja, tłuszcz,  a najlepiej masło i sól. Polacy uwielbiają urozmaicać sobie smak smażonych jajek. Wśród dodatków króluje szczypiorek. Inni lubią także podsmażoną cebulkę, kiełbasę, pieczarki i inne. Z zasady jajecznicy nie powinno się raczej pieprzyć. Pieprz mógłby zniwelować delikatny smak lekko ściętych jajek. Wydaje się jednak, że są wśród nas zwolennicy bardziej wyrazistych smaków. I to właśnie dla nich dedykujemy ten nietypowy dodatek do jajecznicy… Nietypowy dodatek do jajecznicy Słyszeliście o przyprawianiu jajecznicy zielem angielskim? Chodzi nam oczywiście o sproszkowaną wersję tej korzennej przyprawy. Przyznacie, że takie połączenie może brzmieć dość osobliwie, ale bez obaw – nie wahajcie się wypróbować tego oryginalnego smaku. Jest duża szansa, że wasze kubki smakowe wprost oszaleją za tym nietypowym aromatem smażonych jajek. Do tego kromka pieczywa i wspaniałe śniadanie gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

Jajecznica
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Jajecznica po rosyjsku. Sekretem jej smaku jest ten składnik i cebula
Jajecznicę po rosyjsku przygotujecie z tradycyjnych składników. Przygotujcie słoninę i cebulę, a także coś mocniejszego do popicia.

Co prawda Rosjanie preferują raczej smażone jajka sadzone od typowej jajecznicy, dzisiaj przedstawimy specjalnie dla was przepis na jajecznicę przygotowaną na rosyjską modłę. Jak Polacy wyobrażają sobie rosyjską kuchnię? Bliny, strogonow czy ucha to tylko niektóre elementy kulinariów znad Wołgi. Jak przyrządzić jajecznicę w rosyjskim stylu? Znacznie częściej polskie myślenie o kuchni rosyjskiej opiera się na stereotypach. Stąd też wyobrażenie o rosyjskich potrawach jako tych niezbyt smacznych, czy zbyt tłustych. Tymczasem kuchnia rosyjska w swoich podstawach jest chyba najbardziej zbliżoną kuchnią świata do kuchni polskiej. Tak samo jak nasze potrawy, dania kuchni rosyjskiej opierają się przede wszystkim na chłopskich recepturach sprzed lat i prostych, treściwych składnikach. Taka jest także ta wariacja na temat jajecznicy po rosyjsku. Nie obędzie się bez słoniny i solidnej porcji cebuli. Jeśli chcecie przeczytać o tym, jak jajecznicę jadano dawniej w Polsce, kliknijcie w ten link. Piszemy w tym artykule o tym, jak smażyliśmy jajka jeszcze 50 lat temu. Przepis na jajecznicę po rosyjsku Składniki: 5-6 jajek 100 g słoniny solonej Opcjonalnie kiełbasa 1 cebula Pieprz Sól Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w grube piórka. Słoninę pokrójcie drobno i wrzućcie na patelnię. Podsmażajcie słoninę do momentu, aż wytopi się na złociste skwarki. Dodajcie cebulę i pozwólcie smażyć się jej do uzyskania ładnego, złotawego koloru. Wbijcie na patelnię jajka i pozwólcie lekko podsmażyć się im bez mieszania. Po kilkunastu sekundach przemieszajcie delikatnie jajecznicę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z ciemnym pieczywem. Smacznego! Czytaj także: Magda Gessler zdradziła przepis na...