Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy

Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości selera naciowego

Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera:

  • Doskonale nawadnia organizm
  • Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal
  • Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń
Zobacz także
To ulubiona dieta gwiazd Hollywood. Można schudnąć 6 kg w 2 tygodnie

To ulubiona dieta gwiazd Hollywood. Można schudnąć 6 kg w 2 tygodnie

FB: Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Lekarstwo macie na półce z herbatami SEO: Lubicie pić miętę? To naturalne lekarstwo na wzdęty brzuch, niestrawność, gaz

Dokucza wam wzdęty brzuch, niestrawność, gazy? Ratunek znajdziecie na półce z herbatami 

Dlaczego warto pić sok z selera naciowego?

Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks. Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie.

Przepis na „zielone cappuccino”

Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.

Kto ma ochotę na nieco urozmaicenia, ten może dowolnie łączyć seler z różnymi, ulubionymi warzywami. Zmiksowanie ich razem pozwoli stworzyć „zielone cappuccino”, czyli niezwykle pobudzający i oczyszczający napój pełen witamin. Wystarczy, że do selera dodacie imbir, ogórek, szpinak i cytrynę i zmiksujecie za pomocą blendera lub wyciskarki. Smacznego!

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
AdobeStock
Newsy
Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
Chcecie samodzielnie wyhodować pyszny i zdrowy seler naciowy? Trzymajcie się poniższych kroków.

Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy? Właściwości zdrowotne selera naciowego Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi. Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Oto dlaczego warto go jeść: seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym ma też niską zawartość sodu Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać...

seler naciowy sok
Adobe Stock
Zdrowie
Przez 30 DNI piła sok z selera naciowego! Niewiarygodne, co się stało!
Pewna kobieta przez miesiąc codziennie piła sok z selera. Nie uwierzycie, co się stało! Czy było warto?

Pewna Amerykanka postawiła sobie wyzwanie i przez miesiąc codziennie rano piła sok z selera naciowego. Co skłoniło ją do tego pomysłu? Jak przyznaje, zachęcona zdrowotnymi właściwościami z których słynie seler postanowiła spróbować przez 30 dni pić sok z tego warzywa i zobaczyć, co się stanie. Efekty naprawdę ją zaskoczyły! Piła sok z selera przez miesiąc! Co się zmieniło? Jak przyznaje, nie spodziewała się żadnych zadziwiających rezultatów. Czytała o dobrym wpływie selera na zdrowie, cerę i ogólne samopoczucie, jednak nie wierzyła, że samo picie soku zmieni cokolwiek w jej życiu. Jednak po ukończeniu 30-dniowego wyzwania przekonała się, jak bardzo się myliła! Amerykanka zaobserwowała u siebie piorunujące efekty! Trawienie Codziennie picie soku z selera zauważalnie wpłynęło na trawienie. Kobieta stwierdziła, że nie ma już problemów z zaparciami i pozbyła się uczucia ciężkości po posiłku. Apetyt Okazało się, że seler hamuje apetyt! Amerykanka relacjonuje na swoim blogu, że gdy piła rano sok z selera, to przez cały dzień czuła się bardziej syta i nie miała ochoty na słodycze i inne kaloryczne przekąski. Energia Picie soku przez miesiąc zdecydowanie wpłynęło na samopoczucie kobiety. Jest mniej ospała, ma więcej energii i dużo wolniej się męczy podczas ćwiczeń. Właściwości selera naciowego Seler naciowy znany jest ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i przeciwzapalnych. Może również zapobiegać chorowaniu na nowotwory. Zalety picia soku z selera docenią osoby cierpiące na nadciśnienie oraz cukrzycę.   Źródło: attunehealth.com Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy
Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść. Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby! Właściwości oczyszczające soków Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości: Ochrona wątroby Regulacja poziomu cukru we krwi Oczyszczanie z toksyn Ulga przy zaparciach Usprawnienie pracy układu pokarmowego Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo. Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 jabłko 1 burak 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w...

Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Flick
Newsy
Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Seler naciowy może szybko zwiędnąć. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. To prostsze niż myślicie.

Seler naciowy to świetny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Można też jeść go na surowo, z różnymi dipami. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Korzyści zdrowotne selera naciowego Ponieważ seler naciowy składa się głównie z wody (prawie 95%), nie zawiera on zbyt wielu witamin ani minerałów. Niemniej jednak, warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K - jedna filiżanka zawiera około 30% zalecanego dziennego spożycia. Jedzenie selera naciowego może również pomóc w uzyskaniu wystarczającej ilości kwasu foliowego, potasu, błonnika i mikroskładnika odżywczego - molibdenu. Seler naciowy zawiera niewielkie ilości witaminy C, witaminy A i niektórych witamin z grupy B. Ma naturalnie niską zawartość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu.  Jest bogaty w związki zwane fitoskładnikami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie przeciwbakteryjne i są wykorzystywane w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, a także wymiotów, gorączki i nowotworów. Seler to również starodawny środek na zgagę, ponieważ zawiera dużo wody, która może rozcieńczyć kwas żołądkowy. Zawiera błonnik, który jest dobrze znany ze swoich właściwości trawiennych. Przeciwutleniacze w selerze mogą pomóc chronić wyściółkę żołądka i zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka. @vivelechef How to Keep your Celery Fresh! #tiktokpartner #learnontiktok #celery #veggiesticks #foodhacks ♬ THIS ONE ROCKS - Mysterylab Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość selera? Seler naciowy powinien być trzymany w lodówce, ponieważ warzywo to lubi niską temperaturę. Jak przedłużyć...