
Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna.
Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie
Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
- 1,5 litra wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
- 60 g soli peklowej
- Pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
- Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami.
- Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie.
- Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie.
- Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie.
- Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku.
- Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny.
- Brytfannę z mięsem bez pokrywki wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 1,5 godziny.
- Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozetnijcie rękaw, żeby szynka się nieco przypiekła z wierzchu. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl