Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka?

Kto powinien włączyć do diety jabłka?

Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść?

  • Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką.
  • Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia.
  • Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi.
  • Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik, takie jak jabłka, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Wszystko to dzięki zawartości przeciwutleniaczy znajdujących się w jabłkach, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
  • Osoby, które chcą schudnąć. Jabłka są źródłem polifenoli, błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych, które są powiązane z utratą wagi. Związek zwany kwasem ursolowym, który znajduje się w skórkach jabłek, zwiększa mięśnie i brązowy tłuszcz (dobry tłuszcz, który przyspiesza spalanie kalorii) – oba te czynniki zmniejszają ryzyko otyłości wywołanej dietą.
  • Osoby o słabym układzie odpornościowym. Rozpuszczalny błonnik w jabłkach zmniejsza stan zapalny związany z chorobami związanymi z otyłością, a nawet może wzmacniać układ odpornościowy.
  • Osoby, które chcą zadbać o swoje serce. Ponieważ jedzenie jabłek może sprzyjać rozwojowi pożytecznych bakterii w mikrobiomie jelitowym, może ono również wspierać lepsze zdrowie serca. Innym powodem, dla którego jabłka wiążą się z niższym ryzykiem problemów z sercem, w tym chorób serca i udaru, jest ich wysoki poziom flawonoidów.
  • Osoby, którym dokuczają kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe rozwijają się, gdy żółć w woreczku żółciowym zestala się z powodu nadmiaru cholesterolu. Aby uniknąć kamieni żółciowych, lekarze przepisują dietę bogatą w błonnik, która obejmuje jabłka, które pomagają regulować wagę i poziom cholesterolu.
  • Osoby, które chcą żyć dłużej. Naukowcy z University of Western Australia odkryli, że kobiety, które jadły jedno małe jabłko dziennie, miały dłuższą średnią długość życia niż te, które zjadały mniej niż 15 jabłek rocznie. Badanie wykazało, że jedzenie jednego jabłka dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 35 procent. Jabłka są również powiązane z niższym ryzykiem niektórych nowotworów , takich jak rak skóry, sutka i okrężnicy.
  • Osoby, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Jabłko jest wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który jest sekretem stabilnego poziomu glukozy we krwi. Według badań ludzie, którzy jedzą co najmniej jedno jabłko dziennie, są o 28% mniej narażeni na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy w ogóle nie jedzą jabłek.

Źródło: pomorska.pl, healthifyme.com