Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak, podkreśla walory dania
Adobe Stock
Newsy

Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak i podkreśla walory dania

Gdy zobaczycie co proponujemy dodać do jajecznicy, na pewno jękniecie. I to niekoniecznie z zachwytu. Jednak jeśli odważycie się spróbować chociaż raz, nie wrócicie już do dawnych przyzwyczajeń.

Niektórzy żartują, że jajecznicę potrafi usmażyć nawet ten, kto nie potrafi porządnie ugotować wody na herbatę. Ten żart ma rzecz jasna pokazać, że jajecznica jest najprostszym daniem na świecie.

Drugim walorem jajecznicy jest to, że możecie ją tak urozmaicać, że nigdy się nie znudzi. Smaży się ją więc na cebulce lub z dodatkiem dymki. Niektórzy uwielbiają jajecznicę na pokrojonej w kostkę i podsmażonej szynce, inni wolą dodać do jajecznicy chrupiący plaster boczku. Można ją robić kurkami i pieczarkami, smażyć ze szpinakiem czy podać wyłącznie z pieprzem.

A jak wy lubicie ją jadać? Proponujemy coś, co zmieni wasze myślenie o jajecznicy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica z dodatkiem syropu klonowego

Jeśli bardzo obruszyliście się słysząc o oddania do jajecznicy słodkiego syropu klonowego i nie wyobrażacie sobie takiego połączenia smaków, to tylko pomyślcie:

  • Do wielu słonych dań dodaje się cukier czy słodkie dodatki i one przed to wcale nie powodują, że całe danie jest słodkie
  • Szczypta cukru dodana do ciasta naleśnikowego podkręca smak, lekko karmelizuje i nadaje plackom złoty kolor
  • Cukier dodany do cebuli, którą przygotowujecie do śledzi, wydobędzie ze słonych składników jeszcze więcej smaku
  • Także do zup i sosów często dodawana jest szczypta cukru, dzięki której smak pozostałych składników staje się wyrazistszy

Także dodanie kilku kropli syropu klonowego, który doskonale komponuje się z jajkami i solą, podkreśli walory dania. Jeśli do tego dodacie plaster chrupiącego boczku, otrzymanie niezwykłą jajecznicę, której jeszcze nie jedliście, a która odtąd już zawsze będziecie jeść.

Zróbcie ją klasycznie, pod koniec smażenia posólcie, dodajcie kilka kropel syropu i lekko wymieszajcie.

Zobacz także
Sprzedawała sklepowe jajka jako swojskie. Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Sprzedawała sklepowe jajka jako „swojskie". Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Jak usmażyć idealną jajecznicę?

Istnieje kilka zasad, które spowodują, że jajecznica będzie jeszcze lepsza. Autorzy bloga Fine Dining Lovers podpowiadają jak ze zwykłego dania, zrobić wykwintną potrawę:

  • Sólcie jajecznicę dopiero na końcu. Nie tylko łatwo możecie przesolić jeśli dodajecie szynkę czy bekon, ale pogarszacie smak samych jajek
  • Do jajek, z których smażycie, dodajcie dodatkowe żółtko. Będzie lepszym nośnikiem smaku i dostarczy więcej wartości odżywczych
  • Nigdy nie roztrzepujcie jajek trzepaczką. Jajka wystarczy lekko zmieszać widelcem, żeby nie napowietrzyć za bardzo składników.
  • Nie wylewajcie jajek na gorącą patelnię. Najlepiej wylać ją na zimną, z jajkami zacząć podgrzewać i lekko wymieszać. Wtedy jajecznica będzie najlepiej ścięta i najsmaczniejsza.
  • Nie wylewajcie na patelnię wszystkich jajek, niedużą część zostawcie. Dodacie ją gdy zestawicie usmażoną jajecznicę z ognia. Ten trik pozwoli zatrzymać proces gotowania, szybko obniży temperaturę. Jajecznica będzie idealnie kremowa i nie za bardzo ścięta i sucha.

Źródło: Onet.pl

Jajecznica
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Jaja na jajecznicę rozbijacie na rozpuszczone masło czy na zimną patelnię? 1 sposób popsuje jej smak
Dla wielu z nas jajecznica to niemal synonim śniadania. Jak przyrządzić ją bez najmniejszego błędu? Kluczowy będzie sam początek smażenia.

