Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto powinien włączyć do diety jabłka?

Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść?

  • Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką.
  • Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia.
  • Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi.
Zobacz także
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Zrzucicie nawet 10 kg w 7 dni. Efekty diety jabłkowej są spektakularne

Chcecie zrzucić 8kg w 7 dni? Zastosujcie dietę jabłkową 

  • Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik, takie jak jabłka, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Wszystko to dzięki zawartości przeciwutleniaczy znajdujących się w jabłkach, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
  • Osoby, które chcą schudnąć. Jabłka są źródłem polifenoli, błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych, które są powiązane z utratą wagi. Związek zwany kwasem ursolowym, który znajduje się w skórkach jabłek, zwiększa mięśnie i brązowy tłuszcz (dobry tłuszcz, który przyspiesza spalanie kalorii) – oba te czynniki zmniejszają ryzyko otyłości wywołanej dietą.
  • Osoby o słabym układzie odpornościowym. Rozpuszczalny błonnik w jabłkach zmniejsza stan zapalny związany z chorobami związanymi z otyłością, a nawet może wzmacniać układ odpornościowy.
  • Osoby, które chcą zadbać o swoje serce. Ponieważ jedzenie jabłek może sprzyjać rozwojowi pożytecznych bakterii w mikrobiomie jelitowym, może ono również wspierać lepsze zdrowie serca. Innym powodem, dla którego jabłka wiążą się z niższym ryzykiem problemów z sercem, w tym chorób serca i udaru, jest ich wysoki poziom flawonoidów.
  • Osoby, którym dokuczają kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe rozwijają się, gdy żółć w woreczku żółciowym zestala się z powodu nadmiaru cholesterolu. Aby uniknąć kamieni żółciowych, lekarze przepisują dietę bogatą w błonnik, która obejmuje jabłka, które pomagają regulować wagę i poziom cholesterolu.
  • Osoby, które chcą żyć dłużej. Naukowcy z University of Western Australia odkryli, że kobiety, które jadły jedno małe jabłko dziennie, miały dłuższą średnią długość życia niż te, które zjadały mniej niż 15 jabłek rocznie. Badanie wykazało, że jedzenie jednego jabłka dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 35 procent. Jabłka są również powiązane z niższym ryzykiem niektórych nowotworów , takich jak rak skóry, sutka i okrężnicy.
  • Osoby, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Jabłko jest wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który jest sekretem stabilnego poziomu glukozy we krwi. Według badań ludzie, którzy jedzą co najmniej jedno jabłko dziennie, są o 28% mniej narażeni na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy w ogóle nie jedzą jabłek.

Źródło: pomorska.pl, healthifyme.com

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 
Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom. Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi? Wartości zdrowotne jabłek To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką. Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia. Miażdżyca Udary Zawały Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej. Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę? W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym...

Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. To pogromca tłuszczu i kosztuje grosze
AdobeStock
Newsy
Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. Ten pogromca tłuszczu kosztuje grosze
Ten owoc będzie waszym największym sojusznikiem na diecie. Jedzcie go codziennie, a zaspokoicie ochotę na słodycze.

Dieta najczęściej bywa dużym wyzwaniem. Niełatwo jest odmówić sobie ulubionych potraw i powiedzieć „nie” bliskim, którzy podają talerzyk z kawałkiem smakowitego ciasta. Zdrowie i zgrabniejsza sylwetka wymagają wyrzeczeń, ale jest o co walczyć. W zmaganiach z własnymi słabościami pomogą wam produkty spożywcze, które zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, sycą i do tego mają mało kalorii. Domyślacie się, o co może chodzić? Właściwości zdrowotne jabłek Genialnym produktem spożywczym, który sprawdza się przy odchudzaniu, są jabłka. Ich fantastyczne właściwości doskonale wpływają na cały organizm, a do tego sprawiają, że zrzucanie wagi jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Poznajcie właściwości zdrowotne jabłek. Oto kilka z nich: wzmacniają odporność poprawiają wzrok regulują ciśnienie krwi i pracę serca zmniejszają zgagę poprawiają trawienie Jabłka poleca się także przyszłym mamom, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Jabłka na odchudzanie  Jabłka są jednak nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim to jeden z waszych sprzymierzeńców w walce z dodatkowymi kilogramami. Owoce te są pełne błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości oraz trawienie. Już jedno niewielkie jabłko szybko zaspokoi wasz apetyt oraz przywróci lekkość.  Owoce te możecie jeść przez cały dzień, w rozsądnych ilościach - średniej wielkości jabłko ma około 100 kalorii. Lepiej nie najadać się nimi na wieczór, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Taka dawka glukozy na noc może powodować problemy z zaśnięciem. Czy wszyscy mogą jeść jabłka? Choć jabłka są bardzo zdrowe, nie każdy może je jeść. Owoce te powinny ograniczać osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego, ponieważ zawarta w jabłkach...

Poprawia sprawność mózgu, chroni przed demencją i chorobą Alzheimera. Jedzcie ten owoc lub pijcie sok
Adobe Stock
Newsy
Poprawia sprawność mózgu, chroni przed demencją i chorobą Alzheimera. Jedzcie ten owoc lub pijcie sok
O tym, że jabłka są zdrowe wiadomo od dawna. A czy wiedzieliście, że pomagają w pracy mózgu? To jeszcze jeden powód żeby je jeść. Przedstawiamy najnowsze ustalenia niemieckich badaczy.

Naukowcy odkryli w jabłkach substancje, które mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu. Najważniejsze są dwa związki chemiczne: kwercetyna, która znajduje się w skórce jabłka i kwas dihydroksybezoesowy zawarty w miąższu. Oto co dokładnie ujawniły nowe badania na temat jabłek. Badanie wpływu jabłek na mózg Naukowcy z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych przeprowadzili badania, których wyniki opublikowali na łamach magazynu „Stem Cell Reports". Wnioski, jakie wyciągnęli po przeanalizowaniu materiału badawczego są imponujące. Jedzenie jabłek czy picie soku jabłkowego ma następujące zalety: Poprawia funkcje mózgu Chroni przed upośledzeniem funkcji poznawczych obserwowanych przy demencji Chroni przed chorobą Alzheimera Podczas eksperymentu stwierdzono, że pod wpływem dwóch substancji zawartych w skórce i miąższu, komórki macierzyste mózgu wytwarzają więcej neuronów i są mniej podatne na obumieranie. W strukturach mózgu związanych z uczeniem się i pamięcią komórki lepiej się namnażają i produkują więcej neuronów. Co lepsze — całe jabłko czy sok jabłkowy? Dobroczynny wpływ na mózg mają fitoskładniki zawarte w jabłkach. Wpływają pozytywnie na proces neurogenezy, czyli powstawania nowych neuronów, a to ma bezpośredni wpływ na proces uczenia się i zapamiętywania. Szczególnie dwa związki są tu ważne: Kwercetyna zawarta w skórce jabłka Kwas dihydroksybezoesowy występujący w miąższu Można by sądzić, że zarówno zjadania jabłka w całości, ze skórką, jak i wyciskanie soku z całego jabłka powinno dawać podobny efekt. Naukowcy z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych ustalili jednak, że choć kwas dihydroksybezoesowy także...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...