Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
AdobeStock
Newsy

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis

Jeżeli jesteście na diecie, wypróbujcie przepis na pikantną zupę z warzywami. Jest pyszna, bardzo rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm.

Szukacie ciekawych przepisów, które pomogą wam schudnąć? Idealnym daniem na diecie są zupy - to pożywny i pełen witamin posiłek, który syci i ma niewiele kalorii (o ile nie dodajecie do zup kalorycznych dodatków, takich jak tłusta śmietana, masło czy mąka).

Jeszcze lepsza jest zupa z dodatkiem pikantnych przypraw, które zwiększają metabolizm i pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wypróbujcie przepis na ostrą zupę warzywną.

Produkty, które wspomagają odchudzanie

Składniki, które sprawiają, że potrawy mogą wam pomóc schudnąć, to przede wszystkim jedzenie i przyprawy o pikantnym smaku. To m.in. papryczki chili, imbir, czosnek czy ostra papryka.

Mają one działanie termogeniczne co oznacza, że zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie - a to w efekcie może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo, pikantne jedzenie pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i tym samym wspomaga trawienie ciężkich, zwłaszcza tłustych potraw. 

Przepis na odchudzającą, pikantną zupę

Do przygotowania takiej rozgrzewającej zupy, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 500 ml wody

  • 2 marchewki

  • 2 duże papryki

  • 2 papryczki chili

  • 1 bakłażan

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Wskazówka: by zupa była jeszcze ostrzejsza, dodajcie do niej dwie łyżki sosu sambal oelek, czyli indonyzejskiego przecieru z chili. Zamiast tego, możecie też dodać odrobinę sproszkowanej papryczki chili.

Zobacz także
Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona.

Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie bakłażana w kostkę, zasypcie solą i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie wypłuczcie.

  2. Pokrójcie drobno cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę i razem z bakłażanem wrzućcie na patelnię na gorący olej. Gdy warzywa już się podsmażą, wlejcie wodę i duście przez pół godziny.

  3. Następnie do warzyw wlejcie bulion, dodajcie przyprawy i pokrojoną marchew. Wymieszajcie i gotujcie przez 20 minut.

  4. W tym czasie pokrójcie w kostkę papryczki chili. Gdy warzywa się podgotują, dodajcie papryczki do garnka. Zamieszajcie i gotujcie tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  5. Po ugotowaniu zdejmijcie garnek z ognia, by zupa lekko przestygła. Następnie zmiksujcie za pomocą blendera, by uzyskać gładką konsystencję. Smacznego!

Źródło: o2.pl, wylecz.to

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Pixabay
Newsy
Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Sezon na botwinkę ma swój szczyt w maju i w czerwcu – to wtedy będzie najlepsza. 

Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart. Botwina – właściwości Liście buraka ćwikłowego bogate są w: Witaminy A, B, C, D, E i K Żelazo, magnez i potas Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury. Przepis na zupę z botwiny Składniki: 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka  z kurczaka) 1,5 l wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 niewielkie marchewki 1 korzeń pietruszki ćwiartka korzenia selera jedna cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego 3-4 ziemniaki  1 duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania Przygotowanie: Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut. Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).

zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy
Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje
W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować  500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.  Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...

Zupa kapuściana
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Chcecie zrzucić nawet do 5 kg w tydzień? Zastosujcie dietę kapuścianą. Mamy przepis na słynną zupę Kwaśniewskiego
Dieta kapuściana jest prosta i tania oraz pozwala schudnąć w bardzo krótkim czasie.

Już niedługo przywitamy wiosnę. W szafie będziemy szukać lekkich, wiosennych kreacji, ale co gdy okaże się, że niektóre są za ciasne? Aby zrzucić zbędne kilogramy, warto pomyśleć nad zastosowaniem diety kapuścianej. Dieta ta wspaniale oczyszcza jelita poprzez błonnik zawarty w kapuście. Działa również moczopędnie, i dzięki temu waga spada nawet o pięć kilogramów w ciągu 7 dni!  W czasie stosowania diety należy pić dużo wody. Zakazany jest alkohol oraz słodzone napoje, słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. Podstawą tej diety jest zupa kapuściana, którą z kolei można jeść bez ograniczeń. Zupa nie zawiera soli, ani tłuszczu ale można do niej dodać ulubione przyprawy. Najlepiej smakuje z kminkiem oraz majerankiem, a nawet szczyptą chili. Możecie również dodać do niej oregano, curry, koper oraz czosnek. Wybór zależy już od waszych upodobań.  Kapusta ma wiele zalet Kapusta jest mało kaloryczna, zawiera wiele cennych składników odżywczych, dużo potasu, wapnia, żelaza i magnezu oraz witaminy A, B i C. Kapusta bogata jest również w kwas foliowy, zapobiega anemii, likwiduje obrzęki i oczyszcza organizm z toksyn. Pozytywnie działa na odporność oraz posiada związki o działaniu antynowotworowym! Jak widzicie, ma same zalety.  Kuracja dietą kapuścianą trwa tylko 7 dni. Jej zaletą jest szybki spadek wagi. To właśnie dzięki tej diecie Aleksander Kwaśniewski stracił kilogramy. Pamiętajcie jednak, by każdą dietę, również tę kapuścianą stosować z głową a najlepiej jej wybór skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem. Składniki na zupę kapuścianą: Główka kapusty białej lub włoskiej 6 cebul Pęczek selera naciowego 2 papryki zielona i czerwona  2 marchewki  6 świeżych pomidorów lub...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....