Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu?

Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości?

Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne:

  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu
  • Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
  • Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu
  • Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia.
  • Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość
  • Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami

Produkty spożywcze pełne witaminy E

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego produktu pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę u kobiet i 60% u mężczyzn.

Zobacz także:

W których tłuszczach znajdziemy duże ilości witaminy E?

  • Oleju rzepakowym, słonecznikowym i sojowym
  • Oliwie z oliwek
  • Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż
  • Maśle

W których owocach i warzywach szukać witaminy E?

  • Brokułach
  • Szpinaku
  • Pomidorach
  • Papryce
  • Marchwi
  • Brukselce
  • Sałacie
  • Awokado
  • Brzoskwiniach
  • Morelach
  • Porzeczkach
  • Jagodach

Produkty odzwierzęce pełne witaminy E:

  • Żółtka jaj
  • Drób
  • Ryby, przede wszystkim tłuste ryby morskie

Inne produktu cenne ze względu na witaminę E:

  • Migdały
  • Orzechy laskowe, włoskie i arachidowe
  • Płatki owsiane
  • Otręby
  • Oliwki
  • Kiełki zbóż

Źródło: rmf24.pl, aliness.pl