Talerz frytek w cenie biletu lotniczego do USA. Bylibyście w stanie wydać tyle na jedzenie?
Adobe Stock
Newsy

Talerz frytek w cenie biletu lotniczego do USA. Co oni do nich dają?!

Gdzie podają najdroższe frytki na świecie? Odpowiedź może być tylko jedna. Przeciętni Amerykanie mogą jednak o takim luksusowym frykasie tylko pomarzyć.

Bo to co nas podnieca, to się nazywa kasa – tak Maryla Rodowicz śpiewała jeszcze w 1987 roku. Wydaje się, że w tym względzie od ponad 30 lat niewiele się zmieniło. Wciąż interesują nas wszystkich informacje na temat dużych pieniędzy i drogich rzeczy.

Informowaliśmy już was o najdroższym chlebie na świecie, który pieką w Hiszpanii. Za bochenek wypieczony w Andaluzji trzeba zapłacić blisko 7 tys. złotych. Prawdziwego hopla na punkcie zdrowego odżywiania się mają w Japonii – tam w cenie są drogie ryby i owoce. Przykład? Za dwa melony jeden śmiałek zapłacił ok. 91 tys. złotych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą frytki?

A za co gotowi są wysupłać pokaźne kwoty zamożni Amerykanie? Nie będzie zaskoczenia. Chodzi oczywiście o frytki. Co prawda ta tłusta i ciężkostrawna przekąska ma swoje korzenie w Belgii (lub we Francji – jak życzyliby sobie nad Sekwaną), ale to w Stanach Zjednoczonych frytki stały się prawdziwą narodową obsesją.

Je się je na obiad, je się je w drodze, je się je w pracy. Amerykanie pochłaniają monstrualnie duże ilości smażonych ziemniaków. Nic więc w tym dziwnego, że to właśnie w tym kraju w jednej z restauracji pokuszono się o opracowanie jak najbardziej wytwornej receptury smażonych frytek.

Zobacz także
"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Gdzie podają najdroższe frytki na świecie?

Zadania podjęła się nowojorska restauracja o nazwie Serendipity3. Nie trafiło na byle jaką knajpę. W tym lokalu gościły często takie osobistości jak artysta Andy Warhol, aktorka Marilyn Monroe czy pierwsza dama USA, Jacqueline Kennedy.

Wróćmy do frytek. Restauracja Serendipity3 postanowiła odrobinę „złamać przepisy” jeśli chodzi o typowe frytki. Zamiast soli i ketchupu, szefowie kuchni nowojorskiej luksusowej jadłodajni postawili na „trochę” bardziej wykwintne dodatki.

Z czego przyrządza się najdroższe frytki na świecie?

Szampański winegret, sól truflowa, truflowy olej, ser owczy pecorino tartufello, szampan Dom Perignon. A do tego podstawa, czyli kartofle. Najdroższe frytki na świecie powstają oczywiście z najlepszych ziemniaków do smażenia na świecie - kalifornijskiej odmiany chipperbeck.

Skusilibyście się na taki dodatek do obiadu? Pozostaje tylko kwestia ceny. Cena jednej porcji takiego smakołyku to „jedyne” 200 dolarów…

Źródło: Instagram

"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
Katarzyna Bosacka i frytki? Okazuje się, że znana dziennikarka i wyznawczyni zdrowego odżywiania wcale nie stroni od kochanego przez wszystkich słonego i tłustego dania.

