sałatka z buraczków
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Ta pyszna i zdrowa sałatka z buraczków zrobi furorę w waszym domu. Koniecznie dodajcie 1 sekretny składnik

Szukacie pomysłu na dodatek do rodzinnego obiadu bądź przepisu na przekąskę na spotkanie w gronie znajomych? Nic bardziej prostego! Na pomoc przychodzi pyszna sałatka z buraczkami. Dzięki dodaniu jednego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne buraków

Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami.

Sekretny składnik sałatki z buraczkami

Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak. 

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki
  • 2 jajka
  • 100 g fasolki szparagowej
  • ½ cebuli
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach.
  2. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek.
  3. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją według instrukcji na opakowaniu.
  4. Kiedy buraki będą upieczone, wyjmijcie je z piekarnika, delikatnie rozwińcie z folii, aby szybciej ostygły.
  5. Do większej miski dodajcie ugotowaną fasolkę szparagową.
  6. Obraną cebulę oraz jajka pokrójcie w małą kostkę i dodajcie do miski.
  7. Pieczone buraki obierzcie ze skórki. Pokrójcie je w kostkę, przełóżcie do pozostałych składników. 
  8. Wszystko razem delikatnie wymieszajcie.
  9. Doprawcie do smaku solą oraz pieprzem, a także dodajcie majonez. Ponownie wymieszajcie składniki.
  10. Sałatkę należy dobrze schłodzić w lodówce, aby wszystkie smaki się przegryzły. 
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie. Sałatka z tuńczykiem Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie.  Jak wybrać tuńczyka? Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Składniki: 150 g surowego ryżu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane...

sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy
Makaron i kurczak to znakomite połączenie. Zazwyczaj jest serwowane na obiad, jednak w postaci sałatki również zdaje egzamin. Sprawdźcie ten przepis na przepyszne i ekspresowe danie!

Często pojawia się problem z brakiem pomysłu na przygotowanie kolacji bądź przekąski na spotkanie ze znajomymi. Powinno to być coś lekkiego, a zarazem sycącego. Idealnie w tej kwestii sprawdzają się różnego rodzaju sałatki. Są nie tylko szybkie do przygotowania, ale również, dzięki dodatkowi warzyw,  pełnowartościowe. Ta z połączeniem kurczaka i makaronu, smakuje wręcz wybornie i nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Przygotujcie ją z tego przepisu a na pewno zaskoczycie swoich bliskich! Sałatka z makaronem i kurczakiem Można powiedzieć, że makaron oraz mięso z kurczaka, to duet doskonały. Dodatkowe składniki warzyw sprawiają, że danie staje się pełnowartościową potrawą. Sałatka składa się z prostych składników, a ponadto jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie sprawdza się jako posiłek na wynos, danie na kolację czy jako przekąska na wieczór ze znajomymi.  Składniki: 200 g drobniejszego makaronu (np. kolanka) 1 pierś z kurczaka 2 jajka 1 pomidor 1 puszka kukurydzy ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotujcie al dente według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotujcie na twardo. Przelejcie zimną wodą, a gdy trochę ostygną to obierzcie ze skorupek. Pierś z kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbędźcie się zbędnych błonek. Mięso pokrójcie w niewielką kostkę, a następnie przyprawcie solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, a później dodajcie pokrojonego kurczaka. Usmażcie go na złoty kolor. Kukurydzę z puszki odcedźcie z zalewy i przełóżcie do większej miski. Do niej dodajcie usmażonego, delikatnie ostygniętego kurczaka oraz makaron. Pomidora umyjcie, wraz z jajkami pokrójcie w niewielką kostkę. Następnie dodajcie...

sałatka jarzynowa
Newsy
Tak sałatkę jarzynową przyrządzają na Śląsku. Jeden składnik rozwala system
Znacie śląski szałot? To sałatka jarzynowa, do której dodaje się... mięso!

Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza. Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy. Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach. W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej. Przepis na śląski szałot jarzynowy Składniki 200g kiełbasy kawałek słoniny lub boczku 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 6 większych ziemniaków 4 jajka 4 ogórki kiszone 2 małe kwaskowate jabłka Majonez i musztarda Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak...

sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik
Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem. Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek. Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika , dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza. Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami  To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki. Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki . Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc , a wasi bliscy przepadną za tym smakiem! Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kostka rosołowa 5 jajek 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebulki marynowanej 2 słoiki chrzanu 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę...