Już w lipcu owoce te pojawią się na krzaczkach, a w sklepach można je dostać już teraz. Często są w promocji, dlatego warto być czujnym. Mowa tutaj o borówkach amerykańskich, czyli smacznych i pełnych witamin owocach.

Jemy je w ramach przekąski albo używamy jako składnika do owsianki czy ciasta. Z borówek wytwarza się także pyszny sok. Sprawdźcie, ile witamin się w nim kryje i jak samodzielnie go przygotować. 

Wartości odżywcze soku z borówek

Borówki można pomylić z jagodami ze względu na ich wygląd, jednak w środku zupełnie się od siebie różnią. Sok z jagód silnie barwi dłonie i ubrania na fioletowo, podczas gdy miąższ borówek ma jasny, lekko zielony kolor. Jednak niech to nie uśpi waszej czujności, ponieważ skórka tych owoców może wam mocno pobrudzić dłonie, jeśli nie będziecie uważać.

Zobacz także:

Sok z borówek zawiera w sobie większość składników odżywczych, jakie znajdują się w tych owocach. To witamina C, E, K i witaminy z grupy B, a także witamina A, odpowiedzialna za narząd wzroku. Borówki są też źródłem takich pierwiastków, jak żelazo, wapń, sód, potas, magnez i cynk. 

Właściwości soku z borówek

Borówki oraz sok, który się z nich pozyskuje, są bardzo bogate w antyoksydanty. To substancje, które spowalniają proces starzenia się organizmu. W rezultacie, skóra nabiera blasku, włosy są wzmocnione, a to nie wszystko.

Antyoksydanty chronią nasz mózg i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób wieku starczego, a do tego ograniczają rozwój niektórych nowotworów. Z tego powodu zaleca się regularnie spożywać borówki lub ich sok w ramach profilaktyki antynowotworowej.  

Inne właściwości soku z borówek to m.in:

  • lepsze trawienie i wyregulowanie rytmu wypróżnień

  • wspomaganie procesów oczyszczania organizmu

  • wspieranie naturalnej regeneracji wątroby

  • zdrowo wyglądająca skóra oraz mocne włosy i paznokcie

Jak zrobić domowy sok z borówek?

Do przygotowania soku potrzebujecie dowolnej ilości borówek amerykańskich oraz blendera lub wyciskarki wolnoobrotowej:

  1. Obierzcie borówki z „ogonków” i umyjcie.

  2. Wsypcie owoce do kielicha blendera i zmiksujcie. W przypadku wyciskarki wystarczy partiami wsypywać owoce do specjalnego otworu w urządzeniu. 

  3. Jeśli sok wyjdzie bardzo gęsty, możecie dodać do niego trochę przegotowanej wody. Sok należy wypić od razu po przygotowaniu lub najpóźniej następnego dnia pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.