Kłopoty z wypróżnianiem potrafią skutecznie obniżyć samopoczucie. Powodowany przez nie dyskomfort można złagodzić wprowadzając zmiany w swojej diecie. Kluczowym składnikiem codziennego jadłospisu w przypadku osób uskarżających się na zaparcia jest błonnik. Sprawdźcie, co należy jeść w przypadku problemów z wypróżnianiem.
Dieta bogatoresztkowa na zaparcia
Gdy zaparcia stają się dokuczliwe, należy rozwiązać ten problem stosując odpowiednią dietę. Szczególnie polecana jest dieta bogatoresztkowa - inaczej wysokobłonnikowa.
Jej głównym założeniem jest spożywanie wysokich ilości błonnika i innych składników, które nie są trawione przez człowieka. Chodzi o polisacharydy roślinne, czyli ligninę, hemicelulozę czy właśnie błonnik.
Zobacz także:
W takiej diecie należy spożywać tych produktów więcej, niż jest to zalecane w innych sposobach żywienia. Przyjmuje się, że człowiek powinien spożywać od 30 do 40 gramów polisacharydów dziennie, podczas gdy w diecie bogatoresztkowej ilość tych składników powinna wynosić od 50 do 70 gramów na dzień.
Zasady diety bogatoresztkowej
W tej diecie nie ma limitu kalorii czy wyznaczonego jadłospisu. Należy kierować się ogólnymi wskazówkami w komponowaniu codziennych posiłków. W diecie wysokobłonnikowej powinny znaleźć się te produkty, które zawierają dużo błonnika, czyli:
-
kasze
-
brązowy ryż
-
ciemne pieczywo
-
suszone owoce
-
rośliny strączkowe (groch, fasola)
-
otręby
-
płatki owsiane
Należy także pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu potraw. Takie produkty jak warzywa, makaron czy kasza powinny być gotowane al dente, czyli na półtwardo, by zachować jak najwięcej cennego błonnika.
Jak radzić sobie z zaparciami?
By wspomóc organizm w walce z zaparciami, poza wprowadzeniem diety bogatej w błonnik należy zastosować kilka zasad, które pomogą poradzić sobie z tym uporczywym problemem. Konieczne jest usunięcie z jadłospisu potraw smażonych na głębokim tłuszczu czy pieczonych z dodatkiem tego składnika.
Najlepiej całkowicie ograniczyć produkty zawierające duże ilości tłuszczu i jeść ich mniej, np. w postaci plastra sera do kanapki. Zaleca się też odstawienie jajek.
Źródło: kobieta.gazeta.pl