Frytki to danie, które jest odsądzane od czci i wiary przez niemal wszystkich dietetyków. Wielu je kocha, ale jeszcze więcej nie ma zielonego pojęcia o fatalnym skutku smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków na zdrowie. Zwłaszcza najmłodszych. Uważa się, że jedzone regularnie frytki to zwiększenie możliwości zachorowania na raka wątroby aż o 60%! Szczególnie groźny jest akrylamid , czyli niebezpieczny związek wydzielający się podczas smażenia pokrajanych w słupki ziemniaków. Co Katarzyna Bosacka uważa o jedzeniu frytek? Kto jak kto, ale ekspertka w dziedzinie żywienia, diety i składu wszystkich produktów dostępnych w sklepach i nie tylko, czyli Katarzyna Bosacka, wie o frytkach niemal wszystko. Będziecie jednak zaskoczeni, co sama zainteresowana sądzi o smażonych frytkach: – Ja bardzo lubię frytki. Naprawdę, bardzo, niestety. Wydaje mi się, że ludzie dzielą się na tych, co kochają makarony i tych, co kochają wszystko co z ziemniaka. Ja należę do „pyrlandii” – bez ogródek wyznała kilka lat temu w jednym z programów telewizyjnych. To jednak tylko jedna strona medalu, jeśli chodzi o stosunek Bosackiej do frytek. Dziennikarka doskonale zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków jedzenia tego delikatesu. Jednak 49-letnia mama czworga dzieci dobrze wie, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić niemal na wszystko. I na frytki, i na inne kaloryczne dania, takie jak na przykład gofry .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Jak często je się frytki w domu Katarzyny...

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce! Odgrzewanie frytek Pyszne i chrupiące frytki  to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne. Czy można odgrzewać frytki w mikrofali? Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre. Najlepsza metody na odgrzanie frytek Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia. Odgrzewanie frytek w piekarniku Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach: Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie Możecie spryskać frytki lekko olejem Czas pieczenia frytek...

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
AdobeStock
Newsy
Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
Mało jest tak niezdrowych dla zdrowia człowieka produktów jak kochane przez niemal wszystkich frytki. Wszystko przez obecność akrylamidu.

Powszechnie opracowanie receptury dzisiejszych frytek, przypisuje się Belgom. To właśnie w tym europejskim małym państwie, zaczęto zachwycać się smażonymi w wołowym łoju ziemniakami. Frytki trafiły na talerze ludzi niemal na całym świecie. Szczególne „zasługi” w popularyzacji na całym globie tego dania mają sieci fast-foodów. Nie ma przecież jak porcja frytek jedzona w obowiązkowym towarzystwie wołowego hamburgera w białej bułce… Dlaczego frytki są niezdrowe? Całe zło frytek nie leży w dużych ilościach tłuszczu, jak można byłoby się domyślać, a za to w obecności w ich składzie akrylamidu, niezwykle groźnej dla zdrowia toksyny. Jeśli chcecie dowiedzieć się o tym, gdzie jeszcze znajdą się duże ilości akrylamidu, przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów. Jak dochodzi do powstania akrylamidu w smażonych ziemniakach? Chodzi tutaj o reakcję zawartej w krojonych cienko kartoflach z asparginą w temperaturze powyżej 120 st. C. Co powoduje częste jedzenie frytek? Częste spożywanie frytek może przynieść doprawdy opłakane skutki. Długoletnie badania wykazały, że akrylamid w nich zawarty, zwiększa o 60% szansę zachorowania na raka wątroby u osób, które często jadły je w swoim życiu. Oprócz tego, zawarty w składzie frytek akrylamid, powoduje całą masę innych fatalnych dla zdrowia skutków. Spójrzcie sami. Powoduje przewlekłe stany zapalne, przez co wpływa na rozwój takich chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa i nowotwory m.in. wątroby. Wpływa na obniżenie poziomu naturalnych przeciwutleniaczy ludzkiego organizmu. Decyduje o spowolnieniu metabolizmu hemoglobiny. Spożywanie dużych ilości frytek może wpłynąć na stan centralnego układu nerwowego. Czytaj także: Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba...

frytki przepis
tumilek / gotujmy.pl
Newsy
Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi , tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego! Przepis na domowe frytki z miodem: Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 dużych ziemniaków 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Olej rzepakowy Sól Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki! Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl