Te produkty z pozoru nie zawierają̨ cukru, ale to nieprawda. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Flickr
Newsy

Te produkty tylko z pozoru nie zawierają̨ cukru. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć

Nawet wydawałoby się zdrowe produkty zawierają mnóstwo cukru. Dowiedzcie się, na co trzeba uważać.

Słynne przedwojenne hasło „cukier krzepi” już dawno odeszło do lamusa. Dziś wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru szkodzi i prowadzi do próchnicy, cukrzycy i otyłości. Do tego jest silnie uzależniający i łasuchom bardzo trudno jest odstawić słodycze.

Jednak samo zrezygnowanie ze słodkości nie gwarantuje, że wasza dieta będzie pozbawiona cukru! Wiecie, w ilu produktach spożywczych się czai? Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

W których produktach jest dużo cukru?

Producenci żywności kuszą w reklamach obietnicami, jakoby ich wyroby były zdrowe i każdy dbający o siebie człowiek powinien je kupować. Ale czy wiecie, ile cukru się dodaje do tych pozornie zdrowych produktów? Złapiecie się za głowę!

  • Batoniki owsiane – polecane osobom odchudzającym się i sportowcom. Płatki owsiane rzeczywiście dają niezły zastrzyk energii, ale zawierające je batoniki nie są ani trochę zdrowe! Dodaje się tam cukier, syropy i inne dodatki, które mają sprawić, że batonik będzie smaczniejszy. Tak naprawdę niczym nie różni się on od czekoladowych batoników w kwestii wpływu na zdrowie.
  • Jogurty owocowe – kolejny „zdrowy” produkt. Jogurt naturalny zawiera niecałe 4 g cukru na 100 g, podczas gdy w jogurcie owocowym jest to nawet 14 g! To oznacza, że praktycznie wsypano do niego dwie łyżeczki cukru. O wiele lepiej i zdrowiej jest dodać do naturalnego jogurtu kilka owoców, niż kupować gotowy jogurt owocowy.
  • Suszone owoce – te sprzedawane w marketach zawierają ogromne ilości cukru, dlatego to kiepski pomysł na przekąskę na diecie! Niechlubną rekordzistką w tej kategorii jest suszona żurawina. W opakowaniu tego produktu nierzadko tylko 50% składu to owoce, a 50% cukier...
  • Płatki śniadaniowe – reklamowane są jako bardzo zdrowy produkt, który powinno się spożywać codziennie rano na śniadanie i najlepiej podawać go dzieciom. Jedzenie popularnych płatków śniadaniowych niewiele się różni od zjedzenia ciastek na śniadanie! Jest tam mnóstwo cukru i barwników. Nawet płatki „fit” są bardzo mocno dosładzane. Jeżeli lubicie owsianki, to najlepiej kupujcie płatki owsiane bez żadnych dodatków i komponujcie owsiankę samodzielnie, z wykorzystaniem świeżych owoców.
Zobacz także
Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd

Czeka nas cukier po 7 zł w sklepach? Eksperci nie widzą innej możliwości

Czeka nas cukier po 7 zł w sklepach? Eksperci nie widzą innej możliwości

Dlaczego cukier nie jest zdrowy?

Odrobina cukru nikomu nie zaszkodzi. Ten zawarty w owocach w postaci fruktozy lub miodzie jest zdrowy i warto go jeść, ale z rozsądkiem. Umiar to słowo klucz! Niestety, dziś cukier jest praktycznie wszędzie, a spożywany w dużych ilościach ma destrukcyjny wpływ na zdrowie. Powoduje między innymi:

  • Cukrzycę
  • Insulinooporność
  • Choroby układu krążenia
  • Zmniejszenie odporności organizmu
  • Otyłość
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...

Kardiolog by tego nie zjadł, zwiększają ryzyko chorób serca. Czym zastąpić płatki zbożowe na mleku
Adobe Stock
Newsy
Kardiolog by tego nie zjadł. Czym zastąpić płatki na mleku, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca?
Wiedzieliście, że najzwyklejsze szybkie płatki zbożowe na mleku to wcale nie jest zdrowe śniadanie? Wyjaśniamy dlaczego.

Nie od dziś wiadomo, że istnieją pewne produkty żywieniowe czy sposoby przygotowywania żywności, które mogą mieć zły wpływ na zdrowie. Znajdziecie takie nawet wśród popularnych dań, które potocznie uchodzą za dobre i zdrowe. Należą do nich choćby z pozoru niewinne płatki zbożowe na mleku. Dlaczego płatki zbożowe na mleku nie są zdrowe dla serca? Myślicie, że płatki zbożowe na mleku to pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie? Nic bardziej mylnego. W procesie produkcji, do takich płatków dodaje się dużo cukru. Zawierają więc zarówno węglowodany proste, jak i cukier. Do tego im bardziej są „błyskawiczne”, tym rzadziej powinniśmy po nie sięgać pamiętając, że produkcja dań błyskawicznych wymaga użycia technologii czy dodatków, które powodują, że żywność staje się przetworzona i niezdrowa. W 2014 roku, w artykule opublikowanym przez grupę badaczy pod kierownictwem dr Quanhe Yang, na temat wpływu zwiększonego spożycia cukru na choroby serca i śmiertelność dorosłych w USA, potwierdzono tę tezę przytaczając  odpowiednie badania i statystyki. Działanie cukru na zdrowie jest takie, że zjadane w nadmiarze węglowodany proste przekształcane są w trójglicerydy, których wysoki poziom powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową i w rezultacie zawał serca. Czym zastąpić popularne płatki? Najlepsza będzie zwykła owsianka. Warto do niej dodać świeże owoce, bogate w antyoksydanty orzechy, np. obniżające ciśnienie pistacje czy regulujące poziom cholesterolu migdały. Jakich innych produktów unikać jeśli chcecie mieć zdrowe serce? To, w jaki sposób produkty spożywcze wpływają na serce czy układ sercowo-naczyniowy zależy od jego składników, a te bywają różne. Popularny w ostatnim czasie jest trend przyglądania się etykietom produktów, czytania...

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 100g dziennie
Flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Śniadanie Ewy Chodakowskiej. Co daje jej energię na cały dzień treningów?
ONS.pl
Newsy
Śniadanie Ewy Chodakowskiej: lubi je na słodko. Sprawdźcie tę owsiankę!
Ewa Chodakowska prowadzi bardzo aktywny styl życia. Jaki wygląda jej śniadanie, które pozwala utrzymać najwyższe obroty przez cały dzień?

Ewa Chodakowska to jedna z najpopularniejszych polskich trenerek. Przedsiębiorcza gwiazda prowadzi obecnie firmę z cateringiem dietetycznym, jest autorką wielu książek i płyt z treningami, a także wprowadziła na rynek przekąski ( batony i inne słodycze ), a nawet naturalne kosmetyki markowane swoim nazwiskiem. Śniadanie Ewy Chodakowskiej Tak samo jak inne popularne trenerki, Ewa Chodakowska podkreśla, jak ważne jest jedzenie śniadań. Sama lubi sięgać po poranne dania na słodko, takie jak owsianki, płatki, granole czy musli. Na przekąski trenerka proponowała również czekoladowe ciasteczka , które zrobiły furorę w sieci. Granole czy owsianki, jeśli nie są dosładzane cukrem, a także nie posiadają dodatków w postaci czekolady czy karmelu, zawierają bardzo dużo błonnika i węglowodanów, które wolno uwalniają energię przez wiele godzin. „Taki superposiłek możesz przygotować w nawet najbardziej zabieganym dniu i zjeść go praktycznie w KAŻDYCH warunkach. Mając go pod ręką unikniesz napadów wilczego głodu i gwałtownego spadku energii, które funduje Ci przetworzone jedzenie” – napisała trenerka na swoim profilu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa) Przepis na owsiankę śniadaniową Ewy Chodakowskiej Śniadania na słodko często pojawiają się na profilu Chodakowskiej. Jakiś czas temu podzieliła się nawet dokładnym przepisem na najlepszą owsiankę. Składniki: Płatki owsiane Płatki jaglane Mleko migdałowe 2 łyżki baobabu 1 łyżka...