Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Adobe Stock
Newsy

Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości

Ile kefiru dziennie należy pić, żeby działał pozytywnie na zdrowie? Wyjaśniamy też, czy jogurt i kefir można zastąpić innym rodzajem fermentowanej żywności.

Są takie napoje, a znajdziecie je w każdym sklepie, które poprawiają pamięć i wydłużają zdolność zapamiętywania nawet do późnego wieku. Pijcie je codziennie. Można je pić pomiędzy posiłkami, nawadniając jednocześnie organizm, lub włączyć do posiłków. W tradycyjnej kuchni polskiej znane są przepisy,  w których te napoje są ważnymi składnikami. Domyślacie się, o czym mowa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fermentowana produkty mleczne

Chodzi oczywiście o fermentowane produkty mleczne. To przetwory, które w naszym kraju są pite i jadane na co dzień. Powstają dzięki działaniu bakterii, pod których wpływem mleko zmienia swoją strukturę i właściwości. Staje się lżej strawne i zyskuje wiele nowych wartość. Są nimi:

  • Jogurt. Fermentacja następuje pod wpływem specjalnych szczepów bakterii jogurtowych. Proces trwa 4-5 godzin i odbywa się w temperaturze 40-50 st. Celsjusza. Podczas fermentacji następuje częściowy rozkład laktozy, wzrasta strawność białka mleka, a także przyswajalność wapnia, żelaza. W jogurcie znajduje się o 20% więcej witaminy B niż w mleku i pięciokrotnie więcej kwasu foliowego. Wybierajcie jogurty naturalne, unikajcie kupnych owocowych. Jeśli lubicie jogurty owocowe, zróbcie je sami: dodajcie owoce, nie dodawajcie dodatkowego cukru.
  • Kefir. Bakterie kefirowe zwane „grzybkami kefirowymi” przekształcają mleko na drodze fermentacji mlekowo-alkoholowej. Ten proces trwa 24 do 36 godzin i odbywa się w temperaturze ok. 20 st. Celsjusza. W wyniku fermentacji powstaje m.in. kwas mlekowy. Kefiru najczęściej używamy do picia. Jest składnikiem chłodnika, wychodzą z nich smaczne koktajle owocowe, można go używać do pieczenia ciast i ciastek.
  • Maślanka. To produkt uboczny powstały podczas wytwarzania masła. W jej skład wchodzą kwas mlekowy i lecytyna, podobnie jak w skład mózgu i tkanki nerwowej. Maślanka jest najmniej kaloryczna i zawiera tylko 1,5 % tłuszczu. Maślankę także można wykorzystać do pieczenia. Wychodzą na niej smaczne chleby, ale najlepiej pic surową zachowując wszystkie wartości odżywcze.
Zobacz także
Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?

Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca

Jak fermentowane przetwory nabiałowe działają na pamięć?

W magazynie „Nutritional Neuroscience” opublikowano wyniki badania przeprowadzonego na grupie dorosłych w wieku 25 do 45 lat. Zadaniem uczestników było regularne picie sfermentowanych napojów na bazie mleka. Naukowcy odkryli dwie zmiany, jakie nastąpiły w organizmach pacjentów:

  • Zwiększyła się obecność określonych mikroorganizmów w jelitach
  • Poprawiła się pamięć relacyjna uczestników

To, jaki związek ma flora bakteryjna z mózgiem wyjaśniła Paulina Lee, dietetyk funkcjonalny:

- Nic dziwnego, że badanie wykazało, że spożywanie sfermentowanych napojów mlecznych miało pozytywny wpływ na funkcje mózgu, takie jak pamięć. Nasz mózg i jelita komunikują się ze sobą w ten sposób, a zmiany w mikrobiomie jelitowym mogą wpływać na modulację osi jelita – mózg, co może skutkować zmianami behawioralnymi i poznawczymi.

Ekspertka wyjaśniła też, że brak równowagi w mikrobiomie jelitowym może mieć negatywny wpływ nie tylko na zdrowie i sprawność funkcjonowania mózgu, ale też na samopoczucie.

Wystarczy wypijać szklankę kefiru dziennie, żeby uzyskać efekty poprawy pracy jelit i mózgu. Osoby nietolerujące mleka i unikające laktozy, mogą kefir czy jogurt zastąpić inną fermentowaną żywnością, która podobnie działa na jelita. Mowa o zdrowych kiszonkach: kapuście i ogórkach kiszonych, kimchi, czy kiszonych burakach.

Źródło: wprost.pl, maczfit.pl

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Adobe Stock
Newsy
Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Poznajcie tą ciekawą dietę, która może pomóc wam z problemami zdrowotnymi i nadmierną masą ciała!

