Słynne przedwojenne hasło „cukier krzepi” już dawno odeszło do lamusa. Dziś wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru szkodzi i prowadzi do próchnicy, cukrzycy i otyłości. Do tego jest silnie uzależniający i łasuchom bardzo trudno jest odstawić słodycze.
Jednak samo zrezygnowanie ze słodkości nie gwarantuje, że wasza dieta będzie pozbawiona cukru! Wiecie, w ilu produktach spożywczych się czai? Sprawdźcie sami!
W których produktach jest dużo cukru?
Producenci żywności kuszą w reklamach obietnicami, jakoby ich wyroby były zdrowe i każdy dbający o siebie człowiek powinien je kupować. Ale czy wiecie, ile cukru się dodaje do tych pozornie zdrowych produktów? Złapiecie się za głowę!
- Batoniki owsiane – polecane osobom odchudzającym się i sportowcom. Płatki owsiane rzeczywiście dają niezły zastrzyk energii, ale zawierające je batoniki nie są ani trochę zdrowe! Dodaje się tam cukier, syropy i inne dodatki, które mają sprawić, że batonik będzie smaczniejszy. Tak naprawdę niczym nie różni się on od czekoladowych batoników w kwestii wpływu na zdrowie.
- Jogurty owocowe – kolejny „zdrowy” produkt. Jogurt naturalny zawiera niecałe 4 g cukru na 100 g, podczas gdy w jogurcie owocowym jest to nawet 14 g! To oznacza, że praktycznie wsypano do niego dwie łyżeczki cukru. O wiele lepiej i zdrowiej jest dodać do naturalnego jogurtu kilka owoców, niż kupować gotowy jogurt owocowy.
- Suszone owoce – te sprzedawane w marketach zawierają ogromne ilości cukru, dlatego to kiepski pomysł na przekąskę na diecie! Niechlubną rekordzistką w tej kategorii jest suszona żurawina. W opakowaniu tego produktu nierzadko tylko 50% składu to owoce, a 50% cukier...
- Płatki śniadaniowe – reklamowane są jako bardzo zdrowy produkt, który powinno się spożywać codziennie rano na śniadanie i najlepiej podawać go dzieciom. Jedzenie popularnych płatków śniadaniowych niewiele się różni od zjedzenia ciastek na śniadanie! Jest tam mnóstwo cukru i barwników. Nawet płatki „fit” są bardzo mocno dosładzane. Jeżeli lubicie owsianki, to najlepiej kupujcie płatki owsiane bez żadnych dodatków i komponujcie owsiankę samodzielnie, z wykorzystaniem świeżych owoców.
Dlaczego cukier nie jest zdrowy?
Odrobina cukru nikomu nie zaszkodzi. Ten zawarty w owocach w postaci fruktozy lub miodzie jest zdrowy i warto go jeść, ale z rozsądkiem. Umiar to słowo klucz! Niestety, dziś cukier jest praktycznie wszędzie, a spożywany w dużych ilościach ma destrukcyjny wpływ na zdrowie. Powoduje między innymi:
Zobacz także:
- Cukrzycę
- Insulinooporność
- Choroby układu krążenia
- Zmniejszenie odporności organizmu
- Otyłość