Te owoce pomagają na żołądek i jelita, zmniejszają ryzyko zawału i udaru. Jedzcie je zimą
Adobe Stock
Newsy

Te niedoceniane owoce pomagają na żołądek i jelita. Zmniejszają ryzyko zawału i udaru

Jagody tej rośliny zbiera się późną jesienią. Są bardzo cierpkie w smaku, ale pozbędziemy się go, gdy zamrozimy owoce, lub zbierzemy je po pierwszych przymrozkach.

Jeśli tarnina kojarzy wam się z cierniowymi krzewami, to jest to bardzo trafne skojarzenie. W przeszłości była wykorzystywana do budowy zasieków i umocnień, z powodu gęstych i raniących gałęzi.

Dziś można jeszcze zobaczyć nieprzebrane żywopłoty, chroniące dostępu do prywatnych posesji. Jednak tarnina ma też szerokie działanie prozdrowotne. Jak jej używać? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować napar i odwar z tarniny?

Napar przygotowuje się z kwiatów tarniny. 

  • 1 łyżeczkę ususzonych kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy do zaparzenia. Po około 10 minutach, napar jest gotowy.

Odwar z kolei przygotowujemy z owoców tarniny. 

  • 1 łyżką stołową owoców zalewamy szklanką letniej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar, studzimy przez 15 minut, a następnie rozcieńczamy ciepłą wodą w proporcji 1:1.

Dlaczego mówimy naparze i odwarze? Czym się różnią, poza użyciem w powyższym przepisie  innych części roślin?

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem

Odwar, napar i macerat

Wszystko zależy od ilości użytej wody, formy użytych owoców czy ziół i technologii przygotowania.

Od tego jak przygotujemy syrop, zależą jego właściwości, czyli jakie substancje przenikną do roztworu i jaka będzie jego trwałość. W warunkach domowych, używając kwitnących wiosną kwiatów tarniny lub dojrzewających jesienią owoców, możemy przygotować każdy z trzech wymienionych syropów. Czym się różnią i jak je przyrządzić?

Napar

Aby przygotować napar, odmierzamy zaleconą w przepisie ilość owoców i zalewamy podaną ilością gorącej wody. Odstawiamy na 15 minut podtrzymując temperaturę, a następnie przecedzamy przez gazę.

Odwar

W tym przypadku używamy całych lub rozdrobnionych owoców i zalewamy je wodą o temperaturze pokojowej, a następnie podgrzewamy mieszając. Utrzymujemy syrop w temperaturze nie niższej niż 90 stopni, przez przynajmniej 30 minut. Na koniec przecedzamy i możemy uzupełnić wodą do wymaganego stężenia.

Macerat

Tej metody używa się najczęściej, żeby wydobyć z owoców czy ziół substancje śluzowe. Chcąc zmacerować owoce, zalewamy je wodą o temperaturze pokojowej i odstawiamy na 30 minut,. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie odcedzamy i przepłukujemy.

Wartości przetworów z tarniny

Owoce tego krzewu zawierają przeciwutleniacze, witaminę C, witaminy z grupy B, a także takie minerały jak wapń, potas i magnez. Posiadają garbniki, które tworzą w jelitach nieprzepuszczalny film, dzięki któremu chronią jelita przed drobnoustrojami.

Te same garbniki działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego syropy z tarniny polecane są na nieżyty żołądka i jelit.

Herbatki z tarniny działają moczopędnie, przyspieszają wydalanie toksyn i produktów przemiany materii wraz z moczem. Stosowane są w chorobach układu moczowego i stanach zapalnych nerek.

O ile kwiaty tej rośliny mają zdolności detoksykujące, oczyszczające organizm, to owoce dobrze wpływają na serce i naczynie krwionośne. Zawarte w nich flawonoidy obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dzięki temu spożywanie tarniny w postaci soków i naparów zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca, zawału i udaru.

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie. Pl, ptsf.pl

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy
Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy
Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...