Smród tego grzyba przyciąga muchy, a smak jest ceniony przez ludzi. Trzeba tylko pamiętać o jednym
Adobe Stock
Newsy

Sromotnik smrodliwy to jedyny grzyb, którego można jeść na surowo. Znacie go? 

To jedyny grzyb, który można jeść na surowo, choć najlepiej smakuje po usmażeniu. Nalewkę z niego można pić lub stosować zewnętrznie, pomaga na gojenie ran.

Nazwa tego grzyba jest wyjątkowo opisowa: sromotnik smrodliwy i doskonale oddaje to, jakie robi wrażenie, gdy go znajdziecie w lesie.

Dojrzały grzyb ma zapach padliny. Z tego powodu nie tylko był latami omijany przez grzybiarzy, ale także niszczony, co doprowadziło do zdziesiątkowania gatunku w lasach. W efekcie sromotnik był jednym z pierwszych grzybów objętych ochroną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wiele nazw sromotnika smrodliwego. Wszystkie obraźliwe

Z powodu swojego nieprzyjemnego zapachu, sromotnik zyskał bardzo wiele regionalnych przydomków jak śmierdziuch, smrodziuch czy po prostu śmierdziel. Pierwsza fraza nazwy sromotnik została zaczerpnięta od muchomora sromotnikowego, ponieważ z powodu gnilnego zapachu sądzono, że podobnie jak muchomor jest trujący.

Podczas swojego wzrostu grzyb przechodzi fazę niedojrzałą, gdy trzon jest smukły, a kapelusz podwinięty. Na tym etapie wzrostu przypomina falliczny kształt od którego, otrzymał łacińską nazwę „Phallus impudicus L.” W Polsce grzyb w niedojrzałej fazie wzrostu, nazywany jest czarcim jajem.  

Kiedy należy zbierać czarcie jaja?

O ile dojrzały przyciąga jedynie muchy i to z ich powodu wydziela swój obrzydliwy zapach, o tyle jego niedojrzała postać - czarcie jajo, jest prawdziwym przysmakiem.

Nie tylko nie jest wtedy trujący, ale nawet, po usunięciu galaretowatej powłoki, można go jeść na surowo. Surowe młode grzyby przypominają w smaku rzodkiewkę, z nieco bardziej wyczuwalnym ziemistym posmakiem.

Młode kapelusze sromotnika wyglądem przypominają jajko, a do tego podobnie zachowują się w trakcie gotowania. Tak samo jak jajka kurze, podczas gotowania nie miękną, tylko twardnieją. Ugotowane grzyby, inaczej niż jajka, stają się chrupiące.

Zobacz także
Kiedyś wszyscy go zbierali. Dziś uważa się ten grzyb za trujący. Jedliście go?

Kiedyś wszyscy go zbierali. Dziś uważa się ten grzyb za trujący. Jedliście go?

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka

Do czego wykorzystywać czarcie jaja?

Młode grzyby mogą być podsmażane na patelni i po połączeniu z pomidorami, tworzą smaczne sosy do mięs i makaronów. Można je marynować i podawać jako dodatek do dań, a także przygotowywać z nich nalewki, do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.

Nalewka z czarcich jaj do picia, pomaga na:

Nalewka z czarcich jaj stosowana z kolei zewnętrznie, pomaga na:

  • Gojenie ran
  • Leczenie wrzodów i odleżyn
  • Reumatyzm
  • Bóle zębów

Źródło: Onet.pl

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy
Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?
Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku. Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj. Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach. Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią. Nieapetyczna niespodzianka Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris) O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta. Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń...

Marta Manowska
Paweł Kibitlewski/ons.pl
Newsy
Marta Manowska ma ciało jak bogini. Mało kto wie, że prezenterka od 6 lat odmawia sobie jednej rzeczy
Gospodyni show TVP 1 „Rolnik szuka żony” oczarowała Polaków. Nie tylko tych starszych! Jak Marta Manowska dba o linię?

Najpierw był program  „Rolnik szuka żony”. To tam nieznana dziennikarka zaskarbiła sobie sympatię widzów. Na początku pani Marta ujęła fanów programu swoim ciepłym nastawieniem wobec uczestników show. Miła, bezpośrednia, szczera posiadaczka niezwykle ciepłego głosu – a  do tego jeszcze zawsze uśmiechnięta i pogodna… Jakby tego było mało, Manowska to obyta, wykształcona kobieta. 36-latka ukończyła dziennikarstwo w Katowicach. Studiowała także historię sztuki w Hiszpanii. Na koncie ma nawet napisane 3 książki, w tym jedną o historii Hiszpanii. Aż chciałoby się powiedzieć – czego chcieć więcej? Tymczasem lata spędzone na planie „Rolnika…”, a także „Sanatorium miłości” i „The Voice Senior”, odmieniły Martę jeszcze bardziej na plus. Tym razem wizualnie. Kiedy zapracowana Marta Manowska ma czas na ćwiczenia? Chodzi oczywiście o jej nienaganną figurę. Choć Manowskiej niczego nie brakowało, postanowiła jeszcze bardziej zadbać o siebie. Jak opowiedziała gospodyni „Rolnika…” w jednym z wywiadów, sekretem jej wspaniałej figury jest aktywny, sportowy tryb życia – ćwiczenia w stylu Ewy Chodakowskiej , pilates, spacery itd. Manowska przyznała co prawda, że jest nieustannie zabiegana i wciąż ma mnóstwo roboty. Przez to na ćwiczenia fizyczne ma czas co najwyżej w pracy.   Oprócz tego Marta Manowska ma jeszcze jedną tajemnicę swojego fenomenalnego ciała. Jest nią odpowiednia dieta. Tajemnica idealnej figury Marty Manowskiej Dziennikarka zdradziła, że zamiast chleba je sporo ryżu , unika glutenu w innych potrawach, a także przede wszystkim od 6 lat nie je mięsa ! Jak podkreśla Manowska, jej troska o linię wynika między innymi z jej niewysokiego wzrostu. Pani Marta ma świadomość, że...

beata kozidrak schudła
ONS
Gwiazdy
Beata Kozidrak wygląda niesamowicie! Piosenkarka zdradziła, dzięki czemu udało jej się schudnąć!
Nie uwierzycie, dzięki czemu schudła Beata Kozidrak! Sprawdźcie, jak to zrobiła!

Niekwestionowana gwiazda polskiej sceny muzycznej Beata Kozidrak od wielu lat zachwyca nas swoim pięknym głosem i wyjątkowymi kreacjami. Utrzymanie swojego ciała w dobrej formie przez tyle lat jest naprawdę wielkim wyzwaniem! Praca na scenie to duży wysiłek fizyczny, a do tego dochodzi coraz trudniejsze z wiekiem zachowanie szczupłej sylwetki. 59-latka niedawno schudła i efekty są spektakularne! Dowiedzcie się, jak udało jej się to osiągnąć! Beata Kozidrak wyznała, że jej utrata wagi nie jest spowodowana jedynie pragnieniem, by lepiej wyglądać. Okazuje się, że piosenkarka cierpi na nadciśnienie i z tego powodu, za radą lekarza, musiała przejść na dietę. Odrzuciła część produktów niewskazanych przy tej chorobie, a że są one w większości kaloryczne, to usuwając je z codziennego jadłospisu siłą rzeczy Beata… zaczęła chudnąć! Jednak to nie wszystko!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Beata Kozidrak (@beatakozidrak) Licz kalorie! Gwiazda przyznaje, że oczywiście poza odpowiednią dietą bardzo ważne jest też liczenie kalorii. Jej dietetyk ustalił dla niej indywidualny jadłospis, według którego Beata ma przyjmować dziennie maksymalnie 1500 kalorii. To niewiele, dlatego tak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki, aby uniknąć napadów głodu. Warto też pić bardzo dużo wody – dzięki temu nawodnimy organizm i zmniejszymy apetyt.         Wyświetl ten post na Instagramie.              ...