Jeśli tarnina kojarzy wam się z cierniowymi krzewami, to jest to bardzo trafne skojarzenie. W przeszłości była wykorzystywana do budowy zasieków i umocnień, z powodu gęstych i raniących gałęzi.
Dziś można jeszcze zobaczyć nieprzebrane żywopłoty, chroniące dostępu do prywatnych posesji. Jednak tarnina ma też szerokie działanie prozdrowotne. Jak jej używać? Podpowiadamy.
Jak przygotować napar i odwar z tarniny?
Napar przygotowuje się z kwiatów tarniny.
- 1 łyżeczkę ususzonych kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy do zaparzenia. Po około 10 minutach, napar jest gotowy.
Odwar z kolei przygotowujemy z owoców tarniny.
Zobacz także:
- 1 łyżką stołową owoców zalewamy szklanką letniej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar, studzimy przez 15 minut, a następnie rozcieńczamy ciepłą wodą w proporcji 1:1.
Dlaczego mówimy naparze i odwarze? Czym się różnią, poza użyciem w powyższym przepisie innych części roślin?
Odwar, napar i macerat
Wszystko zależy od ilości użytej wody, formy użytych owoców czy ziół i technologii przygotowania.
Od tego jak przygotujemy syrop, zależą jego właściwości, czyli jakie substancje przenikną do roztworu i jaka będzie jego trwałość. W warunkach domowych, używając kwitnących wiosną kwiatów tarniny lub dojrzewających jesienią owoców, możemy przygotować każdy z trzech wymienionych syropów. Czym się różnią i jak je przyrządzić?
Napar
Aby przygotować napar, odmierzamy zaleconą w przepisie ilość owoców i zalewamy podaną ilością gorącej wody. Odstawiamy na 15 minut podtrzymując temperaturę, a następnie przecedzamy przez gazę.
Odwar
W tym przypadku używamy całych lub rozdrobnionych owoców i zalewamy je wodą o temperaturze pokojowej, a następnie podgrzewamy mieszając. Utrzymujemy syrop w temperaturze nie niższej niż 90 stopni, przez przynajmniej 30 minut. Na koniec przecedzamy i możemy uzupełnić wodą do wymaganego stężenia.
Macerat
Tej metody używa się najczęściej, żeby wydobyć z owoców czy ziół substancje śluzowe. Chcąc zmacerować owoce, zalewamy je wodą o temperaturze pokojowej i odstawiamy na 30 minut,. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie odcedzamy i przepłukujemy.
Wartości przetworów z tarniny
Owoce tego krzewu zawierają przeciwutleniacze, witaminę C, witaminy z grupy B, a także takie minerały jak wapń, potas i magnez. Posiadają garbniki, które tworzą w jelitach nieprzepuszczalny film, dzięki któremu chronią jelita przed drobnoustrojami.
Te same garbniki działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego syropy z tarniny polecane są na nieżyty żołądka i jelit.
Herbatki z tarniny działają moczopędnie, przyspieszają wydalanie toksyn i produktów przemiany materii wraz z moczem. Stosowane są w chorobach układu moczowego i stanach zapalnych nerek.
O ile kwiaty tej rośliny mają zdolności detoksykujące, oczyszczające organizm, to owoce dobrze wpływają na serce i naczynie krwionośne. Zawarte w nich flawonoidy obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dzięki temu spożywanie tarniny w postaci soków i naparów zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca, zawału i udaru.
Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie. Pl, ptsf.pl