Te słodkie i mięciutkie gniazdka Tomka Strzelczyka to będzie hit. Przypomną wam dawne czasy
Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/Facebook, YouTube
Newsy

Te słodkie i mięciutkie gniazdka Tomka Strzelczyka będą hitem. Przypomną wam dawne czasy

Ani pączki, ani faworki nie zrobią takiego wrażenia, jak tłuściutkie gniazdka polane lukrem. Najlepsze wyjdą wam oczywiście z przepisu Tomka Strzelczyka.

Jak tłumaczy Tomasz Strzelczyk w swoim filmie, to są „gniazda, a nie jakieś popierdółki”. Kucharz z rozrzewnieniem wspomina, że właśnie takie przysmaki kupował w szkolnym sklepiku. Pod koniec filmu przyznał z dumą, że udało mu się odtworzyć smak, który tak dobrze pamięta z dzieciństwa.

Zróbcie te pyszne, klasyczne gniazdka zwane także pączkami wiedeńskimi ze sprawdzonego przepisu Tomka Strzelczyka, a na pewno się nie zawiedziecie! Uważajcie tylko, by nie przesadzić z liczbą zjedzonych gniazdek!

Przepis na słodkie gniazda od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • pół litra wody

  • 1,5 szklanki mąki

  • ¾ kostki masła

  • 6 całych jaj

  • 2 żółtka

  • szczypta soli 

Na lukier:

  • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią

  • 3 łyżki gorącej wody

  • 1 szklanka cukru pudru

Zobacz także
Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Nie spirytus i nie ocet. Ta prosta sztuczka sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu

Ten zaskakujący składnik to cały sekret kruchych faworków. Oto tajemnica cukierników

Ten zaskakujący składnik to cały sekret kruchych faworków. Oto tajemnica cukierników

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do niewielkiego garnka. Gdy zacznie wrzeć, wrzućcie do niej pół kostki masła i co jakiś czas mieszajcie, aż się rozpuści. Wsypcie szczyptę soli.

  2. Kiedy masło już się rozpuści, wsypujcie powoli mąkę, cały czas mieszając. Tomasz tłumaczy, że ciasto należy mieszać i wyrabiać tak długo, aż zacznie się ono odklejać od ścianek garnka. 

  3. Gotowe ciasto przełóżcie do miski i odstawcie do ostudzenia. To absolutnie konieczne - w końcu dodanie jajek do takiego parującego jeszcze ciasta skończyłoby się kulinarną katastrofą. 

  4. Gdy ciasto już ostygnie, powoli, po jednym, dodawajcie do niego jajka (6 całych i 2 żółtka). Po wrzuceniu jednego jajka wymieszajcie ciasto, wyróbcie i dopiero wtedy dodajcie następne jajko. 

  5. Gotowe ciasto należy przełożyć do rękawa cukierniczego. Powinien być solidny, o szerokiej tylce (czyli końcówce). Ciasto na gniazda jest dość trudne do wyciskania, dlatego rękaw musi być odpowiednio wytrzymały.  

  6. Na stolnicy wyłóżcie sobie papier do pieczenia. Posmarujcie go niewielką ilością oleju, by ciasto się do niego nie przyklejało.

  7. W garnku rozgrzejcie olej. W tym czasie wyciśnijcie z rękawa ciasto na papier do pieczenia, w kształt gniazdek. 

  8. Kładźcie gniazdka na oleju i smażcie. Tomasz radzi, by ich nie mieszać i nie odwracać - należy zrobić to dopiero wtedy, gdy już zrobią się wyraźnie brązowe z jednej strony.  

  9. Po usmażeniu odkładajcie gniazda na papierowe ręczniki. 

  10. Czas na lukier. Wymieszajcie zwykły cukier puder z cukrem pudrem waniliowym. Tomasz podkreśla, że jeśli takiego nie znajdziecie, możecie użyć pasty waniliowej, ale nie zwykłego cukru waniliowego. 

  11. Do cukru wlejcie około 2-3 łyżki wrzątku i wymieszajcie. Tak przygotowanym lukrem polejcie gotowe gniazdka. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
Przepisy Tomasza Strzelczyka nie mają sobie równych, jednak ten przebija wszystko. Przygotowanie tej mięsnej rolady wymaga trochę cierpliwości, ale uwierzcie - naprawdę warto.

Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy.  Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka Składniki: ok. 2,5 kg karkówki pół kilograma udźca z indyka 300g żołądków z indyka  450g udziec z indyka  1 bułka kajzerka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Na glazurę: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku.  Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach....

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z papierem do pieczenia. Niewiarygodne, że to działa
TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA/YouTube, AdobeStock
Newsy
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z papierem do pieczenia. Niewiarygodne, że to działa
Tomasz pokazuje, jak w łatwy sposób ujarzmić papier do pieczenia. Już nigdy nie będziecie mieli z nim problemu!

Dawniej w większości domów blachę przed pieczeniem trzeba było odpowiednio przygotować. Najczęściej smarowało się ją tłuszczem, a w przypadku ciast dodatkowo obsypywało bułką tartą. Dziś wiele osób nadal tak robi, jednak odkąd mamy większą świadomość na temat tego, co jemy, staramy się unikać niepotrzebnego dodatku tłuszczu w diecie. Dlatego bardzo popularne jest stosowanie papieru do pieczenia, który umożliwia przyrządzanie potraw w piekarniku beztłuszczowo. Jednak umieszczenie papieru na blasze często stanowi wyzwanie - zobaczcie, jaki patent na to wymyślił Tomasz Strzelczyk. Trik Tomasza Strzelczyka na papier do pieczenia Próbujecie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a on cały czas wam z niej ucieka? To spory problem szczególnie w przypadku pieczenia ciast, które mają lejącą konsystencję. Jak sobie z tym poradzić? Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube opublikował krótki film, na którym pokazał swój sposób na ten uciążliwy, kuchenny problem.  Wystarczy zgnieść kawałek papieru do pieczenia w rękach, a następnie dokładnie zmoczyć go w wodzie. Później trzeba delikatnie wytrzepać papier tak, jak świeżo wyprane ubranie, i wyłożyć nim blaszkę. Będzie idealnie do niej przywierał! Ponadto, taki zmoczony papier będzie się idealnie nadawał do pieczenia ryb w tzw. papilocie.  Jak ujarzmić papier do pieczenia? Moczenie pogniecionego papieru do pieczenia to trik, który jest najcześciej wykorzystywany przez szefów kuchni. Ale w domowych warunkach możecie równie dobrze skorzystać z poniższych sposobów: by papier się nie zwijał, połóżcie na jego dwóch końcach noże, które dociążą papier. gdy pieczecie ciasto, połóżcie papier na blasze spodem do góry, a następnie na jego rogi nałóżcie małe porcje ciasta. Dzięki temu nie będzie się zwijał. by wyłożyć tortownicę papierem,...

Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Zrobiliście ciasto ze śliwkami według wskazówek z przepisu, a ono nadal nie wychodzi? Możliwe, że popełniacie dość częsty błąd, przez który z każdego ciasta z owocami wyjdzie zakalec.

Sezon na śliwki oznacza tylko jedno - to czas na upieczenie placka z tymi pysznymi owocami. Owoce te smakują w cieście najlepiej właśnie teraz, gdy są świeże. Mogą jednak sprawiać nieco kłopotu w kuchni i nie raz są powodem porażki przy pieczeniu. Dlaczego zamiast smacznego placka czasami wychodzi zakalec? Sprawdźcie.  Dlaczego placek ze śliwkami nie wychodzi? Najczęstszą przyczyną niepowodzeń przy pieczeniu ciasta ze śliwkami jest użycie zbyt dużej ilości owoców. Śliwki są ciężkie, dlatego jeżeli wyłożycie ich na cieście za dużo, to mogą sprawić, że środek placka pozostanie surowy i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. By tego uniknąć, uważajcie na ilość użytych owoców oraz zwróćcie uwagę na ich konsystencję - bardzo wodniste śliwki również mogą zepsuć ciasto. Powinny być zwarte i jędrne. Rozwiązaniem nieraz bywa także pozbycie się nadmiaru wody z owoców poprzez krótkie blanszowanie owoców na patelni bądź w garnku. Taka decyzja może wpłynąć jednak dość mocno na ostateczny smak i wygląd wypieku.  Przepis na ucierany placek ze śliwkami Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma śliwek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju pół szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i wsypcie cukier. Następnie, za pomocą miksera ubijcie jajka z cukrem na wysokich obrotach. Składniki należy mieszać od 5 do 10 minut - tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. W trakcie ubijania, wlewajcie powoli do masy olej. Do drugiej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypcie ją do jajek, dodajcie 3...