Prawdopodobnie większość z was przynajmniej raz w życiu natknęła się na ten krzew, jednak nie każdy wie o jego właściwościach zdrowotnych. Jałowiec pospolity uprawiany jest w Polsce głównie jako roślina ozdobna, o bardzo charakterystycznym, przyjemnym zapachu. Nie każdy jednak wie, że jałowiec można też wykorzystać w kuchni jako przyprawę - a do tego ma on doskonały wpływ na zdrowie. 

Właściwości zdrowotne owoców jałowca

Bogactwo dobroczynnych właściwości owoców jałowca kryje się w olejku, jaki się w nich znajduje. Jego działanie wykorzystywane jest od wieków w leczeniu domowym przy takich dolegliwościach, jak:

  • niestrawność

  • wzdęcia

  • stany zapalne skóry

  • infekcje górnych dróg oddechowych

  • infekcje dróg moczowych

  • bezsenność

  • nerwowość

  • bóle korzonków

  • bóle reumatyczne

  • wypadanie włosów

Ponadto, wstępnie przeprowadzone na szczurach badania wykazują, że wyciąg z owoców jałowca może działać ochronnie na neurony i tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. 

Zobacz także:

Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?

Ze względu na bardzo aromatyczny i przyjemny zapach, owoce jałowca stosuje się jako przyprawę. Wspaniale pasuje przede wszystkim do mięs, np. wieprzowiny i wołowiny oraz pasztetów. Sprawdza się też jako przyprawa do bigosu, kapusty, a nawet ogórków.

A jeżeli należycie do nielicznej grupy osób, które samodzielnie wędzą ryby i wędliny, to z powodzeniem możecie wykorzystać w tym celu drewno jałowca. Jego zapach nada mięsu doskonałego aromatu. Dawniej niektórzy wieszali też gałązkę jałowca nad wejściem do domu - podobno przynosi ona szczęście!

Kto nie powinien jeść owoców jałowca? 

Podobnie jak w przypadku innych roślin leczniczych, również z jałowcem trzeba zachować ostrożność. Dziennie można spożywać maksymalnie 10 g owoców jałowca. Przekroczenie tej dawki lub spożywanie jałowca przez dłuższy czas może zadziałać drażniąco na żołądek i nerki.

Co więcej, osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka, marskość wątroby oraz wszelkie schorzenia nerek absolutnie nie mogą spożywać owoców jałowca. Jest on też zakazany w przypadku kobiet w ciąży. 

Źródło: doz.pl, zywienie.medonet.pl