Nie będzie niespodzianką, jak dowiecie się, że dieta kefirowa opiera się głównie na piciu kefiru w różnych formach. Kefir to zdrowy produkt, który może już uwzględniacie w swojej diecie. Poznajcie efekty i zasady stosowania diety kefirowej . Właściwości zdrowotne kefiru Kefir to naprawdę bardzo zdrowy produkt. Jeśli powstał z niskotłuszczowego mleka, jest niskokaloryczny, dostarcza białka i wapnia, a na dodatek jest tani! Regularne uwzględnianie kefiru w diecie korzystnie wpływa na stan cery, włosów, paznokci, a także może poprawiać ogólne zdrowie. Kefir jest produktem fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest przez to nieprzeciętnie zdrowy! Wspomagają one odporność, poprawiają stan jelit i ogólnie polepszają stan zdrowia. Na pewno zyskacie na włączeniu fermentowanych produktów do diety. Kto powinien pić kefir? W trakcie fermentacji kefiru rozkładana jest laktoza. Dzięki temu być może osoby, które nie tolerują czystego mleka z uwagi na dużą zawartość laktozy, dobrze będą tolerować fermentowane produkty mleczne jak kefir czy maślanka. Kefir można uwzględniać w diecie prawie każdej osoby. Szczególnie dobrze, by jadły go kobiety w trakcie i po menopauzie, oraz dzieci i młodzież. Kefir to świetne źródło wapnia, który zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości i zęby. Dieta kefirowa – zasady Dieta kefirowa to tak zwana monodieta. Polega ona na bazowaniu na konkretnym produkcie spożywczym przez jakiś czas. Monodiety nie nadają się do długotrwałego stosowania, ale powinny być bezpieczne przy krótkotrwałym zastosowaniu. Jeśli chcecie przeprowadzić kurację kefirową musicie opierać się o harmonogram. Harmonogram diety kefirowej 1 dzień – jecie tylko chudy twaróg 2 i 3 dzień – pijecie kefir do syta 4 dzień...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach”. Odpowiedź zna tylko geniusz
ONS/AdobeStock
Newsy
Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach”. Znalibyście na nie odpowiedź?
Uczestniczka „Milionerów” nie znała odpowiedzi na pytanie dotyczące kapusty kiszonej. A czy wy wiecie, która odpowiedź jest prawidłowa?

Teleturniej „Milionerzy" od lat cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Uczestnicy biorący udział w show, muszą poprawnie odpowiedzieć na 12 pytań. Żeby ułatwić im to zadanie, mają do dyspozycji trzy koła ratunkowe. Gra toczy się o naprawdę wysoką stawkę - okrągły milion złotych. W jednym z odcinków tego show padło pytanie o kapustę kiszoną. A wy znalibyście na nie odpowiedź? Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach” Hanna Bumba z Krakowa, która usłyszała pytanie o kapustę kiszoną, pracuje jako specjalistka ds. bezpieczeństwa i higieny pracy. Pytanie za 10 tys. zł brzmiało następująco: - Który kwas nadaje kiszonej kapuście jej charakterystyczny kwaśny smak? A. mlekowy B. siarkowy C. solny D. chlebowy Kobieta chwilę pomyślała i poprosiła Huberta Urbańskiego o zaznaczenie odpowiedzi D, czyli kwas chlebowy. Niestety, odpowiedź ta była błędna. Poprawną odpowiedzią była odpowiedź A, czyli kwas mlekowy, który nadaje kiszonej kapuście jej charakterystyczny smak. Czym jest kwas mlekowy w kapuście kiszonej? Kiszone warzywa, takie jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona, to źródło cennego kwasu mlekowego, który nadaje im charakterystyczny kwaśny smak. Kwas ten powstaje w wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie. Kwas mlekowy jest dla nas bardzo cenny: reguluje florę bakteryjną w jelitach wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii zmniejsza poziom cholesterolu poprawia odporność Kwas mlekowy jest też spotykany w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanka, jogurt i kefir. Bakterie w tych produktach wykorzystują oddychanie beztlenowe do rozbijania laktozy – cukru mlecznego – na kwas mlekowy. Nie oznacza to jednak, że sam kwas...

Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Podpowiadamy, jakie możecie mieć korzyści, jeśli włączycie kefir do swojego jadłospisu. Pijcie go do posiłków lub pomiędzy nimi. Szklanka kefiru może być doskonała na „mały głód”, ponieważ dzięki niej nie sięgniecie po przekąski.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. To produkt spożywczy, który pochodzi ze wschodu, prawdopodobnie z Kaukazu, a w Moskwie pojawił się za sprawą pewnego podstępu. Pracownica moskiewskiej mleczarni, Irina Sakharowa wykradła go kaukaskiemu księciu. Dziś produkowany jest przede wszystkim w Rosji i Polsce. Dlaczego kefir jest tak ceniony? Jak kefir wpływa na organizm? Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże. Oto jak kefir działa na organizm: Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm. Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu...