Dawniej, gdy w sklepach brakowało wszystkiego, rodzice dwoili się i troili, by zdobyć dla swoich dzieci różne łakocie. Kiedy na półkach królowały niezbyt smaczne wyroby czekoladopodobne, trzeba było sobie radzić własnymi sposobami. Tak powstawały pomysły na kogel-mogel, krem sułtański czy blok czekoladowy. 

Jednym z nieco zapomnianych przysmaków są słodkie kulki. To proste do wykonania przekąski, składające się głównie z wiórków kokosowych lub płatków owsianych, masła (lub margaryny), kakao i mleka. Ich wykonanie jest bardzo proste, szybkie i w ogóle nie wymaga pieczenia.

Choć dziś półki w sklepach uginają się od słodyczy, nic przecież nie smakuje lepiej, niż deser własnej roboty! Przypomnijcie sobie ten smak i przygotujcie kulki w domu.

Zobacz także:

Przepis na słodkie kulki z płatków owsianych

Do przygotowania tych przysmaków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 300 g płatków wiórków kokosowych lub owsianych górskich

  • 125 g masła

  • 200 g cukru

  • 20 g kakao

  • 160 g mleka w proszku

  • 3 łyżki wody

  • 3 łyżki mleka 

Jeżeli nie odpowiadają wam całe płatki owsiane, zmielcie je blenderem lub użyjcie płatków błyskawicznych. 

Przygotowanie:

  1. Odmierzcie 125 g masła i rozpuśćcie w garnku. 

  2. Dodajcie wodę, kakao i cukier. Wymieszajcie i podgrzewajcie, aż składniki się połączą.

  3. Na koniec wlejcie mleko. Podgrzewajcie delikatnie mieszając, aż masa będzie idealnie gładka. 

  4. Wyłączcie ogień i do gorącej masy wsypcie mleko w proszku. Szybko wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. 

  5. Następnie wsypcie płatki owsiane i jeszcze raz zamieszajcie. Odczekajcie, aż masa nieco ostygnie.

  6. Gdy zawartość garnka będzie ciepła, ale nie gorąca (chodzi o to, żeby się nie poparzyć), ręcznie formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe łakocie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 

I gotowe! Na koniec, kiedy kulki będą jeszcze ciepłe, można je dodatkowo obtoczyć np. w cukrze pudrze, siekanych orzechach czy wiórkach kokosowych. Takie kulki będą doskonałą przekąską na deser, do kawy albo na drugie śniadanie.

Źródło: siosmutkinaslodko.pl