Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu?
Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości?
Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne:
- Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
- Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu
- Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
- Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu
- Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia.
- Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość
- Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami
Produkty spożywcze pełne witaminy E
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego produktu pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę u kobiet i 60% u mężczyzn.
Zobacz także:
W których tłuszczach znajdziemy duże ilości witaminy E?
- Oleju rzepakowym, słonecznikowym i sojowym
- Oliwie z oliwek
- Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż
- Maśle
W których owocach i warzywach szukać witaminy E?
- Brokułach
- Szpinaku
- Pomidorach
- Papryce
- Marchwi
- Brukselce
- Sałacie
- Awokado
- Brzoskwiniach
- Morelach
- Porzeczkach
- Jagodach
Produkty odzwierzęce pełne witaminy E:
- Żółtka jaj
- Drób
- Ryby, przede wszystkim tłuste ryby morskie
Inne produktu cenne ze względu na witaminę E:
- Migdały
- Orzechy laskowe, włoskie i arachidowe
- Płatki owsiane
- Otręby
- Oliwki
- Kiełki zbóż
Źródło: rmf24.pl, aliness.pl