Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy

Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”

Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości?

Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne:

  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu
  • Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
  • Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu
  • Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia.
  • Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość
  • Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami
Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Produkty spożywcze pełne witaminy E

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego produktu pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę u kobiet i 60% u mężczyzn.

W których tłuszczach znajdziemy duże ilości witaminy E?

  • Oleju rzepakowym, słonecznikowym i sojowym
  • Oliwie z oliwek
  • Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż
  • Maśle

W których owocach i warzywach szukać witaminy E?

  • Brokułach
  • Szpinaku
  • Pomidorach
  • Papryce
  • Marchwi
  • Brukselce
  • Sałacie
  • Awokado
  • Brzoskwiniach
  • Morelach
  • Porzeczkach
  • Jagodach

Produkty odzwierzęce pełne witaminy E:

  • Żółtka jaj
  • Drób
  • Ryby, przede wszystkim tłuste ryby morskie

Inne produktu cenne ze względu na witaminę E:

  • Migdały
  • Orzechy laskowe, włoskie i arachidowe
  • Płatki owsiane
  • Otręby
  • Oliwki
  • Kiełki zbóż

Źródło: rmf24.pl, aliness.pl

Niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Adobe Stock
Newsy
Jej niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Niedobór jednej witaminy może spowodować wiele szkód. Jak tego uniknąć? Warto włączyć do swojej diety pewne produkty.

Żeby organizm funkcjonował sprawnie, musi być zaopatrywany we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wystarczy, że pojawia się niedobór niektórych z nich, a niezwykle precyzyjne urządzenie, jakim jest organizm człowieka, zaczyna szwankować. Wyjaśniamy, co się dzieje jak zaczyna brakować tej witaminy i jak ja uzupełniać? Witamina E – czym jest i dlaczego jest niezbędna? Niektórzy mówią, że witamina E jest „witaminą młodości” inni, że jest „witaminą płodności”. I jedni i drudzy mają rację. Ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To działanie nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Z powodu swoich odmładzających właściwości, witaminę często dodaje się do kremów kosmetycznych o działaniu przeciwzmarszczkowym. Tokoferole występujące w witaminie E chronią organizm przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Działają ochronnie na krwinki czerwone, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. W rezultacie zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Niedobór tej witaminy może powodować niepłodność, zaburzenia miesiączkowania i poronienia. Pojawiają się też dysfunkcje nerwowe i nerwowo-mięśniowe. Co jeść, żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy E? To bardzo nietrwała witamina, która łatwo ulega degradacji podczas obróbki cieplnej. Jeśli zależy wam na uzupełnieniu poziomu tej substancji, wybierajcie produkty bogate w witaminę E i spożywajcie je na surowo. Najwięcej witaminy E znajdziecie w następujących tłuszczach. Dodawajcie je do sałatek: Olej słonecznikowy Olej rzepakowy Oliwa z oliwek Oliwki Włączcie do diety orzechy i nasiona: Nasiona...

Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Adobe Stock
Newsy
Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Cytryna, mandarynki, pomarańcze, ale też kapusta czerwona, brukselka czy ziemniaki, to żywność Bogata w witaminę C. Ile ich jeść, żeby być zdrowym i odpornym?

Witamina C to najważniejszy przeciwutleniacz, który obecny w organizmie, na bieżąco neutralizuje szkodliwe cząsteczki, tzw. wolne rodniki, mogące wywoływać choroby. Prawidłowy poziom witaminy C obniża ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Opóźnia też procesy starzenia. Podpowiadamy skąd ją brać i jak zapewnić sobie właściwy poziom witaminy oraz co w zaleceniach na temat zapotrzebowania organizmu na tę witaminę zmieniło się w ostatnim czasie. Zapotrzebowanie na witaminę C Obowiązujące do dziś, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) normy dziennych dawek witaminy C, były ustalane wiele lat temu, gdy badana naukowe w tym zakresie przeprowadzano w dość prymitywny sposób. Do tego wyniki testów zostały błędnie zinterpretowane przez co ogłoszone finalnie normy zapewniające zdrowie, były de facto minimalnymi dawkami chroniącymi przed szkorbutem, ustalonymi na drodze prostego eksperymentu. Ochrona przed szkorbutem i utrzymanie dobrego zdrowia to nie to samo Co prawda nazwa chemiczna witaminy C – kwas askorbinowy, jest kojarzona ze szkorbutem, objawiającym się krwawieniem dziąseł, wypadaniem zębów i złym gojeniem się ran, a można go uniknąć jedząc produkty bogate w witaminę C, to jednak czymś zupełnie innym są dawki witaminy, które mają chronić przed konkretną chorobą, a takie, które powinny być zalecane w celu utrzymania dobrego zdrowia i kondycji. Na szczęście choć publikowane przez WHO normy na temat zapotrzebowania na witaminę C były przez całe lata zaniżane i dopiero w ostatnim czasie zostały skorygowane, to zarówno amerykańscy, jak i polscy lekarze zalecali swoim pacjentom przyjmować większe dawki dzienne. Które produkty mają najwięcej witaminy C i jak je jeść? W Polsce obowiązują zalecenia spożywania 90mg witaminy C dla...

