Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
AdobeStock
Newsy

Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją

Wiecie, jak należy przechowywać jabłka, by były świeże jak najdłużej? Musicie zadbać o trzy najważniejsze czynniki.

Kupujecie ostatnio pyszne jabłka od sadowników i smutno wam na myśl, że już niedługo się skończą? Nic straconego - możecie kupić te owoce na zapas i cieszyć się nimi całą zimę. Wystarczy, że będziecie je odpowiednio przechowywać. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Gdzie przechowywać jabłka na zimę?

Żeby wiedzieć, jak przechowywać jabłka, by szybko nie zgniły, warto poznać podstawowe zasady dotyczące tych owoców. Jabłka potrzebują odpowiedniej temperatury, poziomu wilgotności oraz wentylacji w pomieszczeniu, w którym się znajdują. 

  • temperatura - powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza. Ostrożnie z trzymaniem jabłek w lodówce! Mogą w niej zmarznąć, przez co stracą smak.

  • wilgotność - jabłka najlepiej czują się w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności, wynoszącej nawet 90%

  • wentylacja - jabłka uwalniają etylen, dlatego w miejscu ich przechowywania musi być zapewniona dobra cyrkulacja powietrza

Najlepiej w tym celu sprawdza się chłodna i ciemna piwnica. W tym miejscu zwykle panuje dość wysoka wilgotność, dlatego jest doskonałe do przechowywania jabłek. Koniecznie trzeba zadbać o przepływ powietrza ze względu na etylen uwalniany przez jabłka. Wystarczy, że jeszcze jesienią zostawicie w piwnicy lekko uchylone okno.

Jeżeli wasza piwnica nie nadaje się na spiżarnię ze względu na zbyt wysoką temperaturę lub suche powietrze (co jest częste w blokach wyposażonych we wspólną suszarnię, gdzie kaloryfery grzeją przez całą zimę), możecie trzymać jabłka na przykład na balkonie - oczywiście tak długo, jak pogoda na to pozwala. Gdy pojawią się pierwsze przymrozki, jabłka trzeba koniecznie zabrać od razu do mieszkania.

Dobrym i wciąż praktykowanym rozwiązaniem w domach jednorodzinnych jest przechowywanie jabłek i innych produktów, jak np. ziemniaki, w chłodnej sieni. 

Zobacz także
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę rzecz

Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę 1 rzecz

Jak przechowywać jabłka?

Jabłka powinny być trzymane w przewiewnych skrzynkach, wyłożonych na dnie gazetami. Owoce muszą „oddychać”, dlatego też nie należy wrzucać zbyt wielu jabłek do jednej skrzyni - w przeciwnym razie mogą zacząć gnić.

A jeżeli w wybranym przez was na spiżarnię pomieszczeniu wilgotność jest zbyt niska, możecie postawić w nim elektryczny nawilżacz powietrza. Pozostaje też stara i praktycznie darmowa metoda w postaci wiaderek z wodą ustawionych w pomieszczeniu. 

Źródło: poradnikogrodniczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...

Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie
Wasze zeszłoroczne ziemniaki wyglądają już tak, jak na załączonym obrazku? Pora na działanie. Ratujcie swoje kartofle, bo w przeciwnym razie kolejne placki ziemniaczane zjecie dopiero na jesieni!

Niemal wszyscy Polacy kochają smak ziemniaków. Już teraz zaczyna się sezon na ich młodą wersję – z kefirem, do obiadu z mizerią , czy na tysiące innych sposobów. Tak jemy wszyscy młode kartofelki . A co ze starymi? Jak przechowywać latem stare ziemniaki? Stare ziemniaki nadal są w cenie – to właśnie z nich udają się najlepsze przecież placki ziemniaczane. Zeszłoroczne kartofle przydadzą się także do przyrządzenia klusków czy choćby pierogów ruskich . Wielu z was ma na pewno w domu jeszcze dość duże zapasy starych ziemniaków. Jedni mają luksus w postaci możliwości ich przechowywania w zimnych piwnicach, inni muszą kombinować na przeróżne sposoby, by przedłużyć ich przydatność do spożycia. Podstawowymi warunkami przechowywania ziemniaków, jest znalezienie dla nich warunków, w których zapewniony jest: Brak dostępu promieni słonecznych Stosunkowo niska temperatura (ok. 10-15 st. C – ziemniaki nie lubią także zbyt dużego zimna. Z tego powodu nie powinno przechowywać się ich długo w lodówce) Brak wilgoci Nie zmienia to jednak faktu, że w okolicach czerwca ziemniaki zaczynają kiełkować już niemal niezależnie od tego, gdzie są przechowywane. Co z tym począć? Czy jest jakikolwiek sposób na zatrzymanie tego procesu? Dlaczego do przechowywania ziemniaków warto wykorzystać jabłka? Wszystkich wątpiących pragniemy pocieszyć, że jest na to rozwiązanie. Cała sprawa rozbija się o potrzebę spowolnienia procesu kiełkowania. Jak radzą sobie z tym chłodnie, magazyny żywności i sklepy? Do tego celu wykorzystywany jest masowo etylen. Ta substancja to naturalny spowalniacz powstawania kiełków ziemniaka. Co ciekawe, w przypadku innych owoców, ta sama substancja przyspiesza ich dojrzewanie. Zostawmy te rozważania. Grunt, że gaz...

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady. Jak przechowywać cukier? Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć. Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu. Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru. Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu. Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem.  Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny. Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach. Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady? Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie...

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....