Smród tego grzyba przyciąga muchy, a smak jest ceniony przez ludzi. Trzeba tylko pamiętać o jednym
Adobe Stock
Newsy

Sromotnik smrodliwy to jedyny grzyb, którego można jeść na surowo. Znacie go? 

To jedyny grzyb, który można jeść na surowo, choć najlepiej smakuje po usmażeniu. Nalewkę z niego można pić lub stosować zewnętrznie, pomaga na gojenie ran.

Nazwa tego grzyba jest wyjątkowo opisowa: sromotnik smrodliwy i doskonale oddaje to, jakie robi wrażenie, gdy go znajdziecie w lesie.

Dojrzały grzyb ma zapach padliny. Z tego powodu nie tylko był latami omijany przez grzybiarzy, ale także niszczony, co doprowadziło do zdziesiątkowania gatunku w lasach. W efekcie sromotnik był jednym z pierwszych grzybów objętych ochroną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wiele nazw sromotnika smrodliwego. Wszystkie obraźliwe

Z powodu swojego nieprzyjemnego zapachu, sromotnik zyskał bardzo wiele regionalnych przydomków jak śmierdziuch, smrodziuch czy po prostu śmierdziel. Pierwsza fraza nazwy sromotnik została zaczerpnięta od muchomora sromotnikowego, ponieważ z powodu gnilnego zapachu sądzono, że podobnie jak muchomor jest trujący.

Podczas swojego wzrostu grzyb przechodzi fazę niedojrzałą, gdy trzon jest smukły, a kapelusz podwinięty. Na tym etapie wzrostu przypomina falliczny kształt od którego, otrzymał łacińską nazwę „Phallus impudicus L.” W Polsce grzyb w niedojrzałej fazie wzrostu, nazywany jest czarcim jajem.  

Kiedy należy zbierać czarcie jaja?

O ile dojrzały przyciąga jedynie muchy i to z ich powodu wydziela swój obrzydliwy zapach, o tyle jego niedojrzała postać - czarcie jajo, jest prawdziwym przysmakiem.

Nie tylko nie jest wtedy trujący, ale nawet, po usunięciu galaretowatej powłoki, można go jeść na surowo. Surowe młode grzyby przypominają w smaku rzodkiewkę, z nieco bardziej wyczuwalnym ziemistym posmakiem.

Młode kapelusze sromotnika wyglądem przypominają jajko, a do tego podobnie zachowują się w trakcie gotowania. Tak samo jak jajka kurze, podczas gotowania nie miękną, tylko twardnieją. Ugotowane grzyby, inaczej niż jajka, stają się chrupiące.

Zobacz także
Kiedyś wszyscy go zbierali. Dziś uważa się ten grzyb za trujący. Jedliście go?

Kiedyś wszyscy go zbierali. Dziś uważa się ten grzyb za trujący. Jedliście go?

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka

Do czego wykorzystywać czarcie jaja?

Młode grzyby mogą być podsmażane na patelni i po połączeniu z pomidorami, tworzą smaczne sosy do mięs i makaronów. Można je marynować i podawać jako dodatek do dań, a także przygotowywać z nich nalewki, do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.

Nalewka z czarcich jaj do picia, pomaga na:

Nalewka z czarcich jaj stosowana z kolei zewnętrznie, pomaga na:

  • Gojenie ran
  • Leczenie wrzodów i odleżyn
  • Reumatyzm
  • Bóle zębów

Źródło: Onet.pl

 Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
AdobeStock
Newsy
Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
Widzieliście kiedyś w lesie takiego grzyba? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść.

W polskich lasach możecie natrafić na bardzo niebezpiecznie wyglądającego grzyba . Czym jest okratek australijski i czy na pewno można go zjeść? Okratek australijski pojawił się w polskich lasach Jeśli przechadzaliście się ostatnio po lesie, być może natknęliście się na niezwykle cuchnącego grzyba, który przypomina swoim wyglądem palce jakiegoś bajkowego stwora lub ośmiornicę. To okratek australijski. Ten grzyb najczęściej występuje w krajach z wysoką temperaturą, takich jak Australia, Tasmania i Nowa Zelandia, ale można też na niego natrafić w Polsce. Grzyb ten został po raz pierwszy opisany w naszym kraju w 1983 roku. Ostatnio natknął się na niego pewien leśniczy z Kłodawy (woj. lubuskie).         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bea Bea (@beabea_ta) Jak wygląda okratek australijski? Okratek australijski to rzadko występujący w Polsce grzyb z rodziny sromotnikowatych, który swoim wyglądem bardziej przypomina rozgwiazdę lub ośmiornicę aniżeli grzyba. Najczęściej występuje on w młodych lasach i zaroślach. Okratek australijski rośnie na żyznych, dobrze nawożonych glebach. Leśnicy i grzybiarze najczęściej natrafiają na niego pod brzozą brodawkowatą, sosną zwyczajną, topolą osiką oraz w murawach tworzonych przez śmiałka darniowego i śmiałka pogiętego. W Polsce grzyb ten występuje od lipca do października. Okratek najczęściej jest spotykany na południu Polski. Można na niego natrafić na przykład w okolicach Jasła, Biłgoraja i Wieliczki. Pierwsze, co rzuca się w oczy to jego wściekle czerwony kolor i coś, co przypomina macki. Grzyb ten rośnie maksymalnie...

To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy.
Pixabay
Newsy
To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy
Wiedzieliście, że purchawki to grzyby z rodziny pieczarkowatych? W środku bywają białe jak pieczarki. I to ważna wskazówka, jeśli chcemy zbierać jadalne purchawki.

Nie lubimy purchawek. Czasem żartujemy sobie z ich nietypowego środka i nadeptujemy żeby następnie patrzeć na brunatny pył, który wydobywa się z wnętrza. Omijamy je i nie zbieramy podczas grzybobrania . A warto wiedzieć, że to grzyby jak każde inne. Są wśród nich zarówno trujące jak i jadalne. I te jadalne są bardzo smaczne. Jak je rozpoznać i co z nich robić? Podpowiadamy. Tak szukajcie jadalnych pieczarek Purchawki rosną we wszystkich rejonach naszej planety. Podobno można je znaleźć nawet na Grenlandii. Spotykamy je od wczesnego lata do późnej jesieni. Rosną w lasach, w gęstych zaroślach oraz na pniach drzew. Jada się wyłącznie młode grzyby. Tylko takie w środku są białe i przypominają miąższ pieczarki . Z wiekiem wnętrze purchawki ciemnieje, staje się mniej smaczne. Takie stare purchawki mogą nadawać potrawie nieprzyjemny smak. Należy więc omijać je i nie dokładać do koszyka z grzybami. Mini przewodnik dla zbieracza purchawek:  purchawka biała w środku – zbieramy purchawka ciemna w środku – nie zbieramy Jest jednak pewne, „ale”. Trzeba pamiętać, że w rodzinie purchawkowatych występują zarówno grzyby jadalne, jak i trujące. Uważajcie na trujące purchawki. Mają gruszkowaty kształt Najczęściej zbieraną purchawką jadalną jest purchawka chropowata. To właśnie ona, gdy jest młoda jest biała w środku. Chcąc zacząć dokładać purchawki do swojego koszyka podczas grzybobrania, trzeba nauczyć się ją odróżniać od jej trującej kuzynki, purchawki gruszkowatej. Trująca purchawka gruszkowata najczęściej rośnie na pniach drzew i największa trudność w odróżnieniu jej od jadalnej wersji jest taka, że młode purchawki gruszkowate także są w środku białe. Ten biały środek purchawki jadalnej i trującej powoduje, że...

grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy
Uważajcie na wiosenne grzyby! Ten podobny do smardza jest trucizną!
Chociaż sezon na zbieranie grzybów przypada na jesień, już wiosną można znaleźć piękne i smaczne okazy. Uważajcie jednak – nie wszystkie są jadalne!