Czy warto pić bawarkę. Oto co dzieje się z herbata po dodaniu mleka
Bawarka
Newsy
Czy warto pić bawarkę? Lepiej zobaczcie, co co dzieje się z herbatą po dodaniu mleka
Czy wiecie, że herbatę z mlekiem można przygotować nie tylko z czarnej herbaty? Można wykorzystać herbaty ziołowe lub smakowe i użyć mleka krowiego albo roślinnego.

Bawarka to napój, który wielu pamięta jeszcze z dzieciństwa. Czy wiecie, że herbata z mlekiem pita jest niemal na całym świecie? Nie tylko nasze babcie wpadły na taki sposób podawania wnukom herbaty. Pewnie myślały, że dzięki dodaniu mleka, wartości herbaty wzbogacają wartościami odżywczymi mleka. Tymczasem jest nieco inaczej. Czy do bawarki mleko dodawać „przed” czy „po”? To dylemat, który mają przede wszystkim Anglicy. To oni stosują dwie szkoły parzenia herbaty z mlekiem: Najpierw mleko (milk first). Na dno filiżanki najpierw nalewane jest mleko i dopiero do niego dolewana jest zaparzona już herbata Mleko „po” (milk after). Do filiżanki nalewana jest zaparzona herbata, a do niej dopiero – mleko Zwolennicy tej pierwszej metody mają więcej argumentów. Uważają, że niewielka ilość zimnego płynu na dnie jest równomiernie ogrzewana podczas dolewania do niego gorącej herbaty, co zapobiega ścięciu mleka. Takich dylematów nie miały nasze babcie. Każdy z was pewne pamięta, że najpierw zawsze była szklanka herbaty i to do niej było wlewane zimne mleko, z butelki ze złotym kapslem. Dzięki temu babcie nie tylko zabielały herbatę, ale jednocześnie trochę ja przestudzały i bawarka była od razu odpowiednia do picia. Jak się zmienia herbata pod wpływem mleka? Herbata ma wiele różnych wartości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości antyutleniaczy: polifenoli i flawonoidów. Dzięki temu: Niszczy wolne rodniki Spowalnia procesy starzenia w organizmie Przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych Wzmacnia naczynia krwionośne Obniża poziom cholesterolu Chroni przed miażdżycą Działa przeciwzapalnie i odkażająco Pobudza Onet.pl przytacza opinię dr Aleksandry Witkowskiej, która...

Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i mają być wykorzystane w leczeniu. Wy  już dziś możecie brać je... ze sklepu
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Kupicie go w każdym sklepie 
Dzięki dużej ilości fosforu zawartego w tym produkcie usprawniane są procesy myślowe. A znajduje się w nim znacznie więcej składników odżywczych pozytywnie wpływających na mózg niż fosfor. O jaki produkt chodzi?

Niektóre składniki diety bardzo korzystnie wpływają na zdrowie, w tym funkcje poznawcze i mózg. Opóźniają procesy starzenia się mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawienia się demencji czy choroby Alzheimera. Jeden z takich produktów można dostać w każdym sklepie, a ostatnie badania jeszcze potwierdziły jego dobroczynne działanie. Naukowcy zapowiadają, że będzie on wykorzystany do leczenia chorób mózgu. Jak orzechy włoskie wpływają na mózg? Badania wykazały, że orzechy włoskie zawierają największą ilość kwasu tłuszczowego omega 3 i działają korzystnie na funkcje komórkowe, a olej wyekstrahowany z nich wpływa na funkcję mitochondriów, głównego źródła energii dla komórek. Odkryli też, że działając na mitochondria, zmniejsza on produkcję substancji sprzyjającej powstawaniu płytek w mózgu związanych z chorobą Alzheimera. W rezultacie badań stwierdzono, że olej z orzechów włoskich jest bardzo obiecujący i z pewnością zostanie wykorzystany w zwalczaniu choroby: — Niektóre produkty żywnościowe pomagają twojemu umysłowi lepiej funkcjonować, podczas gdy inne mogą powodować pewne szkody w twoich zdolnościach poznawczych. Badania kliniczne wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zwiększa funkcje poznawcze u osób starszych i zapobiega chorobie Alzheimera. Nie tylko orzechy dobrze wpływają na zdrowie mózgu. Co jeszcze warto jeść? Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Znajduje się w nich nawet dwa razy więcej tych substancji niż w jakichkolwiek innych orzechach. Są też źródłem wartościowego białka, witaminy E, zwanej witaminą młodości, aminokwasów i błonnika pokarmowego. Jednak nie tylko orzechy pozytywnie wpływają na zdrowie...