Na pewno znacie i przygotowujecie często gołąbki. Pyszny mięsny farsz z ryżem lub kaszą, zamknięty w liściach kapusty. To wszystko uduszone i podawane z przepysznym sosem. Zobaczcie, jak usprawnić proces przygotowywania gołąbków.

Gołąbki w Polsce i na świecie

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Dziś gotowanie gołąbków jest najbardziej rozpowszechnione w Europie Wschodniej, ale tradycyjnie receptura wywodzi się prawdopodobnie z kuchni żydowskiej i powstała na terenie Niemiec.

Chętnie przygotowują je wszyscy nasi sąsiedzi: Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Białorusini, Litwini i Niemcy. Szwedzi i Finowie mają też swoją odmianę tradycyjnego dania polegającego na zawijaniu farsz w liście kapusty. Na Bałkanach też przygotowuje się podobną potrawę, ale tam zazwyczaj zawija się farsz w liście winogron.

Jaka kapusta do gołąbków?

Dobra kapusta do gołąbków to gwarancja, że nie rozpadną się, łatwo będzie się je serwować, a wszyscy domownicy i goście pochłoną danie ze smakiem i w całości. Pewnie znacie ten problem z doborem właściwej kapusty do gołąbków.

Zobacz także:

Liście czasem ciężko oddzielić, nie są one równej wielkości, rozpadają się, mają dziury. Może denerwuje was też to, że trzeba gotować kapustę partiami, a to zajmuje dużo czasu. Jest już rozwiązanie tych problemów!

Idealna kapusta do gołąbków

Holenderska firma Bejo Zaden opracowała specjalną odmianę białej kapusty zwaną „coolwrap”, która jest wręcz idealna do gołąbków. Co ją wyróżnia?

  • Jest spłaszczona, liście są więc idealne do robienia wszelkich zawijasów i wrapów
  • Liście oddzielają się łatwo od siebie, takiej kapusty nie trzeba obgotowywać!
  • Liście tej odmiany kapusty są mocno elastyczne i nie przerywają się
  • Liście są mniej więcej równej wielkości, powstające gołąbki będą więc wreszcie równe!

Kapusta coolwrap nie tylko do gołąbków

Twórcy tej odmiany kapusty, szukali sposobu na propagowanie kapusty i szukanie dla niej nowych zastosowań. Wpadli na to, że udoskonalone liście kapusty, byłyby wręcz idealnym materiałem do tworzenia różnych zawijasów i mogłyby być świetną alternatywą dla zbożowych tortilli.

Ta odmiana kapusty została więc stworzona nie tylko do gołąbków, ale w innych krajach sprzedaje się już wrapy owinięte w kapustę zamiast tortilli! To bardzo pomysłowa i zdrowsza alternatywa. Być może niedługo taka moda dojdzie też do Polski.

Kapustę można dostać czasami w supermarketach. Wypatrujcie spłaszczonych główek kapusty. Idealnie nadadzą się na gołąbki!