Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna. 

Właściwości zdrowotne buraków

Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami.

Sekretny składnik sałatki z buraczkami

Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak. 

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki
  • 2 jajka
  • 100 g fasolki szparagowej
  • ½ cebuli
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach.
  2. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek.
  3. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją według instrukcji na opakowaniu.
  4. Kiedy buraki będą upieczone, wyjmijcie je z piekarnika, delikatnie rozwińcie z folii, aby szybciej ostygły.
  5. Do większej miski dodajcie ugotowaną fasolkę szparagową.
  6. Obraną cebulę oraz jajka pokrójcie w małą kostkę i dodajcie do miski.
  7. Pieczone buraki obierzcie ze skórki. Pokrójcie je w kostkę, przełóżcie do pozostałych składników. 
  8. Wszystko razem delikatnie wymieszajcie.
  9. Doprawcie do smaku solą oraz pieprzem, a także dodajcie majonez. Ponownie wymieszajcie składniki.
  10. Sałatkę należy dobrze schłodzić w lodówce, aby wszystkie smaki się przegryzły.