Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy

Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”

Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości?

Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne:

  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu
  • Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
  • Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu
  • Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia.
  • Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość
  • Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami
Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Produkty spożywcze pełne witaminy E

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego produktu pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę u kobiet i 60% u mężczyzn.

W których tłuszczach znajdziemy duże ilości witaminy E?

  • Oleju rzepakowym, słonecznikowym i sojowym
  • Oliwie z oliwek
  • Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż
  • Maśle

W których owocach i warzywach szukać witaminy E?

  • Brokułach
  • Szpinaku
  • Pomidorach
  • Papryce
  • Marchwi
  • Brukselce
  • Sałacie
  • Awokado
  • Brzoskwiniach
  • Morelach
  • Porzeczkach
  • Jagodach

Produkty odzwierzęce pełne witaminy E:

  • Żółtka jaj
  • Drób
  • Ryby, przede wszystkim tłuste ryby morskie

Inne produktu cenne ze względu na witaminę E:

  • Migdały
  • Orzechy laskowe, włoskie i arachidowe
  • Płatki owsiane
  • Otręby
  • Oliwki
  • Kiełki zbóż

Źródło: rmf24.pl, aliness.pl

Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Adobe Stock
Newsy
Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Cytryna, mandarynki, pomarańcze, ale też kapusta czerwona, brukselka czy ziemniaki, to żywność Bogata w witaminę C. Ile ich jeść, żeby być zdrowym i odpornym?

Witamina C to najważniejszy przeciwutleniacz, który obecny w organizmie, na bieżąco neutralizuje szkodliwe cząsteczki, tzw. wolne rodniki, mogące wywoływać choroby. Prawidłowy poziom witaminy C obniża ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Opóźnia też procesy starzenia. Podpowiadamy skąd ją brać i jak zapewnić sobie właściwy poziom witaminy oraz co w zaleceniach na temat zapotrzebowania organizmu na tę witaminę zmieniło się w ostatnim czasie. Zapotrzebowanie na witaminę C Obowiązujące do dziś, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) normy dziennych dawek witaminy C, były ustalane wiele lat temu, gdy badana naukowe w tym zakresie przeprowadzano w dość prymitywny sposób. Do tego wyniki testów zostały błędnie zinterpretowane przez co ogłoszone finalnie normy zapewniające zdrowie, były de facto minimalnymi dawkami chroniącymi przed szkorbutem, ustalonymi na drodze prostego eksperymentu. Ochrona przed szkorbutem i utrzymanie dobrego zdrowia to nie to samo Co prawda nazwa chemiczna witaminy C – kwas askorbinowy, jest kojarzona ze szkorbutem, objawiającym się krwawieniem dziąseł, wypadaniem zębów i złym gojeniem się ran, a można go uniknąć jedząc produkty bogate w witaminę C, to jednak czymś zupełnie innym są dawki witaminy, które mają chronić przed konkretną chorobą, a takie, które powinny być zalecane w celu utrzymania dobrego zdrowia i kondycji. Na szczęście choć publikowane przez WHO normy na temat zapotrzebowania na witaminę C były przez całe lata zaniżane i dopiero w ostatnim czasie zostały skorygowane, to zarówno amerykańscy, jak i polscy lekarze zalecali swoim pacjentom przyjmować większe dawki dzienne. Które produkty mają najwięcej witaminy C i jak je jeść? W Polsce obowiązują zalecenia spożywania 90mg witaminy C dla...

Czy warto pić bawarkę. Oto co dzieje się z herbata po dodaniu mleka
Bawarka
Newsy
Czy warto pić bawarkę? Lepiej zobaczcie, co co dzieje się z herbatą po dodaniu mleka
Czy wiecie, że herbatę z mlekiem można przygotować nie tylko z czarnej herbaty? Można wykorzystać herbaty ziołowe lub smakowe i użyć mleka krowiego albo roślinnego.

Bawarka to napój, który wielu pamięta jeszcze z dzieciństwa. Czy wiecie, że herbata z mlekiem pita jest niemal na całym świecie? Nie tylko nasze babcie wpadły na taki sposób podawania wnukom herbaty. Pewnie myślały, że dzięki dodaniu mleka, wartości herbaty wzbogacają wartościami odżywczymi mleka. Tymczasem jest nieco inaczej. Czy do bawarki mleko dodawać „przed” czy „po”? To dylemat, który mają przede wszystkim Anglicy. To oni stosują dwie szkoły parzenia herbaty z mlekiem: Najpierw mleko (milk first). Na dno filiżanki najpierw nalewane jest mleko i dopiero do niego dolewana jest zaparzona już herbata Mleko „po” (milk after). Do filiżanki nalewana jest zaparzona herbata, a do niej dopiero – mleko Zwolennicy tej pierwszej metody mają więcej argumentów. Uważają, że niewielka ilość zimnego płynu na dnie jest równomiernie ogrzewana podczas dolewania do niego gorącej herbaty, co zapobiega ścięciu mleka. Takich dylematów nie miały nasze babcie. Każdy z was pewne pamięta, że najpierw zawsze była szklanka herbaty i to do niej było wlewane zimne mleko, z butelki ze złotym kapslem. Dzięki temu babcie nie tylko zabielały herbatę, ale jednocześnie trochę ja przestudzały i bawarka była od razu odpowiednia do picia. Jak się zmienia herbata pod wpływem mleka? Herbata ma wiele różnych wartości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości antyutleniaczy: polifenoli i flawonoidów. Dzięki temu: Niszczy wolne rodniki Spowalnia procesy starzenia w organizmie Przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych Wzmacnia naczynia krwionośne Obniża poziom cholesterolu Chroni przed miażdżycą Działa przeciwzapalnie i odkażająco Pobudza Onet.pl przytacza opinię dr Aleksandry Witkowskiej, która...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...