brzuch, jedzenie
AdobeStock/Pixabay
Newsy

Ta potrawa powoduje otłuszczenie brzucha. Pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. Tuczy na potęgę

Ciężkie, tłuste jedzenie, prowadzi do zwiększenia masy ciała. Jedna potrawa może być szczególnie niebezpieczna dla osób dbających o linię, które po obfitej porcji mają tendencję do odkładania tłuszczu w okolicy brzucha.

Jedzenie to jedna z największych przyjemności, jakie mamy w życiu. Pyszne posiłki to coś, co zaspokaja kubki smakowe oraz komfort psychiczny. Są idealnym pretekstem do spędzenia miłego czasu w gronie najbliższych. W tym wszystkim należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze produktów, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na sylwetkę i odkładać się w postaci tłuszczu w okolicy brzucha.

Jedna potrawa jest szczególnie niezalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami czy mającymi tendencję do wzdętego brzucha. Poprzez zawartość pewnych składników, utrudnia proces odchudzania, a co najgorsze - otłuszcza narządy wewnętrzne, co uwidacznia się w postaci boczków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gluten nie sprzyja płaskiemu brzuchowi 

Gluten można spotkać w mąkach oraz produktach z niej wyprodukowanych. Są to białka zawarte w ziarnach zbóż. Znajdują się także w wysoko przetworzonych produktach, jak kostki rosołowe czy niektóre wędliny. Szczególnie jest niebezpieczny dla osób chorujących na celiakię. Jednak zbyt duża jego ilość w codziennej diecie nie chorującego na tę chorobę człowieka, może być powodem wzdęć i bólów brzucha. Zaleca się, aby ograniczyć spożywanie tego składnika na rzecz produktów bezglutenowych, warzyw czy owoców. 

Droga na skróty

Życie w ciągłym biegu często weryfikuje różne wybory, w tym także te dotyczące przygotowywania posiłków. Będąc na zakupach w markecie można zauważyć, iż w co drugim koszyku znajduje się przynajmniej jeden gotowy produkt. Ludzie mają coraz mniej czasu, a przez to decydują się na zakup pakowanego posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, co tak naprawdę kryje się w takim jedzeniu czy słoiku z gotowym sosem. Często dzieje się tak, że przygotowanie domowego sosu słodko-kwaśnego czy do bolognese, wymaga odrobiny czasu. Jednak mało komu chce się stać tyle w kuchni. Najprostszą opcją są gotowe produkty zapakowane w słoiki. 

Niekorzystne sosy w słoikach 

Zakup gotowego sosu to szybki obiad, bez marnowania większej ilości czasu. Odpowiednie dodatki sprawiają, że są również smaczne. Mało kto przygląda się etykiecie z tyłu, a ona często jest wręcz całą tablicą Mendelejewa.

Oprócz niewielkiej zawartości pomidorów, które powinny być bazą sosu, na liście można znaleźć takie składniki jak wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, skrobię kukurydzianą, zupełnie zbędny cukier, substancję zagęszczające, gumę guar czy syrop glukozowo-fruktozowy. To mieszanka, która zdecydowanie nie należy do zdrowych produktów. Przygotowanie domowego sosu do makaronu nie trwa długo, a będzie lepszą alternatywą. 

Spaghetti niekorzystne dla brzucha

Makaron z sosem bolońskim to prawdziwa tortura dla brzucha. Gluten, tłuste mięso, tłuszcz i sos, zazwyczaj ze słoika, to mieszanka, która nie tylko utrudnia odchudzanie, ale jest też potężną dawką kalorii. Zjedzenie takiego dania często wiąże się z bólami brzucha, wzdęciami, dyskomfortem, a wszystko przez składniki z jakich składa się spaghetti. To jedno z dań, które powinno być wykluczone lub sporadycznie spożywane. Zbyt częsta obecność tej potrawy na stole, będzie skutkować otłuszczeniem brzucha i wzrostem masy ciała.        

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne
7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy
Każdy z nas uwielbia śledzie. Nie wszyscy jednak mogą je jeść i powinni ich unikać 
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Są cenne we właściwości odżywcze, ale nie nadają się dla każdego.

Śledzie to przede wszystkim jedna z ryb, po które często sięgamy. Śledzie są bowiem nie dość, że tanie to i pyszne! Można z nich przyrządzić prawdziwie królewskie przekąski Przygotowujecie je z pewnością na różne sposoby. Jak się okazuje, cenicie szczególnie te pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Goszczą na stole z powodu różnych okazji. Czy będą tuczące, zależy od dodatków. Sam śledź ma w sobie dużo białka i mało kalorii.  W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się jedynie 160 kalorii. Kaloryczność śledzi wzrasta właśnie przez dodatki, z jakimi postanowicie nie połączyć. Jeśli dbacie o figurę lub liczycie kalorie, warto o tym pamiętać. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – tuczące, jeśli przygotujecie je w śmietanie czy oleju.  Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D Jeśli stwierdzono u was jej niedobory, sięgnijcie po śledzie. Ochronią przed osteoporozą i wesprą prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Witamina D może również odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu chorób układu nerwowego, w tym depresji. Witamina D, co nie mniej ważne, wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami. Jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym.  W jakiej postaci powinno się jeść śledzie? Jedni je uwielbiają, inni nie mogą znieść ich zapachu. Jedno jest pewne, dobrze przyrządzone, smakują wybornie. Do tego królują na wigilijnych stołach. Trzeba jednak pamiętać, że śledź to tłusta ryba. By można je było włączyć do diety, muszą być odpowiednio przyrządzone.  Usmażenie ich na głębokim oleju stanowczo odpada. Zdecydowanie lepiej ugotować tę rybę na parze. Jeśli natomiast wolicie śledzia w postaci surowej, połączcie...

Gotowanie makaronu
Pixabay/Jan Vašek
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą.

Wyjątkiem od reguły są makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Inne wymagają większej dbałości. Al dente Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Pozornie łatwa czynność Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest wysoki....