sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy

Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana

Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę warstwową

Składniki

  • 250 gramów ulubionej szynki
  • 250 gramów żółtego sera
  • 6 ogórków konserwowych
  • 5 jajek
  • 3 marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik cebuli konserwowej
  • Majonez 

Przygotowanie

  1. Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić).
  2. Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę.
  3. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić.
  4. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić.
  6. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty.
  7. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia.

Gotowe, smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na sałatkę warstwową z szynką i majonezem
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Elegancka sałatka warstwowa z szynką i majonezem. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje
Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Dlaczego by więc nie przygotować z nich przepysznej sałatki warstwowej? Nie tylko cudnie wygląda, ale również niesamowicie smakuje.

Polacy uwielbiają sałatki, zarówno owocowe, jak i warzywne. Niekwestionowaną zaletą tego typu posiłków jest fakt, że ich spożywanie stanowi niesamowicie cenną bombę witaminową dla waszego organizmu.  Ponadto, tego typu przekąski są naprawdę smaczne i lekkostrawne, a na dodatek pięknie wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej z szynką i majonezem.  Przepis na sałatkę warstwową Do jej przygotowania potrzebujecie co prawda wielu składników, ale nie powinniście mieć żadnego problemu z ich kupnem w popularnych marketach. Po 20 minutach w kuchni przysmak będzie gotowy. Będziecie potrzebować: 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 3 marchewek 1 puszki czerwonej fasoli 1 puszki kukurydzy 1 słoika cebuli konserwowej 5 jajek Majonezu Przygotowanie: Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki...

jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy
Zamiast ryby podajcie… jajka w galarecie. Zrobią furorę na świątecznym stole
W religii chrześcijańskiej jajko stanowi symbol nowego życia i odrodzenia. Z powodzeniem można je więc serwować nie tylko podczas Wielkanocy, ale również Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie farszu grzybowego, a także smakowitej galarety.

Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować! Przepis na jajka w galarecie Będziecie potrzebować 6 jajek 3 marchewki 1 puszkę groszku konserwowego 1 litr bulionu Żelatynę Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody).  Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku).  Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml).  Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml). Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

sałatka warstwowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jeden składnik zaskakuje. Istna rewelacja
Lubicie jeść konkretne sałatki? Przygotujcie tę przepyszną, warstwową sałatkę z dużą ilością warzyw, przypraw i mięsa. Jest tak pyszna i syta, że z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jak ją przygotować?

Co powiecie na bardzo prostą i efektowną wielowarstwową sałatkę? Ta z naszego przepisu to gwarancja prawdziwej eksplozji smaków. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. Czego potrzebujecie do jej przygotowania? Wielowarstwowa sałatka z naszego przepisu zawiera wszystko, czego dusza zapragnie. Znajdziecie w niej świeże i konserwowe warzywa – czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kukurydzę, czerwoną fasolę i marchewkę. Głębi smaku dodaje jej również starty żółty ser oraz chuda szynka. Całość, okraszona przyprawami i kremowym majonezem, tworzy kompozycję wprost idealną. Ale to nie wszystko. Gdy dodacie do sałatki złociste cebulki konserwowe, jeszcze bardziej zyska ona na smaku. Tak przygotowana sałatka z pewnością wzbogaci wasz stół podczas niejednej okazji. Jesteśmy pewni, że zarówno wasi domownicy, jak i goście, będą się nią zajadać ze smakiem. Jak zrobić tę pyszną i kolorową sałatkę? Poniżej znajdziecie przepis. Składniki: Słoik cebulki konserwowej złocistej  Puszka kukurydzy 3 marchewki 1 czerwona cebula Puszka czerwonej fasoli 5 jajek 6 ogórków konserwowych 25 dag chudej szynki (możecie też użyć polędwicy sopockiej) Majonez 25 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę.  W garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, jajka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa puszkowe odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w paseczki. Sałatkę układamy w naczyniu warstwami: cebulka złocista, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez.  Sałatkę oprószamy z wierzchu starym żółtym serem oraz przyprawami.