Dokładne przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego nie zostały dotąd potwierdzone, wykryto jednak związek pewnych czynników z częstotliwością występowania tego rodzaju raka. Są to czynniki środowiskowe, żywnościowe i genetyczne. Bardzo duży związek z zachorowalnością na raka ma środowisko i dieta. Jak to stwierdzono?
Czy niezdrowa dieta może być przyczyną raka jelita grubego?
Zbadano poziom zapadalności na ten rodzaj raka u mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej o niskim ryzyku zachorowań i zauważono, że wzrasta on gdy ci ludzie emigrują do obszarów o wysokiej zachorowalności. Świadczy to wpływie środowiska za wzrost liczby chorych.
Także dieta, szczególnie ta bogata w tłuszcze i cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego.
Także otyłość może mieć wpływ na chorobę. Zbadano, że u osób otyłych, ze wskaźnikiem BMI powyżej 30 ryzyko wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 50 do 100 porc. w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23. Prawdopodobną przyczyną wzrastania ryzyka wraz z wagą jest wysokie stężenie insuliny we krwi, powszechne u osób mających nadwagę.
Zobacz także:
Można jednak stosując odpowiednią dietę i styl życia wpłynąć na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej ciężkiej choroby. Oto co wystarczy zrobić:
- Zaprzestać palenia papierosów
- Ograniczyć picie alkoholu
- Ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego
- Zwiększyć spożycie owoców i warzyw
Poza zmianą diety możecie zrobić jeszcze jedną rzecz dla swojego zdrowia:
- Badania dowiodły, że ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego zmniejsza się o 50%, a nawet do 100% u osób regularnie i intensywnie aktywnych fizycznie
Co jeść, żeby zastosować żywieniową profilaktykę raka jelita grubego?
Jest kilka prostych, dostępnych produktów o udowodnionych działaniu. Ich systematyczne jedzenie, włączenie do codziennej diety pozwoli wam zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego:
- Cebula – ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości kwercetyny. Jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale chroni także przed rozwojem raka jelita
- Czosnek – zawiera allicynę, która uwalnia się po zmiażdżeniu ząbka czosnku i pozostawieniu na 10 minut. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, zmniejsza nie tylko ryzyko raka jelita grubego, ale też piersi i szyjki macicy
- Pomidory – swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają likopenowi. Chronią przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA
- Przyprawy takie jak kurkuma i papryczki chilli. Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczkach chili jest kapsaicyna. Dzięki nim przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego
- Warzywa kapustne takie jak: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka. Znajdują się w nich glukozynolany obniżające prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego
Źródło: Zwrotnikraka.pl, O2