Oczywiście znamy popularne powiedzenie głoszące o tym, że o gustach się nie dyskutuje. Wiemy też dobrze o tym, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale… No właśnie. Ale przecież człowiek uczy się przez całe życie! Tak samo może być w przypadku jajecznicy, którą codziennie przyrządzacie z rana sobie i swoim bliskim. Na jakim tłuszczu powinno się smażyć jajecznicę? Nie będziemy rozstrzygać odwiecznego sporu, która jajecznica jest lepsza – ta ścięta prawie na wióry, czy ta jeszcze się lejąca… Nie ulega za to wątpliwości, że  najsmaczniejszą jajecznicą będzie zawsze taka, która została przygotowana na maśle. Wszyscy znamy na pewno osoby, które wolą co prawda jajka smażone w tradycyjny, wiejski sposób, czyli na smalcu. Ten jednak ma dość intensywny smak. Nie wszystkim przypadnie on do gustu. Kiedy wrzucać jajka na patelnię na jajecznicę? I w jednym, i w drugim przypadku kluczowa będzie kwestia smażenia jajek. Zwolennicy kremowej, delikatnej jajecznicy mówią wprost – nie rozpuszczajcie masła przed wrzuceniem jajek na patelnię! Podobno wystarczy wrzucić jajka na patelnię równocześnie z dawką masła. Oczywiście takie podejście do tematu będzie możliwe tylko wtedy, gdy dysponujecie dobrą patelnią, najlepiej z powłoką teflonową. W przeciwnym wypadku spora część jajecznicy może zostać wam na patelni! Właśnie tutaj leży tajemnica „kradzieży” lub „zjadania” jednego jajka przez patelnie… W smażeniu jajecznicy przyda się także dobra, silikonowa łyżka. Jeszcze lepsza będzie szpatułka wykonana z tego materiału. Takie narzędzia pomogą wam w odklejeniu przywartego do patelni jajka.

Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”
Światowej sławy kucharz dzieli się swoją wiedzą na temat jajecznicy. Trzymajcie się ściśle jego rad, a wyjdzie wam najlepsze pod słońcem kremowe i proste danie.

Jaka powinna być jajecznica? Czy w ogóle istnieje jakaś „najlepsza” jej wersja skoro każdy lubi ją robić po swojemu? Niektórzy wolą mocno podsmażoną i tak sztywną, że można by ją kroić nożem. Inni wolą jak jest półpłynna. Jednak obiektywnie najlepsza jajecznica, czyli taka, którą lubi najwięcej osób, to potrawa, w której jajka nie są ani niedosmażone, ani nieprzesmażone. Powinna być wilgotna, ale zwarta, musi być puszysta i delikatna. Gordon Ramsej wie jak ją usmażyć. Kim jest Gordon Ramsey i skąd wie jak smażyć naszą jajecznicę? Gordon Ramsey to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz wielu programów kulinarnych. Jest między innymi prowadzącym telewizyjnego reality show „Hell’s Kitchen”. Szkot prowadził też angielską i amerykańską wersję znanego u nas programu „Kuchenne rewolucje” prowadzonego przez Magdę Gessler. To kucharz, który w swoim dorobku posiada dwie gwiazdki Michelin, potrafi więc gotować i wie jak najlepiej przygotowywać niezapomniane potrawy. 56-latek jest znany z mistrzowskiego opracowania trudnych dań, których powodzenie sprawdzić można dopiero po wyjęciu z pieca i przekrojeniu. Nie ulega wątpliwości, że trzeba do tego więc mieć wiedzę, wyczucie i kucharską intuicję. Kucharz poza wykwintnymi daniami, w mistrzowskim wydaniu podaje jednak także codzienne i proste dania jak… jajecznica. Jajecznica, niezwykle popularna w Polsce, jest daniem jadanym na całym świecie. Nie tylko my uwielbiamy jej smak. Na śniadania jedzą je też Anglicy, Niemcy, Amerykanie i wiele innych narodów.         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...