Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie
Adobe Stock
Newsy

Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Podpowiadamy jak żyć i co jeść, żeby nie narazić się na ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zalecenia są proste, może zastosować je każdy, a skuteczność jest udowodniona badaniami.

Dokładne przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego nie zostały dotąd potwierdzone, wykryto jednak związek pewnych czynników z częstotliwością występowania tego rodzaju raka. Są to czynniki środowiskowe, żywnościowe i genetyczne. Bardzo duży związek z zachorowalnością na raka ma środowisko i dieta. Jak to stwierdzono?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy niezdrowa dieta może być przyczyną raka jelita grubego?

Zbadano poziom zapadalności na ten rodzaj raka u mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej o niskim ryzyku zachorowań i zauważono, że wzrasta on gdy ci ludzie emigrują do obszarów o wysokiej zachorowalności. Świadczy to wpływie środowiska za wzrost liczby chorych.

Także dieta, szczególnie ta bogata w tłuszcze i cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego.

Także otyłość może mieć wpływ na chorobę. Zbadano, że u osób otyłych, ze wskaźnikiem BMI powyżej 30 ryzyko wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 50 do 100 porc. w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23. Prawdopodobną przyczyną wzrastania ryzyka wraz z wagą jest wysokie stężenie insuliny we krwi, powszechne u osób mających nadwagę.

Można jednak stosując odpowiednią dietę i styl życia wpłynąć na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej ciężkiej choroby. Oto co wystarczy zrobić:

  • Zaprzestać palenia papierosów
  • Ograniczyć picie alkoholu
  • Ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego
  • Zwiększyć spożycie owoców i warzyw

Poza zmianą diety możecie zrobić jeszcze jedną rzecz dla swojego zdrowia:

  • Badania dowiodły, że ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego zmniejsza się o 50%, a nawet do 100% u osób regularnie i intensywnie aktywnych fizycznie
Zobacz także
Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem

Co jeść, żeby zastosować żywieniową profilaktykę raka jelita grubego?

Jest kilka prostych, dostępnych produktów o udowodnionych działaniu. Ich systematyczne jedzenie, włączenie do codziennej diety pozwoli wam zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego:

  • Cebula – ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości kwercetyny. Jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale chroni także przed rozwojem raka jelita
  • Czosnek – zawiera allicynę, która uwalnia się po zmiażdżeniu ząbka czosnku i pozostawieniu na 10 minut. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, zmniejsza nie tylko ryzyko raka jelita grubego, ale też piersi i szyjki macicy
  • Pomidory – swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają likopenowi. Chronią przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA
  • Przyprawy takie jak kurkuma i papryczki chilli. Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczkach chili jest kapsaicyna. Dzięki nim przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego
  • Warzywa kapustne takie jak: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka. Znajdują się w nich glukozynolany obniżające prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego

Źródło: Zwrotnikraka.pl, O2

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Adobe Stock
Newsy
Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia
Nieprawidłowy sposób odżywiania się może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do zachorowania na raka. W przypadku nowotworu jelita grubego dieta ma ogromne znaczenie.

Przez szaleńcze tempo współczesnego życia wiele z nas żyje w biegu i mamy coraz mniej czasu dla siebie. Często cierpi na tym życie towarzyskie, zaniedbujemy swoje hobby, a także własne zdrowie. I nie chodzi o lekceważenie wizyt lekarskich, a niewłaściwie odżywianie się. Zła dieta jest bowiem (często po dłuższym czasie) powodem wielu problemów ze zdrowiem. Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w USA dowiedli, że dieta oparta głównie na wysoko przetworzonej żywności oraz czerwonym mięsie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.  Wpływ diety „zachodniej” na zdrowie Terminem „dieta zachodnia” naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie nazwali sposób odżywiania się typowy dla Amerykanów, czyli oparty na czerwonym mięsie i wysoko przetworzonej żywności. Mowa tutaj o gotowych daniach z supermarketu, mrożonkach, zupkach instant czy kolorowych słodyczach. Choć taka dieta rzeczywiście dawniej kojarzyła się w Polsce z amerykańskim stylem życia, dziś także u nas coraz więcej osób odżywia się w taki sposób.  Amerykańscy naukowcy twierdzą, że taka dieta „może powodować stany zapalne jelit oraz ogólnoustrojowe, a są to prekursory nowotworu jelita grubego”. Zauważyli też, że przez taki sposób żywienia dochodzi do zaburzeń równowagi mikroflory jelitowej, co również sprzyja rozwojowi nowotworu jelita grubego.  Powyższe wnioski wysnuto na podstawie badań przeprowadzanych przez 30 lat na próbie 180 tys. osób, w wieku od 30 do 75 lat. Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko raka  Dr Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie w rozmowie z WP ABCZdrowie zwrócił uwagę na rosnącą liczbę zachorowań na raka jelita grubego, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Zauważa, że to właśnie nieprawidłowa dieta może być za to...

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...

Jak zachować zdrowie i wigor gdy się starzejemy? Te 6 produktów wzmaga witalność, chroni przed chorobami
Adobe Stock
Newsy
Jak zachować zdrowie i wigor przed starością? Te produkty wzmagają witalność i chronią przed chorobami
Starość jest nieuchronna. Nie możemy jej uniknąć, bo jest naturalnym etapem życia. Możemy jednak wpłynąć na to, jak będzie przebiegała. Sekretem zdrowia i długiej sprawności na starość jest... styl życia.

Zmarszczki, mniejsza sprawność, pojawiające się choroby poszczególnych narządów, to tylko niektóre, widoczne oznaki starzenia się. Tym widocznym zmianom towarzyszą niewidoczne, polegające na starzenie się wszystkich narządów. Kiedy zaczynamy się starzeć i czy możemy ten proces spowolnić? Od kiedy organizm zaczyna się starzeć? Starzenie się narządów człowieka zaczyna się pomiędzy 30. a 40. rokiem życia. Obliczono, że zmiany, które postępują powoli, ale systematycznie, co dekadę postarzają nas o 10%. Na przyspieszenie lub spowolnienie tego procesu, ma wpływ styl życia. Na szybsze starzenie się mają największy wpływ: Nieodpowiednia, niezdrowa dieta, pełna tłuszczy zwierzęcych Przejadanie się, nieregularne posiłki Sięganie po używki takie jak alkohol i papierosy Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej Nadwaga i otyłość Pierwsze, zauważalne oznaki starzenia się, to zmniejszenie sprawności fizycznej. Wynika to ze zmniejszenia masy i siły mięśni oraz ograniczenia ruchomości w stawach. Można temu zapobiegać utrzymując wysoką aktywność fizyczną. Z wiekiem zmniejsza się także gęstość tkanek kostnych, co sprzyja osteoporozie. Chcąc opóźnić te procesy, włączcie do diety produkty bogate w witaminę D3, K czy wapń. Starzenie obejmuje też układ nerwowy. Zmniejsza się masa mózgu, zaburzone zostaje działanie neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za przesyłanie informacji pomiędzy komórkami. Powoduje to między innymi zaburzenia pamięci i koncentracji. Aktywność umysłowa, a także dieta mogą pomóc  utrzymać system nerwowy długo sprawny. Co jeść, żeby spowolnić proces starzenia? Tych 6 prostych produktów, które pewnie macie w swojej kuchni, pozwala dłużej zachować zdrowie i siły witalne. Warto jeść je często:...