Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania!

Przepis na pulpety

Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

 

  • Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Szczypta lubczyku
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Pół łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych)
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się!
  3. Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna.
  4. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny.
  5. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów.
  6. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby.
  7. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu.
  8. W szklance wymieszajcie dwie łyżki mąki i 100 ml zimnej wody. Wlejcie powoli do garnka z wrzącą wodą, cały czas mieszając. Podgotujcie jeszcze chwilę.

I gotowe! Pulpety podawajcie z ziemniakami, ryżem albo kaszą i surówką. Bardzo polecamy do tego dania domową mizerię!