Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie
Adobe Stock
Newsy

Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Podpowiadamy jak żyć i co jeść, żeby nie narazić się na ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zalecenia są proste, może zastosować je każdy, a skuteczność jest udowodniona badaniami.

Dokładne przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego nie zostały dotąd potwierdzone, wykryto jednak związek pewnych czynników z częstotliwością występowania tego rodzaju raka. Są to czynniki środowiskowe, żywnościowe i genetyczne. Bardzo duży związek z zachorowalnością na raka ma środowisko i dieta. Jak to stwierdzono?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy niezdrowa dieta może być przyczyną raka jelita grubego?

Zbadano poziom zapadalności na ten rodzaj raka u mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej o niskim ryzyku zachorowań i zauważono, że wzrasta on gdy ci ludzie emigrują do obszarów o wysokiej zachorowalności. Świadczy to wpływie środowiska za wzrost liczby chorych.

Także dieta, szczególnie ta bogata w tłuszcze i cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego.

Także otyłość może mieć wpływ na chorobę. Zbadano, że u osób otyłych, ze wskaźnikiem BMI powyżej 30 ryzyko wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 50 do 100 porc. w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23. Prawdopodobną przyczyną wzrastania ryzyka wraz z wagą jest wysokie stężenie insuliny we krwi, powszechne u osób mających nadwagę.

Można jednak stosując odpowiednią dietę i styl życia wpłynąć na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej ciężkiej choroby. Oto co wystarczy zrobić:

  • Zaprzestać palenia papierosów
  • Ograniczyć picie alkoholu
  • Ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego
  • Zwiększyć spożycie owoców i warzyw

Poza zmianą diety możecie zrobić jeszcze jedną rzecz dla swojego zdrowia:

  • Badania dowiodły, że ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego zmniejsza się o 50%, a nawet do 100% u osób regularnie i intensywnie aktywnych fizycznie
Zobacz także
Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem

Co jeść, żeby zastosować żywieniową profilaktykę raka jelita grubego?

Jest kilka prostych, dostępnych produktów o udowodnionych działaniu. Ich systematyczne jedzenie, włączenie do codziennej diety pozwoli wam zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego:

  • Cebula – ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości kwercetyny. Jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale chroni także przed rozwojem raka jelita
  • Czosnek – zawiera allicynę, która uwalnia się po zmiażdżeniu ząbka czosnku i pozostawieniu na 10 minut. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, zmniejsza nie tylko ryzyko raka jelita grubego, ale też piersi i szyjki macicy
  • Pomidory – swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają likopenowi. Chronią przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA
  • Przyprawy takie jak kurkuma i papryczki chilli. Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczkach chili jest kapsaicyna. Dzięki nim przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego
  • Warzywa kapustne takie jak: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka. Znajdują się w nich glukozynolany obniżające prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego

Źródło: Zwrotnikraka.pl, O2

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...

dieta fleksitariańska
Newsy
Fleksitarianizm: zasady i jadłospis w diecie fleksitariańskiej
Fleksitarianizm, czyli dieta fleksitariańska, opiera się na produktach i tłuszczach roślinnych, ale od czasu do czasu zezwala na spożywanie mięsa. Fleksitarianizm uważa się za idealny dla utrzymania prawidłowej wagi, a także w przebiegu cukrzycy. Zobacz, jak komponować jadłospis w diecie fleksitariańskiej i dlaczego warto postawić na ten model żywienia.

Fleksitarianizm to dieta, która bazuje na warzywach i owocach, ale dopuszcza jedzenie mięsa. W uproszczeniu dieta fleksitariańska to elastyczny wegetarianizm. Przez większość czasu jecie produkty bezmięsne, ale od czasu do czasu możecie też zjeść mięso i jego przetwory.   Co ciekawe fleksitarianie, jedząc więcej produktów roślinnych niż mięsa, rzadziej zapadają na choroby serca i krążenia, cukrzycę, a nawet nowotwory. Dodatkową korzyścią fleksitarianizmu jest to, że na tej diecie łatwiej jest schudnąć i utrzymać pożądaną wagę. Potwierdzili to właśnie eksperci tworzący prestiżowy ranking diet publikowany co roku przez U.S. NEWS. Brzmi kusząco, prawda? Fleksitarianizm: o co tu chodzi? Flexitarianizm polega na jedzeniu głównie produktów roślinnych, od czasu do czasu uzupełnianych o mięso. Fleksitarianie mogą jeść też nabiał, jajka i ryby. Nazwa pochodzi od angielskich słów flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetariański). W diecie fleksitariańskiej nie rezygnuje się więc z mięsa, ale skupia się na 3 głównych grupach produktów: białko roślinne warzywa i owoce pełnoziarniste produkty Zasady diety fleksitariańskiej Fleksitarianizm opiera się na następujących założeniach: główne pożywienie stanowią warzywa, rośliny strączkowe, owoce i produkty pełnoziarniste źródłem białka są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, a nie białko zwierzęce mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są dozwolone od czasu do czasu i spożywane z umiarem ogranicza się cukier, słodycze, spożywanie żywności przetworzonej . Dieta fleksitariańska: jadłospis Komponując jadłospis fleksitariański na 1500 kcal trzymajcie się następujących zasad: śniadanie: 300 kcal obiad: 500  kcal kolacja: 400  kcal 2...

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...