Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
AdobeStock
Newsy

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis

Jeżeli jesteście na diecie, wypróbujcie przepis na pikantną zupę z warzywami. Jest pyszna, bardzo rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm.

Szukacie ciekawych przepisów, które pomogą wam schudnąć? Idealnym daniem na diecie są zupy - to pożywny i pełen witamin posiłek, który syci i ma niewiele kalorii (o ile nie dodajecie do zup kalorycznych dodatków, takich jak tłusta śmietana, masło czy mąka).

Jeszcze lepsza jest zupa z dodatkiem pikantnych przypraw, które zwiększają metabolizm i pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wypróbujcie przepis na ostrą zupę warzywną.

Produkty, które wspomagają odchudzanie

Składniki, które sprawiają, że potrawy mogą wam pomóc schudnąć, to przede wszystkim jedzenie i przyprawy o pikantnym smaku. To m.in. papryczki chili, imbir, czosnek czy ostra papryka.

Mają one działanie termogeniczne co oznacza, że zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie - a to w efekcie może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo, pikantne jedzenie pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i tym samym wspomaga trawienie ciężkich, zwłaszcza tłustych potraw. 

Przepis na odchudzającą, pikantną zupę

Do przygotowania takiej rozgrzewającej zupy, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 500 ml wody

  • 2 marchewki

  • 2 duże papryki

  • 2 papryczki chili

  • 1 bakłażan

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Wskazówka: by zupa była jeszcze ostrzejsza, dodajcie do niej dwie łyżki sosu sambal oelek, czyli indonyzejskiego przecieru z chili. Zamiast tego, możecie też dodać odrobinę sproszkowanej papryczki chili.

Zobacz także
Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona.

Ta przyprawa ma silne działanie odchudzające. Dodawajcie ją do dań - przyspiesza metabolizm jak szalona

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie bakłażana w kostkę, zasypcie solą i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie wypłuczcie.

  2. Pokrójcie drobno cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę i razem z bakłażanem wrzućcie na patelnię na gorący olej. Gdy warzywa już się podsmażą, wlejcie wodę i duście przez pół godziny.

  3. Następnie do warzyw wlejcie bulion, dodajcie przyprawy i pokrojoną marchew. Wymieszajcie i gotujcie przez 20 minut.

  4. W tym czasie pokrójcie w kostkę papryczki chili. Gdy warzywa się podgotują, dodajcie papryczki do garnka. Zamieszajcie i gotujcie tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  5. Po ugotowaniu zdejmijcie garnek z ognia, by zupa lekko przestygła. Następnie zmiksujcie za pomocą blendera, by uzyskać gładką konsystencję. Smacznego!

Źródło: o2.pl, wylecz.to

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników
Jeśli lubicie syte i jednogarnkowe dania, a przy tym nie przepadacie za zbyt dużą ilością czasu spędzanego w kuchni, zupa gulaszowa jest idealna dla was. Dzięki dwóm sekretnym składnikom będzie jeszcze pyszniejsza, sprawdźcie!

Zupa gulaszowa to jedna z bardziej treściwych zup. Oprócz sporej ilości warzyw, zawiera także odpowiednią ilość mięsa. Dzięki temu może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Należy również dodać, że dzięki odpowiednim przyprawom, dobrze rozgrzewa organizm. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni.  Zupa gulaszowa, czyli danie (prawie) jednogarnkowe Ta potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki niedużej ilości naczyń używanych podczas gotowania. Jednak można łatwo popsuć jej smak. Aby potrawa była nie tylko rozgrzewająca i syta, ale i aromatyczna i pełna głębokiego, trzeba dodać do niej tylko dwa składniki! Kluczową rolę ogrywa oczywiście mięso podsmażone razem z cebulką, dzięki temu całe danie zyska niepowtarzalny aromat. Jednak sekretnym składnikiem są leśne grzyby, które podkręcą cały smak. Z kolei naszym tajnym dodatkiem do zupy, który nada jej nieco głębszego wyrazu jest odrobina cukru - jego działanie będzie podobne jak w przypadku zupy pomidorowej. Tę sztuczkę wykorzystują nawet szefowie kuchni! Składniki: 800 g karkówki 500 g pieczarek 3 czerwone papryki 1 łyżka mąki kawałek ostrej papryczki chili kilka grzybów leśnych cebula papryka słodka papryka ostra liść laurowy cukier kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz olej do podsmażenia Wykonanie: Papryki i pieczarki dokładnie umyjcie oraz osuszcie. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie w niewielkie paseczki, zaś pieczarki na ćwiartki bądź ósemki. Grzyby leśne namoczcie w wodzie. Karkówkę pokrójcie w niedużą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki, a później przełóżcie je do garnka, gdzie będzie się gotowała cała zupa. Na tej samej patelni przysmażcie paprykę i przełóżcie na talerz. Dolejcie trochę oleju na patelnię....

Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania. Poznajcie mazurską karmuszkę
AdobeStock
Newsy
Znacie mazurską karmuszkę? Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania
Wyjątkowy przepis łączący w sobie kuchnię niemiecką i polską. Poznajcie recepturę na mazurską zupę karmuszkę.

Macie takie dni, że nie możecie znaleźć ani odrobiny ochoty na przyrządzenie obiadu? Wtedy z pomocą przychodzą przepisy na dania jednogarnkowe, które są tak sycące, że wam wystarczą na cały obiad. Jednym z nich jest mazurska zupa gulaszowa karmuszka. Znajdziecie w niej mięso wieprzowe, boczek, fasolę i warzywa. Talerz takiej zupy zaspokoi każdy apetyt! Na to danie składają się produkty, które dawniej stanowiły stały element kuchni mieszkańców mazurskich terenów. To, co czyni to danie wyjątkowym jest łączenie tradycji kuchni niemieckiej oraz polskiej, typowe dla tego regionu. Duża ilość mięsa oraz fasoli to element niemieckiej kuchni, a warzywa i aromatyczne przyprawy - polskiej. Poznajcie przepis na to wyjątkowe danie! Przepis na karmuszkę Do przygotowania mazurskiej karmuszki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma mięsa wieprzowego bez kości 200 g wędzonego boczku 300 g gotowanej białej fasoli 250 g białej kapusty (może być młoda) ćwierć selera 2 duże marchewki 2 cebule 3 łyżki śmietany szklanka przecieru pomidorowego 3 łyżki świeżej natki pietruszki pół łyżeczki kminku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku świeży lubczyk sól pieprz  Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek. Do garnka wrzućcie najpierw boczek i zesmażcie tak, by wytopił się z niego tłuszcz.  Następnie dodajcie pokrojone mięso wieprzowe i smażcie tak, by kawałki były obsmażone ze wszystkich stron. Wsypcie przyprawy: tymianek, kminek, kilka liści lubczyku oraz cebulę pokrojoną w piórka....

Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Flickr
Newsy
Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Smakuje wam zupa dyniowa, ale macie wrażenie, że czegoś jej brakuje? Dodajcie do niej jeden składnik, który odmieni cały smak i sprawi, że zupa z dyni będzie smakowała tak dobrze, jak nigdy wcześniej.

Gdy trwa sezon na dynię, aż się prosi zrobić z niej klasyczną zupę krem. Jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna witamin. Dodajcie do niej koniecznie jeden składnik, który nada zupie niezwykłego smaku i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.  Jak zrobić dobrą zupę dyniową? W zupie dyniowej fantastycznie sprawdza się pieczone jabłko. Wystarczy, że pokrojone na kawałki jabłka ułożycie razem z dynią na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie pokropcie je olejem lub oliwą, posypcie cynamonem i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Polecamy wam użycie słodkich odmian jabłek, takich jak np. Rubin czy Gala.  By zupa była jeszcze lepsza, polecamy wam zapiec razem z jabłkami i dynią także marchew Nie dość, że warzywa zmiękną i przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze, to dzięki pieczeniu nabiorą wspaniałego smaku i aromatu.  Przepis na zupę dyniową z jabłkiem Do przygotowania aromatycznej zupy dyniowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma miąższu dyni 2 szklanki bulionu 2 jabłka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałeczek korzenia imbiru  2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta chili szczypta kurkumy szczypta cynamonu sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie imbir, czosnek i cebulę. Czosnek wraz z cebulą posiekajcie drobno i podsmażcie na patelni, na jednej łyżce masła. Imbir zetrzyjcie na tarce. Gdy składniki na patelni będą już zrumienione, dodajcie świeżo starty imbir, po szczypcie chili i kurkumy. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzewajcie. Do dużego garnka wsypcie zawartość patelni oraz dodajcie...

Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik a podkręcicie jej smak
Flickr
Newsy
Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik, a podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu na zupę serową z grzankami, która rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy. Z czym podać zupę serową? Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący. Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka. Groszkiem ptysiowym Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku. Przepis na zupę serową z grzankami Składniki: 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser -...