Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka zawsze dopieczona.
Adobe Stock
Newsy

Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka będzie zawsze dopieczona

Na straganach pojawiają się już tegoroczne jabłka. Sezon na szarlotkę uważamy więc za rozpoczęty. Podpowiadamy, jak uniknąć typowych błędów przy jej pieczeniu.

„Szarlotka czy jabłecznik” to nieśmiertelne pytanie, tak samo nurtujące jak „żurek czy barszcz biały” oraz „kaszanka czy krupniok”. Oczywiście, w każdej z podanych par są bardzo konkretne różnice i znawcy wypieków, zup czy domowej garmażerii byliby oburzeni, gdybyśmy próbowali te różnice bagatelizować. Jednak w przypadku szarlotki i jabłecznika ustalmy jedno, nie wnikając w różnice pomiędzy nimi: w jednym i drugim przypadku mamy kruchy spód, który chcemy upiec idealnie. Jak to zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upiec idealny spód szarlotki?

Na dobry, kruchy spód nie tylko trzeba zrobić bezbłędne ciasto, ale także trzeba je umiejętnie upiec. Jeśli na blaszkę wyłożoną surowym, kruchym ciastem nałożycie wilgotny, jabłkowy farsz, prawie zawsze wyjmiecie z piekarnika ciasto, które co prawda będzie pięknie przyrumienione z wierzchu, ale surowe od spodu. Jak uniknąć tego błędu i mieć pewność że spód szarlotki nie tylko będzie doskonale upieczony, ale też przyjemnie kruchy, czyli dokładnie taki jaki powinien być?

Podpiekanie spodu szarlotki

Przygotowanym kruchym ciastem wyklejamy natłuszczoną blaszkę, po czym zanim wyłożymy spód jabłkami, musimy go osobno podpiec. Dzięki temu, że jabłeczny farsz wyłożycie na upieczony spód, nigdy nie zdarzy wam się wypadek z surowym od spodu wypiekiem.

Jak uchronić spód przed wybrzuszeniem?

Jednak jeśli włożycie do nagrzanego piekarnika kruchy spód, który nie jest niczym przykryty i obciążony, to bardzo szybko przekonacie się, że ciasto wcale nie zapieka się płasko tylko pęcznieje, wybrzusza się, unosi i nadyma. Po wyjęciu tak upieczonego spodu ciężko będzie na niego nałożyć farsz.

Dlatego po pierwsze, ciasto przed włożeniem do pieca dobrze jest nakłuć widelcem, żeby powietrze zbierające się od spodu miało ujście i nie wybrzuszało spodu, a po drugie, warto obciążyć ciasto, żeby dodatkowo zapobiec unoszeniu się.

Wsypcie na dno foremki wyłożonej kruchym ciastem szklankę dowolnych ziaren roślin strączkowych. Możecie użyć grochu, fasoli czy ciecierzycy. Żeby ziarna nie przywarły do ciasta i łatwo było je zsypać, podłużcie pod warstwę fasoli zwykły papier do pieczenia.

Zobacz także
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Dyżurne ziarna do pieczenia ciast

Ponieważ pewnie nie jedną szarlotkę upieczecie w tym sezonie, zostawcie wykorzystane ziarna do następnego pieczenia.

Zsypcie je z ciasta do pojemnika na żywność, a gdy ostygną, przykryjcie i odstawcie do szafki. Będziecie mogli ich użyć jeszcze do wielu szarlotek, innych ciast kruchych czy nawet wytrawnych tart.

W każdym przypadku gdy przygotowujecie wypieki na kruchym spodzie, dobrze jest choć przez chwilę podpiec najpierw sam spód. Jeśli pieczecie szarlotkę czy inne ciasta z bardzo wilgotnym farszem, takie osobne podpieczenie spodów jest absolutnie konieczne.

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Przepisy
Ten fantastyczny deser nie wymaga pieczenia! Udaje się za KAŻDYM razem!
Nie przejmuj się, jeśli nie masz piekarnika - te pyszne desery nie wymagają pieczenia i są bardzo łatwe w przygotowaniu!

Chcesz robić słodkie desery, a nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta i inne łakocie, które nie wymagają pieczenia. Sprawdź te przepisy – palce lizać! Podstawa to herbatniki! Bazą większości ciast, które nie wymagają pieczenia są… zwykłe herbatniki! Gdy nie mamy czasu lub możliwości, żeby upiec spód ciasta, to wystarczy wyłożyć blachę do pieczenia herbatnikami i na nich układać warstwy kremu, orzechów i innych składników, których używa się w ciastach bez pieczenia. Sprawdźcie te przepisy na desery na herbatnikach – są bardzo proste w przygotowaniu! Ciasto budyniowe  Ciasto 3Bit Ciasto dyniowe Serniki bez pieczenia Innym fantastycznym ciastem, które nie wymaga użycia piekarnika jest sernik na zimno! W tym przypadku również możesz użyć herbatników na spód. To ciasto mimo, że nie jest pieczone, wymaga sporo cierpliwości – masa sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby stężeć. Jednak warto czekać! Na wierzchnią warstwę ciasta warto użyć galaretki i świeżych owoców. Sernik na zimno to świetny deser na lato! Wypróbujcie te przepisy: Sernik na zimno z malinami Sernik na zimno z jagodami Fit sernik na zimno   Domowe czekoladki Słodyczami, które zdecydowanie nie wymagają pieczenia, są domowe pralinki! Czekoladki są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Najłatwiejsze przepisy wymagają jedynie czekolady, nadzienia i foremek. Nadzieniem może być co tylko chcecie – orzechy, masa kajmakowa czy masło orzechowe. Spróbujcie pralinek z tych przepisów: Czekoladki kawowe Pralinki z daktylami Kokosowe pralinki

szarlotka przepis
ONS
Gwiazdy
Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim według przepisu Kasi Dowbor. Potrzebujecie  tylko 4 składników
Macie ochotę na ciasto? Sprawdźcie ten przepis Kasi Dowbor na ekspresową szarlotkę.

Uwielbiana przez Polaków gwiazda programu "Nasz Nowy Dom" od lat wraz z ekipą budowlańców i architektów pomaga potrzebującym rodzinom spełnić marzenia. Ciepła i serdeczna Kasia Dowbor dba o kontakt ze swoimi fanami i często dzieli się z nimi fragmentami swojego życia w mediach społecznościowych. Niedawno zdradziła swój przepis na pyszną szarlotkę! Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to ciasto z receptury autorstwa Kasi Dowbor! Na długie, jesienne wieczory spędzane pod kocykiem z herbatką nie ma nic lepszego niż ciepłe, własnoręcznie wykonane ciasto! Z tego przepisu Katarzyny Dowbor z łatwością wyczarujecie pachnącą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, idealną do rozgrzewającej herbatki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Szarlotka na cieście francuskim – przepis Kasi Dowbor Do przygotowania tej wyjątkowej szarlotki potrzebujecie: 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego -  gotowe ciasto można od razu wyłożyć na blachę i upiec 5 dużych jabłek  (najlepiej odmiana szara reneta) cukier cynamon Przygotowanie Na średniej wielkości blasze lub tortownicy wyłóż ciasto. Jabłka pokrój i duś na patelni z niewielką ilością cukru. Gdy duszone jabłka nieco ostygną, połóż je na cieście i posyp cynamonem. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto zrobi się brązowe. I gotowe! Do smaku możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Źródło:...