pulpety przepis
AdobeStock
Newsy

Soczyste i mięciutkie pulpety z mięsa mielonego. Nie rozwalają się podczas gotowania dzięki składnikowi za 3 zł

Pulpety rozpadają się wam w garnku? Jest na to bardzo prosta rada! Wystarczy jeden składnik.

Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pulpety

Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki na pulpety:

  • Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Szczypta lubczyku
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Pół łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych)
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się!
  3. Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna.
  4. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny.
  5. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów.
  6. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby.
  7. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu.
  8. W szklance wymieszajcie dwie łyżki mąki i 100 ml zimnej wody. Wlejcie powoli do garnka z wrzącą wodą, cały czas mieszając. Podgotujcie jeszcze chwilę.

I gotowe! Pulpety podawajcie z ziemniakami, ryżem albo kaszą i surówką. Bardzo polecamy do tego dania domową mizerię!

 

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej przyrządzana jest w sosie pomidorowym i na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak wzbogacić to danie o jeden dodatek, który sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze! Z pewnością macie go w lodówce. 

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.  Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.  Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.  Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.  Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

pulpety w kapuscie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Mięciutkie, rozpływające się pulpety z duszoną kapustką. Tak dobre, że zapamiętacie ich smak na długo
Delikatne mięso mielone, wolno duszone z pomidorową kapustą to doskonałe danie na rodzinny obiad. Robi się szybki i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję. Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis Składniki na kapustę 1 kapusta 2 cebule Garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe Sól i pieprz do smaku Koncentrat pomidorowy Składniki na mięsne pulpety 0,5kg mielonego mięsa 1 cebula 2-3 łyżki tartej bułki Mąka 1 łyżka kaszy  manny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.  Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i...