Chyba nikogo nie trzeba przekonywać co do tego, że śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dawniej mawiano, że rano należy jeść jak król, a wieczorem jak biedak - i do dziś się to nie zmieniło.

Dietetycy wielokrotnie powtarzają, że śniadanie może, a nawet powinno być dość obfite, by dostarczyć organizmowi energii na wiele godzin. Z kolei kolacja może być lekka, żeby nie obciążała żołądka i umożliwiła spokojny sen. Sprawdźcie, jak można podkręcić poranną owsiankę, by dodała wam jeszcze więcej energii do działania. 

Czy można dodać kawę do owsianki?

Wiele osób sięga rano po filiżankę kawy, jeszcze przed śniadaniem. Jeżeli również należycie do grona miłośników tego napoju, mamy dla was propozycję. Zamiast wypijać filiżankę kawy przed posiłkiem, można ją użyć jako składnika. Tak przyrządza się tzw. turboowsiankę, czyli płatki owsiane gotowane na mleku z dodatkiem kawy oraz bananów, bakalii i masła orzechowego.

Zobacz także:

Wszystkie te składniki dostarczają z rana odpowiedniej ilości węglowodanów, białka oraz tłuszczu. A dodatek kawy sprawia, że owsianka bardzo ciekawie smakuje i mocno pobudza z samego rana. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Przepis na turboowsiankę

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (może być krowie albo napój roślinny)

  • pół szklanki płatków owsianych

  • pół małej szklanki czarnej, zaparzonej kawy 

  • pół banana

  • garść orzechów

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka rodzynek lub żurawiny

  • 1 łyżeczka masła orzechowego

  • 1 płaska łyżeczka kakao

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie ulubioną kawę i odmierzcie około pół niewielkiej szklanki. Wlejcie do garnka wraz z całą szklanką mleka i płatkami owsianymi. Wymieszajcie.

  2. Zagotujcie, a gdy płatki z mlekiem i kawą zaczną wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut. Pamiętajcie, by co jakiś czas zamieszać, by owsianka się nie przypaliła.

  3. Obierzcie pół banana, pokrójcie na kawałki i gotujcie z płatkami przez kolejnych kilka minut.

  4. Tak przygotowaną i lekko ostudzoną owsiankę przełóżcie do miski. Dodajcie siemię lniane, żurawinę lub rodzynki, orzechy oraz masło orzechowe. Dokładnie wymieszajcie.

  5. Z wierzchu posypcie wiórkami kokosowymi i kakao. Amatorzy słodkich smaków mogą jeszcze polać owsiankę odrobiną miodu. Smacznego!