Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Flickr
Newsy

Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji

Jeżeli nazwa tej surówki nic wam nie mówi, nie obawiajcie się - do jej przygotowania potrzebne są proste składniki, których na co dzień używacie w kuchni. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Mogłoby się wydawać, że w kwestii kuchni Polacy są dość konserwatywni i nawet, jeśli wychodzą zjeść coś „na mieście”, to wybierają raczej sprawdzone potrawy, które dobrze znają z domu. Dlatego tym bardziej interesująca jest popularność barów i restauracji oferujących dania z kuchni azjatyckiej.

Najczęściej serwuje się tam potrawy typowe dla różnych krajów Azji i w menu znajdują się zarówno dania znane z kuchni chińskiej, jak i wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Potocznie często na takie lokale mówi się po prostu „chińczyk” (choć można się spierać, na ile taka nazwa jest poprawna). 

Szczególnie uwielbianym przez wielu daniem jest klasyczna surówka z białej kapusty, jaką serwuje się w azjatyckich restauracjach. Poznajcie prosty przepis na surówkę „jak od chińczyka”.

Przepis na surówkę z białej kapusty jak z chińczyka

Do przygotowania surówki z kapusty „jak od chińczyka”, czyli z azjatyckiej restauracji, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 ząbek czosnku

  • ¼ szklanki cukru

  • ¼ szklanki octu

  • ¼ szklanki oleju

  • łyżeczka soli 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki

Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkujcie. Zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach lub też poszatkujcie w tradycyjny sposób i dodajcie do kapusty. Wszystko razem wymieszajcie.

  2. Następnie do garnka wlejcie olej, ocet, dodajcie cukier, sól oraz jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie i podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. 

  3. Tak przygotowaną zalewą polejcie kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do słoików, a następnie odstawcie surówkę do lodówki w chłodne miejsce, by nieco zmiękła.

  4. Surówka najlepiej będzie smakowała po kilku godzinach marynowania.

  5. Smacznego!

Dlaczego warto jeść białą kapustę? 

Biała kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. To warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, która wspomaga widzenie, a także przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzeniowe i mogą chronić organizm przed rakiem. Ponadto, biała kapusta doskonale działa na trawienie, zmniejsza stany zapalne w organizmie oraz oczywiście wzmacnia odporność. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
WanilioweImprowizacj/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
Obiad bez surówki to żaden obiad! Element zieleniny zawsze musi się znaleźć na talerzu, a według wielu najlepsza pod tym względem jest surówka z kapusty pekińskiej - koniecznie z takim dodatkiem.

Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich. Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu.  Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej? Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć. Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu.  Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania. Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 marchew pół szklanki rodzynek poszatkowana natka pietruszki  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  pół płaskiej łyżeczki soli  Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie...

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jaj kwaśny smak. Nie chodzi o jabłka
Pixabay
Newsy
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jej cierpki smak. Nie chodzi o jabłka
Surówka z kapusty to bomba smaku i witamin.  Zazwyczaj dokwasza się ją octem lub cytryną, a wówczas dobrze jest zbalansować jej cierpki smak czymś słodkim. Jabłko w tym przypadku, może nie wystarczyć. 

Istnieje wiele przepisów na ten pyszny obiadowy dodatek. W każdym z nich powtarzają się trzy składowe: kapusta, jabłko, cebula. Niektórzy dodają do niej jeszcze marchewkę lub posiekaną pietruszkę. Wieńczy ją sos na bazie majonezu i np. cytryny, który nadaje wyrazistego charakteru tej pyszotce. Zobaczcie, co jeszcze dodać, by podkręcić jej smak do maksimum i stworzyć doskonałą przeplatankę słodkiego i kwaśnego.  Jaki dodatek zapewni słodki smak surówce z czerwonej kapusty?  Surówka na bazie kapusty czerwonej wymaga słodkich akcentów. Jeżeli chcecie, by była wyjątkowa, a jej słodycz pojawiała się na przemian z cierpkością, wówczas powinniście uzupełnić ją rodzynkami. Taka kombinacja sprawi, że każdy kęs stanie się smakową przygodą, a słodycz rodzynków będzie pojawiała się i znikała. Oprócz tego możecie dorzucić do niej garść pokruszonych orzechów włoskich, które dodadzą świątecznego charakteru smakołykowi. Z takimi dodatkami pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.  Czy trzeba dodawać jabłko do surówki z czerwonej kapusty?  Jabłko to składnik, który znajduje się we wszystkich klasycznych wersjach tej surówki. Nie jest ono jednak konieczne. Znakomicie w roli generatora słodyczy i nawilżenia sprawdzi się tu również gruszka. Jednak ta w przeciwieństwie do jabłka nie jest dostępna przez cały rok.  Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami  Składniki:  1/4 główki czerwonej kapusty  1 mała cebula   1 małe jabłko  1/2 szklanki rodzynek   2 łyżki majonezu   1/2 cytryny  Sposób przygotowania:  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, a cebulę z łupin. Poszatkujcie warzywa możliwie najdrobniej.  Obrane jabłko zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a następnie dodajcie do...

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...