Kuchnia polska nie istnieje bez mięsa. Tak przynajmniej sądzi zdecydowana część Polaków, którzy deklarują, że do wegetarianizmu na razie im daleko.

Krojenie surowego mięsa w cienkie plastry

Obróbka surowego mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, z jakimi spotkamy się w kuchni. Ci o wrażliwszych nerwach zrezygnują już na starcie. Pozostali w mięsnym boju nie maja wcale łatwiej. Krojenie mięsa, szczególnie na równe i cienkie plastry, może być nie lada wyzwaniem.

Są jednak sposoby, które zmienią wspomniany problem w proste i przyjemne działanie. W końcu kto nie lubi cienkich schabowych w panierce czy piersi z kurczaka, która nie rozpada się pod ostrzem noża podczas krojenia?

Wskazówki, które ułatwią nam przygotowywanie cienkich schabowych

Żeby ułatwić sobie to zadanie, wystarczy przy kolejnej obróbce mięsa użyć jednego sprytnego triku. Dzięki niemu krojenie mięsa nawet w bardzo cienkie plastry nie będzie stanowiło dla was żadnego problemu.

Zobacz także:

Zaczynamy od dobrze naostrzonego noża. Pod jego ostrzem schab wyda się wyjątkowo elastycznym mięsem. To jednak nie wszystko. Sposobem, który sprawdzi się u każdego jest przede wszystkim włożenie mięsa przed krojeniem na ok. 15 minut do zamrażalnika. Niska temperatura sprawi, że mięso na kotlety będzie miało bardziej zwartą formę.

Dzięki temu bez problemu pokroicie kawał mięsa w równe i cienkie kotlety. Koniec z nieregularnymi kształtami, których nie da się równo rozbić!

Pozostałe metody, które ułatwią przygotowywanie mięsa

Sposobem na przygotowywanie mięsa, które po usmażeniu będzie miękkie i chrupiące, jest natarcie go w jeszcze w surowym stanie sokiem z cytryny. Innym znanym sposobem na smaczny i kruchy schab po usmażeniu jest tradycyjna marynata złożona z mleka i cebuli. Wystarczy 12 godzin w lodówce i mięso będzie wprost rewelacyjne.

Czerwone mięso traktujemy inaczej niż pozostałe wyroby. Nadaje się do przyprawienia solą dopiero na końcu przygotowywania. Jeśli zaś zdarzy nam się je przesolić, wystarczy, że wlejemy na patelnię pół szklanki wytrawnego wina. Pomaga za każdym razem!