Dokładne przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego nie zostały dotąd potwierdzone, wykryto jednak związek pewnych czynników z częstotliwością występowania tego rodzaju raka. Są to czynniki środowiskowe, żywnościowe i genetyczne. Bardzo duży związek z zachorowalnością na raka ma środowisko i dieta. Jak to stwierdzono?

Czy niezdrowa dieta może być przyczyną raka jelita grubego?

Zbadano poziom zapadalności na ten rodzaj raka u mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej o niskim ryzyku zachorowań i zauważono, że wzrasta on gdy ci ludzie emigrują do obszarów o wysokiej zachorowalności. Świadczy to wpływie środowiska za wzrost liczby chorych.

Także dieta, szczególnie ta bogata w tłuszcze i cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego.

Także otyłość może mieć wpływ na chorobę. Zbadano, że u osób otyłych, ze wskaźnikiem BMI powyżej 30 ryzyko wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 50 do 100 porc. w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23. Prawdopodobną przyczyną wzrastania ryzyka wraz z wagą jest wysokie stężenie insuliny we krwi, powszechne u osób mających nadwagę.

Zobacz także:

Można jednak stosując odpowiednią dietę i styl życia wpłynąć na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej ciężkiej choroby. Oto co wystarczy zrobić:

  • Zaprzestać palenia papierosów
  • Ograniczyć picie alkoholu
  • Ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego
  • Zwiększyć spożycie owoców i warzyw

Poza zmianą diety możecie zrobić jeszcze jedną rzecz dla swojego zdrowia:

  • Badania dowiodły, że ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego zmniejsza się o 50%, a nawet do 100% u osób regularnie i intensywnie aktywnych fizycznie

Co jeść, żeby zastosować żywieniową profilaktykę raka jelita grubego?

Jest kilka prostych, dostępnych produktów o udowodnionych działaniu. Ich systematyczne jedzenie, włączenie do codziennej diety pozwoli wam zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego:

  • Cebula – ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości kwercetyny. Jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale chroni także przed rozwojem raka jelita
  • Czosnek – zawiera allicynę, która uwalnia się po zmiażdżeniu ząbka czosnku i pozostawieniu na 10 minut. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, zmniejsza nie tylko ryzyko raka jelita grubego, ale też piersi i szyjki macicy
  • Pomidory – swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają likopenowi. Chronią przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA
  • Przyprawy takie jak kurkuma i papryczki chilli. Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczkach chili jest kapsaicyna. Dzięki nim przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego
  • Warzywa kapustne takie jak: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka. Znajdują się w nich glukozynolany obniżające prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego

Źródło: Zwrotnikraka.pl, O2