Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Flickr
Newsy

Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji

Jeżeli nazwa tej surówki nic wam nie mówi, nie obawiajcie się - do jej przygotowania potrzebne są proste składniki, których na co dzień używacie w kuchni. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Mogłoby się wydawać, że w kwestii kuchni Polacy są dość konserwatywni i nawet, jeśli wychodzą zjeść coś „na mieście”, to wybierają raczej sprawdzone potrawy, które dobrze znają z domu. Dlatego tym bardziej interesująca jest popularność barów i restauracji oferujących dania z kuchni azjatyckiej.

Najczęściej serwuje się tam potrawy typowe dla różnych krajów Azji i w menu znajdują się zarówno dania znane z kuchni chińskiej, jak i wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Potocznie często na takie lokale mówi się po prostu „chińczyk” (choć można się spierać, na ile taka nazwa jest poprawna). 

Szczególnie uwielbianym przez wielu daniem jest klasyczna surówka z białej kapusty, jaką serwuje się w azjatyckich restauracjach. Poznajcie prosty przepis na surówkę „jak od chińczyka”.

Przepis na surówkę z białej kapusty jak z chińczyka

Do przygotowania surówki z kapusty „jak od chińczyka”, czyli z azjatyckiej restauracji, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 ząbek czosnku

  • ¼ szklanki cukru

  • ¼ szklanki octu

  • ¼ szklanki oleju

  • łyżeczka soli 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki

Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkujcie. Zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach lub też poszatkujcie w tradycyjny sposób i dodajcie do kapusty. Wszystko razem wymieszajcie.

  2. Następnie do garnka wlejcie olej, ocet, dodajcie cukier, sól oraz jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie i podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. 

  3. Tak przygotowaną zalewą polejcie kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do słoików, a następnie odstawcie surówkę do lodówki w chłodne miejsce, by nieco zmiękła.

  4. Surówka najlepiej będzie smakowała po kilku godzinach marynowania.

  5. Smacznego!

Dlaczego warto jeść białą kapustę? 

Biała kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. To warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, która wspomaga widzenie, a także przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzeniowe i mogą chronić organizm przed rakiem. Ponadto, biała kapusta doskonale działa na trawienie, zmniejsza stany zapalne w organizmie oraz oczywiście wzmacnia odporność. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy
30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia! Właściwości białej kapusty Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn. Przepis na surówkę z białej kapusty Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów) 4 marchewki 4 ząbki czosnku lub 2 cebule 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej Pół szklanki octu 1 łyżka soli Przygotowanie Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę. I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych , a także do różnych jarskich dań, takich...

Żeberka w kapuście
Gotujmy13/Cukiereczek13
Newsy
Żeberka duszone w kapuście skuszą każdego. Niezapomniany smak, który zostanie w ustach na długo
Duszone w kapuście żeberka to potrawa na dosłownie każdą porę roku. Dlaczego? Chodzi oczywiście o ten wspaniały smak, który na pewno znacie i kochacie.

Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Warto więc odkurzyć ten dawny przepis. W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej. I biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu. Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno. Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody. Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru. Żeberka duszone w kapuście Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych 1 niewielka kapusta biała, Sól i pieprz Cukier Smalec Majeranek Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania Przygotowanie: Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju. Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie. Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem. Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl