Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania!
Przepis na pulpety
Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
- Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- Szczypta lubczyku
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Pół łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 1 litr bulionu warzywnego
- Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych)
- 100 ml zimnej wody
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
- Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się!
- Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna.
- Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny.
- Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów.
- W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby.
- Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu.
- W szklance wymieszajcie dwie łyżki mąki i 100 ml zimnej wody. Wlejcie powoli do garnka z wrzącą wodą, cały czas mieszając. Podgotujcie jeszcze chwilę.
I gotowe! Pulpety podawajcie z ziemniakami, ryżem albo kaszą i surówką. Bardzo polecamy do tego dania domową mizerię!