Ta mikstura oczyszcza płuca z toksyn i śluzu. Zmieszajcie te 3 składniki
Adobe Stock
Newsy

Ta mikstura oczyszcza płuca z toksyn i śluzu. Wystarczy zmieszać te 3 składniki

Płuca odpowiadają za pracę całego układu oddechowego. Gdy zalega w nich wydzielina, utrudnia to odpływ powietrza i dostarczanie tlenu do komórek ciała. Znamy domowy sposób na oczyszczanie płuc.

Kaszel jest naturalnym odruchem uwalniającym drogi oddechowe od zanieczyszczeń. Nie zawsze jest powodem do niepokoju. Zawsze jednak powinniście wiedzieć dlaczego kaszlecie i usuwać jego przyczynę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działają płuca, skąd się w nich biorą zanieczyszczenia i śluz?

Czy wiecie, że każdego dnia do naszego układu oddechowego trafia prawie ćwierć kilograma zanieczyszczeń? To nie tylko wirusy i bakterie, które możemy „złapać” w sklepie czy w autobusie. Listy nie wyczerpuje też kurz i roztocza, które w niewidoczny dla oka sposób mnożą nam się w domu i osiadają na kocu czy dywanie.

To także zanieczyszczenia powietrza jak smog, gazy, pył i spaliny, których jest coraz więcej w naszym otoczeniu. Osoby palące, czy przebywające w pobliżu palaczy są narażone się na wdychanie dymu papierosowego.

Z tymi wszystkimi zanieczyszczeniami zdrowe płuca radzą sobie. Wydalają je z powietrzem podczas oddychania czy ze śluzem podczas kaszlu i odpluwania. Problem staje się poważniejszy, gdy nasze płuca przestają prawidłowo działać, lub ilość zanieczyszczeń jest tak duża, że już sobie z nimi nie radzą.

Lepiej nie doprowadzać do przeciążenia płuc i ułatwiać im systematyczne oczyszczanie się. Podajemy jeden z pomysłów na pozbycie się toksyn i śluzu z płuc.

Zobacz także
niezdrowe jedzenie

Kupujecie tę przekąskę? Lepiej przestańcie. Spożywana regularnie może uszkadzać płuca

Przepis na syrop z pędów sosny najlepszy na kaszel. Taki sam robiła babcia

Przepis na syrop z pędów sosny najlepszy na kaszel. Taki sam robiła babcia

Przepis na prostą miksturę oczyszczającą płuca

Składniki:

  • 200 g pokrojonej w plastry cebuli,
  • 1 łyżka stołowa kurkumy,
  • 3 cm startego korzenia z imbiru.

Dodatkowo:

  • 500 ml wody,
  • odrobina miodu.

Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy plastry cebuli, imbir i kurkumę. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. 
  2. Odstawiamy miksturę do ostygnięcia, po czym odcedzamy ją, dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Syrop przechowujemy w lodówce.

Stosujcie go  2 razy dziennie, spożywając 2 łyżki rano, przed śniadaniem i wieczorem, przed spaniem. Ulgę można poczuć niemal natychmiast.

Właściwości składników zawartych w miksturze 

Składniki syropu zostały dobrane tak, żeby zawierały naturalne komponenty, ułatwiające pozbycie się wydzieliny i łagodzenie skutków jej zalegania. 

Cebula

Syropy przygotowane na bazie cebuli, wspomagają oczyszczanie górnych dróg oddechowych. Mają właściwości wykrztuśne, rozrzedzają zalegającą wydzielinę w gardle i ułatwiają jej usunięcie. Działają  zarówno na suchy jak i mokry kaszel.

Imbir

Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, łagodzi podrażnienia i bóle gardła, doskonale działa na kaszel mokry

Kurkuma

Zawarte w niej kurkumina i turmeron mają działanie przeciwzapalne, antywirusowe, antybakteryjne i przeciwbólowe.

Dodanie kurkumy do mikstury powoduje, że łagodzi ona ogólne skutki ogólne skutki złego samopoczucia z powodu podrażnienia i bólu gardła.

Źródło: O2, medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Miód, mleko, czosnek, napar, mikstura
Agnes Kantaruk/Adobe Stock
Zdrowie
Zmagasz się z kaszlem? Czas wypróbować najskuteczniejszy sposób naszych babć. Działa cuda
Pandemia koronawirusa nie zwalnia tempa. W czasie zagrożenia COVID-19 nieraz zapominamy o jeszcze jednym groźnym przeciwniku. Sezon grypowy rozpoczął się na dobre, a wraz z nim wciąż dopadają nas takie dolegliwości jak choćby kaszel. Jak sobie z nim radzić? Pora na wypróbowanie starego, niezawodnego babcinego sposobu. To prawdziwe porady na zdrowie!

Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie. Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku. Brzmi kontrowersyjnie? Takie połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów. Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym. Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów. Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.  Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.   Mleko z miodem i czosnkiem na kaszel Składniki:  szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty. Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód. Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.    

dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy
Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość
Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika. Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości. Właściwości miodu Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich: działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ból gardła, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, obniża ciśnienie krwi, wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn, pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą, działa kojąco na chorą wątrobę. Tego nigdy nie rób! Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową . Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny. Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję. Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego –...

mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie
Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...