Prawdopodobnie większość z was przynajmniej raz w życiu natknęła się na ten krzew, jednak nie każdy wie o jego właściwościach zdrowotnych. Jałowiec pospolity uprawiany jest w Polsce głównie jako roślina ozdobna, o bardzo charakterystycznym, przyjemnym zapachu. Nie każdy jednak wie, że jałowiec można też wykorzystać w kuchni jako przyprawę - a do tego ma on doskonały wpływ na zdrowie.
Właściwości zdrowotne owoców jałowca
Bogactwo dobroczynnych właściwości owoców jałowca kryje się w olejku, jaki się w nich znajduje. Jego działanie wykorzystywane jest od wieków w leczeniu domowym przy takich dolegliwościach, jak:
-
niestrawność
-
wzdęcia
-
stany zapalne skóry
-
infekcje górnych dróg oddechowych
-
infekcje dróg moczowych
-
bezsenność
-
nerwowość
-
bóle korzonków
-
bóle reumatyczne
-
wypadanie włosów
Ponadto, wstępnie przeprowadzone na szczurach badania wykazują, że wyciąg z owoców jałowca może działać ochronnie na neurony i tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
Zobacz także:
Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?
Ze względu na bardzo aromatyczny i przyjemny zapach, owoce jałowca stosuje się jako przyprawę. Wspaniale pasuje przede wszystkim do mięs, np. wieprzowiny i wołowiny oraz pasztetów. Sprawdza się też jako przyprawa do bigosu, kapusty, a nawet ogórków.
A jeżeli należycie do nielicznej grupy osób, które samodzielnie wędzą ryby i wędliny, to z powodzeniem możecie wykorzystać w tym celu drewno jałowca. Jego zapach nada mięsu doskonałego aromatu. Dawniej niektórzy wieszali też gałązkę jałowca nad wejściem do domu - podobno przynosi ona szczęście!
Kto nie powinien jeść owoców jałowca?
Podobnie jak w przypadku innych roślin leczniczych, również z jałowcem trzeba zachować ostrożność. Dziennie można spożywać maksymalnie 10 g owoców jałowca. Przekroczenie tej dawki lub spożywanie jałowca przez dłuższy czas może zadziałać drażniąco na żołądek i nerki.
Co więcej, osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka, marskość wątroby oraz wszelkie schorzenia nerek absolutnie nie mogą spożywać owoców jałowca. Jest on też zakazany w przypadku kobiet w ciąży.
Źródło: doz.pl, zywienie.medonet.pl