Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto powinien włączyć do diety jabłka?

Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść?

  • Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką.
  • Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia.
  • Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi.
Zobacz także
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Zrzucicie nawet 10 kg w 7 dni. Efekty diety jabłkowej są spektakularne

Chcecie zrzucić 8kg w 7 dni? Zastosujcie dietę jabłkową 

  • Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik, takie jak jabłka, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Wszystko to dzięki zawartości przeciwutleniaczy znajdujących się w jabłkach, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
  • Osoby, które chcą schudnąć. Jabłka są źródłem polifenoli, błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych, które są powiązane z utratą wagi. Związek zwany kwasem ursolowym, który znajduje się w skórkach jabłek, zwiększa mięśnie i brązowy tłuszcz (dobry tłuszcz, który przyspiesza spalanie kalorii) – oba te czynniki zmniejszają ryzyko otyłości wywołanej dietą.
  • Osoby o słabym układzie odpornościowym. Rozpuszczalny błonnik w jabłkach zmniejsza stan zapalny związany z chorobami związanymi z otyłością, a nawet może wzmacniać układ odpornościowy.
  • Osoby, które chcą zadbać o swoje serce. Ponieważ jedzenie jabłek może sprzyjać rozwojowi pożytecznych bakterii w mikrobiomie jelitowym, może ono również wspierać lepsze zdrowie serca. Innym powodem, dla którego jabłka wiążą się z niższym ryzykiem problemów z sercem, w tym chorób serca i udaru, jest ich wysoki poziom flawonoidów.
  • Osoby, którym dokuczają kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe rozwijają się, gdy żółć w woreczku żółciowym zestala się z powodu nadmiaru cholesterolu. Aby uniknąć kamieni żółciowych, lekarze przepisują dietę bogatą w błonnik, która obejmuje jabłka, które pomagają regulować wagę i poziom cholesterolu.
  • Osoby, które chcą żyć dłużej. Naukowcy z University of Western Australia odkryli, że kobiety, które jadły jedno małe jabłko dziennie, miały dłuższą średnią długość życia niż te, które zjadały mniej niż 15 jabłek rocznie. Badanie wykazało, że jedzenie jednego jabłka dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 35 procent. Jabłka są również powiązane z niższym ryzykiem niektórych nowotworów , takich jak rak skóry, sutka i okrężnicy.
  • Osoby, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Jabłko jest wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który jest sekretem stabilnego poziomu glukozy we krwi. Według badań ludzie, którzy jedzą co najmniej jedno jabłko dziennie, są o 28% mniej narażeni na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy w ogóle nie jedzą jabłek.

Źródło: pomorska.pl, healthifyme.com

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 
Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom. Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi? Wartości zdrowotne jabłek To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką. Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia. Miażdżyca Udary Zawały Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej. Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę? W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

Zrzucicie nawet 10 kg w 7 dni. Efekty diety jabłkowej są spektakularne
AdobeStock
Newsy
Chcecie zrzucić 8kg w 7 dni? Zastosujcie dietę jabłkową 
Dieta jabłkowa oczyszcza i pozwala szybko schudnąć, dlatego cieszy są sporą popularnością. Dowiedzcie się, jak powinno się ją stosować.

Osoby chcące schudnąć uciekają się do różnych metod, które mają sprawić, że nagromadzone kilogramy znikną. Jedną z nich jest dieta jabłkowa. Sprawdźcie, na czym polega, jakie są jej efekty i przeciwskazania. Zasady diety jabłkowej Dieta jabłkowa opiera się na jabłkach, które stanowią jej główny składnik. Jabłka muszą się znaleźć w każdym posiłku, dlatego przygotujcie się na jedzenie dużych ilości pieczonych i surowych jabłek! Stosuje się dwa rodzaje tej diety. Pierwszy pozwala na lekkie urozmaicenie posiłków i traktowanie jabłek jako dodatku. Wówczas możecie zjeść na przykład mięso pieczone z jabłkami albo surówkę z jabłka i marchewki. Drugi rodzaj jest bardzo rygorystyczny – wówczas można jeść tylko i wyłącznie surowe jabłka. Ponieważ taki sposób odżywiania się jest bardzo obciążający dla organizmu, nie wolno stosować takiej diety dłużej, niż przez tydzień. Efekty diety jabłkowej Ponieważ każdy wariant diety jabłkowej zakłada, że nie przekracza się w ciągu dnia 1000 kalorii, można na niej całkiem szybko schudnąć. Do tego jabłka zawierają dużo błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Pamiętajcie jednak, że tak ścisłe diety wymagają konsultacji z lekarzem i nie można ich długo stosować, ponieważ możecie doprowadzić do efektu jo-jo, czyli sytuacji, w której szybko po zakończeniu diety z powrotem przybierzecie na wadze. Kto może stosować dietę jabłkową? Podkreślamy, że dieta jabłkowa jest bogata w cukry proste zawarte w jabłkach. Z tego powodu na taką dietę nie powinny się decydować osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność. Dieta jabłkowa: jadłospis przykładowy Poniżej podajemy wam przykładowy jadłospis na jeden dzień diety jabłkowej. Zapoznajcie się z nim, by móc ocenić, czy taka dieta jest...