Szukacie ciekawych przepisów, które pomogą wam schudnąć? Idealnym daniem na diecie są zupy - to pożywny i pełen witamin posiłek, który syci i ma niewiele kalorii (o ile nie dodajecie do zup kalorycznych dodatków, takich jak tłusta śmietana, masło czy mąka).

Jeszcze lepsza jest zupa z dodatkiem pikantnych przypraw, które zwiększają metabolizm i pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wypróbujcie przepis na ostrą zupę warzywną.

Produkty, które wspomagają odchudzanie

Składniki, które sprawiają, że potrawy mogą wam pomóc schudnąć, to przede wszystkim jedzenie i przyprawy o pikantnym smaku. To m.in. papryczki chili, imbir, czosnek czy ostra papryka.

Mają one działanie termogeniczne co oznacza, że zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie - a to w efekcie może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo, pikantne jedzenie pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i tym samym wspomaga trawienie ciężkich, zwłaszcza tłustych potraw. 

Zobacz także:

Przepis na odchudzającą, pikantną zupę

Do przygotowania takiej rozgrzewającej zupy, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 500 ml wody

  • 2 marchewki

  • 2 duże papryki

  • 2 papryczki chili

  • 1 bakłażan

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Wskazówka: by zupa była jeszcze ostrzejsza, dodajcie do niej dwie łyżki sosu sambal oelek, czyli indonyzejskiego przecieru z chili. Zamiast tego, możecie też dodać odrobinę sproszkowanej papryczki chili.

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie bakłażana w kostkę, zasypcie solą i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie wypłuczcie.

  2. Pokrójcie drobno cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę i razem z bakłażanem wrzućcie na patelnię na gorący olej. Gdy warzywa już się podsmażą, wlejcie wodę i duście przez pół godziny.

  3. Następnie do warzyw wlejcie bulion, dodajcie przyprawy i pokrojoną marchew. Wymieszajcie i gotujcie przez 20 minut.

  4. W tym czasie pokrójcie w kostkę papryczki chili. Gdy warzywa się podgotują, dodajcie papryczki do garnka. Zamieszajcie i gotujcie tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  5. Po ugotowaniu zdejmijcie garnek z ognia, by zupa lekko przestygła. Następnie zmiksujcie za pomocą blendera, by uzyskać gładką konsystencję. Smacznego!

Źródło: o2.pl, wylecz.to