panierka karp
Adobe Stock
Newsy

Ta metoda sprawia, że karp szybciej nasiąka tłuszczem. Też popełniacie ten błąd?

Smażony karp to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Niestety zdarza się, że zaserwowana na kolację ryba jest tak przesiąknięta tłuszczem, że nie sposób jej zjeść. Nawet nie macie pojęcia, że przyczyną tej sytuacji jest... panierka.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Karp smażony w całości lub pokrojony w dzwonki to istny rarytas. Jego smak uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wielu czeka na tę potrawę przez okrągły rok i niestety nieraz się zawodzi. Bowiem przyrządzenie ów ryby, wbrew pozorom, nie jest proste… 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak sprawić, żeby karp nie nasiąkał tłuszczem?

Okazuje się, że wśród wielu problemów z wigilijną kolacją, panie domu oraz goście najczęściej narzekają na nasiąknięte tłuszczem ryby. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Sekret tkwi w sposobie panierowania.

Panierka ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak i wygląd ryby, ale również na przesiąkanie tłuszczem. Aby je zminimalizować wystarczy… obtoczyć karpia tylko i wyłącznie w mące. 

W tym przypadku do panierowania nie używajcie ani jajka, ani bułki tartej. Te składniki bardzo zaszkodzą waszej rybie. Pamiętajcie, że karp już sam w sobie jest niezwykle tłusty.

Kilka rad dotyczących smażenia

Ważną rolę odgrywa również produkt, na którym ryba jest smażona. Pod żadnym pozorem nie wybierajcie do tego margaryny! Ta szkodzi waszemu zdrowiu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olej lub masło klarowane.

Karpia powinniście smażyć nie dłużej niż 5-6 minut z każdej strony. Kiedy ryba ładnie się zarumieni, możecie ściągnąć ją z patelni. Najlepiej odsączyć z niej nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Róbcie to bardzo delikatnie, tak aby ryba się nie rozleciała.

Aromatyczna marynata wzbogaci smak ryby

Pamiętajcie, że karpia należy podawać na świeżo. Warto go jednak zamarynować na dobę przed smażeniem. Aby smakował idealnie wystarczy, że natrzecie go solą, pieprzem i polejecie sokiem z cytryny. Możecie również spróbować dodać do niego pokrojoną cebulę, startą marchewkę i selera. 

Komentarze
Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...

Przeczytaj