Nawet wiosną można znaleźć w lesie pierwsze grzyby, z których przygotujecie pyszne dania takie jak kotlety grzybowe , gołąbki z ryżem i grzybami czy grzybową marynatę do schabu . Jeden z wiosennych grzybów przypomina smardza, ale tak naprawdę nim nie jest – to piestrzenica kasztanowata, która może doprowadzić do poważnego zatrucia! Nazywana jest także „babim uchem”. „Spożycie tego grzyba może doprowadzić w łagodnych objawach do zaburzeń jelitowych, a w gorszych - do zaburzeń pracy wątroby, śledziony, nerek, nawet wzroku” - wyjaśnia Zdobysław Czarnowski z Lasów Państwowych. Piestrzenica kasztanowata – trująca bliźniaczka smardza Dawniej ta odmiana grzyba uznawana była za jadalną, a wręcz często wysyłano je do innych krajów. Utarło się, że odpowiednia obróbka termiczna sprawia, że tracą swoje trujące właściwości. Eksperci jednak doszli do wniosku, że jest to bardzo ryzykowne – nawet kilkukrotne gotowanie grzyba może być niewystarczające, aby stał się bezpieczny.  „Są ludzie, którzy zbierają te grzyby wiosną. Obgotują raz, drugi raz i wtedy z tego wywaru robią sobie coś do spożycia” – opowiada Czarnowski.  Czy jest to jednak bezpieczne? Niekoniecznie – statystycznie bardzo niewiele grzybiarzy ma tak rozległą wiedzę o grzybach, aby umieć odpowiednio je obrobić. Piestrzenica wygląda intrygująco i pięknie pachnie, dlatego może kusić leśnych wycieczkowiczów. Skrywa jednak bardzo szkodliwe składniki takie jak gyromitryna, czyli substancja rakotwórcza. W organizmie ludzkim rozkłada się ona do składnika zwanego monometylohydrazyną, która często występuje… w paliwie rakietowym!  Piestrzenica ma intrygujący wygląd i bardzo ładny zapach, ale jako składnik diety jest niebezpieczna dla...

Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić
AdobeStock
Newsy
Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić
Bardzo trudno jest je znaleźć, ale warto szukać – te grzyby wspaniale smakują i pasują do wielu dań!

Już wiosną można w Polsce spotkać bardzo rzadkie i cenne grzyby – smardze. Zarówno ceną, jak i walorami smakowymi nie odbiegają od trufli! Czy smardze można zbierać i do jakich dań powinno się ich używać? Gdzie rosną smardze? Smardze można znaleźć nie tylko w polskich lasach, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Grzyby te rosną również w Danii, Słowenii i Norwegii, a nawet w Japonii, Nowej Zelandii i Meksyku! Jak wyglądają smardze? Wiosenne grzyby smardze mają bardzo charakterystyczny kształt. Ich podziurawione kapelusze swoim wyglądem przypominają plastry miodu! Wyodrębniono trzy odmiany smardzów: grubonogie, kuliste i zwykłe. Gdzie i kiedy rosną smardze? Sezon na smardze przypada na wiosnę, czyli kwiecień i maj, choć gdy wiosna jest dość chłodna, to można je znaleźć jeszcze w czerwcu. Grzyby te preferują wilgotny teren, dlatego najlepiej jest szukać ich przy leśnych strumykach. Jak przyrządzać smardze? Smak smardzów jest bardzo delikatny i nieco korzenny, dzięki czemu świetnie nadają się do wielu potraw. Będą doskonale pasowały do risotto , makaronu z sosem, naleśników i omletów. Pamiętajcie jednak, że pod żadnym pozorem nie wolno jeść smardzów na surowo, ponieważ wtedy są trujące! Przepis na omlet ze smardzami Jednym ze sposobów przyrządzenia smardzów jest usmażenie ich z jajkami! Do przygotowania omletu z wiosennymi grzybami smardzami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4-5 jaj 1 nieduża cebula Garść smardzów 1 łyżka mąki Pół szklanki mleka 2 łyżki masła Oregano Tymianek Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie. Dodajcie łyżkę mąki, pół szklanki mleka, sól i pieprz oraz przyprawy i dokładnie...