Mogłoby się wydawać, że w kwestii kuchni Polacy są dość konserwatywni i nawet, jeśli wychodzą zjeść coś „na mieście”, to wybierają raczej sprawdzone potrawy, które dobrze znają z domu. Dlatego tym bardziej interesująca jest popularność barów i restauracji oferujących dania z kuchni azjatyckiej.

Najczęściej serwuje się tam potrawy typowe dla różnych krajów Azji i w menu znajdują się zarówno dania znane z kuchni chińskiej, jak i wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Potocznie często na takie lokale mówi się po prostu „chińczyk” (choć można się spierać, na ile taka nazwa jest poprawna). 

Szczególnie uwielbianym przez wielu daniem jest klasyczna surówka z białej kapusty, jaką serwuje się w azjatyckich restauracjach. Poznajcie prosty przepis na surówkę „jak od chińczyka”.

Zobacz także:

Przepis na surówkę z białej kapusty jak z chińczyka

Do przygotowania surówki z kapusty „jak od chińczyka”, czyli z azjatyckiej restauracji, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 ząbek czosnku

  • ¼ szklanki cukru

  • ¼ szklanki octu

  • ¼ szklanki oleju

  • łyżeczka soli 

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkujcie. Zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach lub też poszatkujcie w tradycyjny sposób i dodajcie do kapusty. Wszystko razem wymieszajcie.

  2. Następnie do garnka wlejcie olej, ocet, dodajcie cukier, sól oraz jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie i podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. 

  3. Tak przygotowaną zalewą polejcie kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do słoików, a następnie odstawcie surówkę do lodówki w chłodne miejsce, by nieco zmiękła.

  4. Surówka najlepiej będzie smakowała po kilku godzinach marynowania.

  5. Smacznego!

Dlaczego warto jeść białą kapustę? 

Biała kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. To warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, która wspomaga widzenie, a także przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzeniowe i mogą chronić organizm przed rakiem. Ponadto, biała kapusta doskonale działa na trawienie, zmniejsza stany zapalne w organizmie oraz oczywiście wzmacnia odporność.