Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw. 

Szybka kuchnia azjatycka

Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować?

Przepis na smażony makaron z warzywami

Składniki:

  • paczka makaronu ryżowego
  • sos do potraw chińskich
  • cebula
  • 2 marchewki
  • żółta papryka
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • łyżka sezamu
  • natka kolendry
  • 1 mały brokuł
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie i przestudźcie.
  2. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki.
  3. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry.
  4. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie.
  5. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni.
  6. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę.
  7. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich.
  8. Całość zagotujcie, dodajcie olej sezamowy, sos sojowy i makaron.
  9. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie posiekaną natką kolendry.
  10. Podawajcie posypane sezamem. Smacznego! 

Czytaj też: