Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Adobe Stock
Newsy

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar

Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach nasion bazylii? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości i nie ograniczać wykorzystywania tej rośliny wyłączni w postaci świeżych lub suszonych ziół.

Nasiona bazylii to maleńkie, czarne nasiona, które bardzo przypominają nasiona chia i czarnuszki. Są bogate w białko, niezbędne tłuszcze, węglowodany i są wypełnione błonnikiem. Co zaskakujące, nie zawierają kalorii. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne nasion bazylii

Korzyści wynikające ze spożywania nasion bazylii w ajurwedzie i medycynie chińskiej, są znane już od dawna. Docenią je nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale też ci, którzy muszą kontrolować poziom cukru, cierpią na zaparcia i mają problemy ze zgagą.

  • Nasiona bazylii są wsparciem przy odchudzaniu. Nasiona bazylii zawierają kwas alfa-linolenowy, który znany jest ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki temu, że są pełne błonnika, zapewniają uczucie sytości przez długi czas, zapobiegają podjadaniu i pomagają w utracie wagi.
  • Nasiona bazylii kontrolują poziom cukru we krwi. Nasiona bazylii mają zdolność do spowalniania metabolizmu organizmu i kontrolowania przemiany węglowodanów w glukozę. Zdaniem dietetyków, są wskazane dla pacjentów z cukrzycą typu II.
  • Nasiona bazylii pomagają łagodzić zaparcia i wzdęcia. Nasiona bazylii w naturalny sposób oczyszczają organizm z toksyn oraz regulują płynny ruch jelit. Dzięki temu, że zawierają olejek lotny, pomagają w usuwaniu gazów z przewodu pokarmowego i działają jako naturalny środek oczyszczający żołądek.
Zobacz także
To zioło was wyleczy. Użyjcie 2 sposobów żeby pozbyć się kataru i kaszlu

To zioło was wyleczy. Użyjcie go na 2 sposoby żeby pozbyć się kataru i kaszlu

Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Działa na odporność

Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Świetnie działa na odporność

  • Ponadto, nasiona bazylii pomagają leczyć nadkwaśność żołądka i zgagę, obniżają ciśnienie krwi, cholesterol, łagodzą depresję  i zaburzenia równowagi metabolicznej.
  • Pomagają w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema i łuszczyca.
  • Regularne spożywanie nasion bazylii, pomaga organizmowi wydzielać kolagen, który jest niezbędny do tworzenia nowych komórek skóry.
  • Nasiona bazylii sprzyjają utrzymaniu zdrowych włosów, ponieważ są pełne żelaza, witaminy K i białka.
  • Pomagają leczyć kaszel i przeziębienie, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu.
  • Łagodzą skurcze mięśni i pomagają im się zrelaksować.

Źródło: healthifyme.com, porady.interia.pl

Ta mikstura obniża cholesterol, usuwa złogi, podnosi odporność . Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura obniża cholesterol i podnosi odporność. Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo
Wysoki poziom cholesterolu to powód do zmartwień i ryzyko wystąpienia chorób. Badajcie go i obserwujcie. Przy dużych przekroczeniach normy leczenie ordynuje lekarz, przy niewielkich obniżajcie go zmieniając dietę i stosując domowe sposoby. Podajemy 1 z nich.

Kozieradka to roślina, która ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W kuchni naziemne pędy i liście są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, w medycynie przede wszystkim korzysta się z jej korzeni i nasion. Oto jak ich użyć. Właściwości lecznicze nasion kozieradki Znane są właściwości zdrowotne nasion kozieradki. Oto najważniejsze z nich: Obniżają cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w nasionach saponinim steroidowym, które metabolizują cholesterol i wpływają na jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, które po prostu są wydalane. Regularne spożywanie mikstur z nasion kozieradki pomaga usuwać złogi zalegające w tętnicach i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca Podnoszą odporność. Dzięki temu, ze nasiona pomagają pozbyć się z organizmu toksycznych substancji, usprawniają jego działanie obronne, a przez to wpływają na podniesienie odporności na infekcje Obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zawierają 20-30 proc. substancji śluzowych. Dzięki nim spożywanie nasion w postaci kleiku opóźnia opróżnianie żołądka i wzrost stężenia glukozy pojawiający się po posiłku Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania potwierdziły, że wyciągi z kozieradki potrafią działać jak antybiotyk. Zwalczają takie bakterie jak gronkowiec złocisty, pałeczki E-coli, pałeczki zapalenia płuc, Salmonellę i rzęsistka. Ekstrakty wodne zrobione z korzeni, nasion i pędów kozieradki mają zdolność przeciwgrzybiczą i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze Przedstawiamy 2 sposoby na wykorzystanie nasion kozieradki i przyrządzenie z nich eliksirów o leczniczych właściwościach. Przepis na miksturę z kozieradką Łyżkę nasion...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
AdobeStock
Newsy
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Nasiona kozieradki mają wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko dodają naszym daniom orientalnego smaku, ale też pomagają w radzeniu sobie z różnymi powszechnymi dolegliwościami.

Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz. Właściwości zdrowotne kozieradki Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę A, B i C, tiaminę, cynk, potas, fosfor wapń, sód, żelazo, białko, ryboflawinę, niacyną Właściwości prozdrowotne kozieradki Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu . Reguluje poziom cukru we krwi Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi . Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki. Obniżają poziom cholesterolu Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu , włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki. Leczy ból gardła Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Leczy bezsenność Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest...

Ta herbata obniża cisnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach soku z głogu? Pijcie go regularnie, aby czerpać z niego maksimum korzyści zdrowotnych.

Jagody głogu to drobne owoce, które rosną na drzewach i krzewach należących do rodzaju Crataegus. Rodzaj ten obejmuje setki gatunków. Najczęściej możemy je spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Owoce głogu są pełne wartości odżywczych, mają cierpki, pikantny smak i łagodną słodycz, a ich kolor waha się od żółtego do ciemnoczerwonego lub czarnego. Owoce głogu od wieków są wykorzystywane, jako naturalny lek na problemy trawienne, niewydolność serca i nadciśnienie. Przygotujcie z nich sok i cieszcie się jego walorami zdrowotnymi.  Korzyści zdrowotne głogu Jagoda głogu jest jednym z najbardziej znanych źródeł polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób. Owoce głogu zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, cukrzycę typu 2, astmę oraz niektóre infekcje i problemy sercowe.  Jagoda głogu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody głogu są jednym z najczęściej zalecanych produktów spożywczych pomagających w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania wykazały, że głóg może działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi. Ekstrakt z głogu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jagody głogu i ekstrakt z głogu są stosowane od wieków w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając...