Gdy za oknem brzydka pogoda, pocieszeniem będzie talerz pełen gorącego, pachnącego przyprawami gulaszu. To danie cudnie smakuje, rozgrzewa i łatwo się przygotowuje. Wystarczy podsmażyć mięso, dodać resztę składników, a potem powoli dusić i gotowe. Gulasz jest pyszny w każdym wydaniu - z ziemniakami, kaszą, ryżem czy świeżym, chrupiącym pieczywem.

W przypadku tego dania macie dość szerokie pole do popisu. Zobaczcie, co można dodać do gulaszu, by był jeszcze lepszy. 

Przyprawa, która podkręci smak waszego gulaszu

Zastanawiacie się, jaka przyprawa do wypieków, deserów i innych słodkości będzie pasować do gulaszu? Od razu zastrzegamy, że nie jest to cukier. Chodzi o cynamon, który w naszej kuchni zwykle kojarzy się z szarlotką czy owsianką.

Zobacz także:

Ale na przykład w Indiach dosypuje się tę przyprawę również do dań wytrawnych, z którymi genialnie się komponuje. Gulasz z dodatkiem cynamonu ma lekko korzenny, bardzo ciekawy smak. Spróbujcie poniższego przepisu na takie danie, a nie pożałujecie. 

Przepis na aromatyczny gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego z łopatki

  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 goździki

  • 2 liście laurowe

  • 3 łyżki octu winnego

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 płaska łyżeczka majeranku

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • olej 

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i oczyśćcie ze zgrubień i żyłek. Następnie pokrójcie je w kostkę. 

  2. Teraz wymieszajcie ocet z 1 łyżką oleju, dodajcie cynamon, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Taką mieszanką natrzyjcie mięso, włóżcie je do zamykanego pojemnika i odstawcie na 3 godziny do lodówki lub na całą noc.

  3. Po tym czasie rozgrzejcie olej w garnku (koniecznie z grubym dnem). Wrzućcie mięso i obsmażcie je z każdej strony. 

  4. Na osobnej patelni, również na oleju zeszklijcie i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, aż się przyrumieni. Dodajcie ją do mięsa. 

  5. Wymieszajcie i smażcie wszystko razem przez chwilę, a potem wlejcie passatę pomidorową. Dodajcie jeszcze liść laurowy, majeranek, oregano i goździki. 

  6. Po zamieszaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę pod przykryciem. Jeśli trzeba, dolejcie trochę wody. Na koniec doprawcie jeszcze solą i pieprzem, jeżeli uznacie, że gulasz trzeba jeszcze trochę podkręcić. Smacznego!