Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie

Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie

Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • 1,5 litra wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 g soli peklowej
  • Pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
Zobacz także
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami.
  2. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie.
  3. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie.
  4. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie.
  5. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku.
  6. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny.
  7. Brytfannę z mięsem bez pokrywki wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 1,5 godziny.
  8. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozetnijcie rękaw, żeby szynka się nieco przypiekła z wierzchu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
AdobeStock
Newsy
Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
Jeżeli jeszcze nie kupiliście potrzebnych produktów na Wielkanoc, odwiedźcie jutro Lidl. Od poniedziałku 29.03 rozpoczynają się atrakcyjne promocje!

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami. Promocje w Lidlu Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej: Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%) Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół! Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do szynki: 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku Pół łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku Na marynatę: 2 litry wody 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki soli do peklowania Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody. Przygotowanie: Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw....

Sposób na soczystą szynkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Soczysta pieczona szynka na wielkanocny stół. Zastosujcie ten trik a będzie rozpływać się w ustach
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, domowej szynki. Jeśli chcecie, by wyszła soczysta i aromatyczna do jej przygotowania koniecznie użyjcie tej jednej rzeczy.

Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie. Trik na soczystą szynkę domową Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę.  Przepis na domową szynkę pieczoną Będziecie potrzebować: 1 kilograma szynki wieprzowej 400 ml bulionu 3 łyżek musztardy 4 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa.  Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do...

Peklowana karkówka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na peklowaną karkówkę. Po 7 dniach, gdy ją upieczecie jej soczystość was zachwyci 
Wyśmienita karkówka idealna na obiad czy na kanapki. Dzięki peklowaniu mięso nabierze niesamowitej soczystości, miękkości i smaku.

Peklowanie to sposób na przedłużenie trwałości mięsa. Nadaje mu wyrazisty aromat i smak. Zapobiega również rozwojowi bakterii - zapeklowane mięso wolniej się psuje. Poprzedzając dalszą obróbkę mięsa jak gotowanie, pieczenie czy grillowanie peklowaniem, mięso w sposób doskonały zyska na soczystości i kruchości. Zabieg ten można wykonać bez problemu w domu. Potrzebne będzie odpowiednie naczynie, woda, sól peklowa oraz przyprawy. Tak przygotowane mięso jest naprawdę kapitalne i wyjątkowe w smaku!  Przepis na peklowaną i zapiekaną karkówkę Składniki na 1.1/2 litra wody: 1.1/2 l wody   90 g soli peklowej (na 1 litr wody dajemy 60 g) 5 ząbków czosnku 5 sztuk ziela angielskiego  3 liście laurowe 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku  1 łyżka czerwonej mielonej papryki  Sposób przygotowania: Krok 1 Do większego garnka wlejcie odmierzoną wodę czyli  1.1/2 litra.  Dodajcie do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Wodę zagotujcie. Następnie dodajcie do niej pokrojony w plasterki czosnek i sól peklową.  Wymieszajcie wszystko do rozpuszczenia.  Gdy zalewa będzie już chłodna, włóżcie do niej karkówkę. Zalewa musi zakrywać całe mięso, które powinno być dość ciasno włożone do naczynia. Garnek zakryjcie i włóżcie do lodówki na 7 dni.  Codziennie obracajcie mięso, by równomiernie się zapeklowało.  Krok 2 Po siedmiu dniach wyjmijcie karkówkę z zalewy. Doprawcie mięso nacierając je majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem  i mieloną czerwoną papryką.   Natartą karkówkę...

pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....