Jak tłumaczy Tomasz Strzelczyk w swoim filmie, to są „gniazda, a nie jakieś popierdółki”. Kucharz z rozrzewnieniem wspomina, że właśnie takie przysmaki kupował w szkolnym sklepiku. Pod koniec filmu przyznał z dumą, że udało mu się odtworzyć smak, który tak dobrze pamięta z dzieciństwa.
Zróbcie te pyszne, klasyczne gniazdka zwane także pączkami wiedeńskimi ze sprawdzonego przepisu Tomka Strzelczyka, a na pewno się nie zawiedziecie! Uważajcie tylko, by nie przesadzić z liczbą zjedzonych gniazdek!
Przepis na słodkie gniazda od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
pół litra wody
-
1,5 szklanki mąki
-
¾ kostki masła
-
6 całych jaj
-
2 żółtka
-
szczypta soli
Na lukier:
Zobacz także:
-
2 łyżeczki cukru pudru z wanilią
-
3 łyżki gorącej wody
-
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
-
Wlejcie wodę do niewielkiego garnka. Gdy zacznie wrzeć, wrzućcie do niej pół kostki masła i co jakiś czas mieszajcie, aż się rozpuści. Wsypcie szczyptę soli.
-
Kiedy masło już się rozpuści, wsypujcie powoli mąkę, cały czas mieszając. Tomasz tłumaczy, że ciasto należy mieszać i wyrabiać tak długo, aż zacznie się ono odklejać od ścianek garnka.
-
Gotowe ciasto przełóżcie do miski i odstawcie do ostudzenia. To absolutnie konieczne - w końcu dodanie jajek do takiego parującego jeszcze ciasta skończyłoby się kulinarną katastrofą.
-
Gdy ciasto już ostygnie, powoli, po jednym, dodawajcie do niego jajka (6 całych i 2 żółtka). Po wrzuceniu jednego jajka wymieszajcie ciasto, wyróbcie i dopiero wtedy dodajcie następne jajko.
-
Gotowe ciasto należy przełożyć do rękawa cukierniczego. Powinien być solidny, o szerokiej tylce (czyli końcówce). Ciasto na gniazda jest dość trudne do wyciskania, dlatego rękaw musi być odpowiednio wytrzymały.
-
Na stolnicy wyłóżcie sobie papier do pieczenia. Posmarujcie go niewielką ilością oleju, by ciasto się do niego nie przyklejało.
-
W garnku rozgrzejcie olej. W tym czasie wyciśnijcie z rękawa ciasto na papier do pieczenia, w kształt gniazdek.
-
Kładźcie gniazdka na oleju i smażcie. Tomasz radzi, by ich nie mieszać i nie odwracać - należy zrobić to dopiero wtedy, gdy już zrobią się wyraźnie brązowe z jednej strony.
-
Po usmażeniu odkładajcie gniazda na papierowe ręczniki.
-
Czas na lukier. Wymieszajcie zwykły cukier puder z cukrem pudrem waniliowym. Tomasz podkreśla, że jeśli takiego nie znajdziecie, możecie użyć pasty waniliowej, ale nie zwykłego cukru waniliowego.
-
Do cukru wlejcie około 2-3 łyżki wrzątku i wymieszajcie. Tak przygotowanym lukrem polejcie gotowe gniazdka. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube