Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości.

Właściwości selera naciowego

Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera:

  • Doskonale nawadnia organizm
  • Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal
  • Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń

Dlaczego warto pić sok z selera naciowego?

Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks. Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie.

Przepis na „zielone cappuccino”

Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.

Zobacz także:

Kto ma ochotę na nieco urozmaicenia, ten może dowolnie łączyć seler z różnymi, ulubionymi warzywami. Zmiksowanie ich razem pozwoli stworzyć „zielone cappuccino”, czyli niezwykle pobudzający i oczyszczający napój pełen witamin. Wystarczy, że do selera dodacie imbir, ogórek, szpinak i cytrynę i zmiksujecie za pomocą blendera lub wyciskarki. Smacznego!