Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna.

Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie

Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • 1,5 litra wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 g soli peklowej
  • Pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

  1. Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami.
  2. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie.
  3. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie.
  4. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie.
  5. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku.
  6. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny.
  7. Brytfannę z mięsem bez pokrywki wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 1,5 godziny.
  8. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozetnijcie rękaw, żeby szynka się nieco przypiekła z wierzchu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl