
Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.
Szybka kuchnia azjatycka
Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować?
Przepis na smażony makaron z warzywami
Składniki:
- paczka makaronu ryżowego
- sos do potraw chińskich
- cebula
- 2 marchewki
- żółta papryka
- pół łyżeczki startego imbiru
- łyżka sezamu
- natka kolendry
- 1 mały brokuł
- ząbek czosnku
- łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym)
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie i przestudźcie.
- Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki.
- Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry.
- Brokuły sparzcie w gorącej wodzie.
- Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni.
- Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę.
- Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich.
- Całość zagotujcie, dodajcie olej sezamowy, sos sojowy i makaron.
- Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie posiekaną natką kolendry.
- Podawajcie posypane sezamem. Smacznego!
Czytaj też:

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować 500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka. Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem. Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację! Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor. Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...

Meksykańskie dania to potrawy obok których trudno jest przejść obojętnie. Są ogniste, temperamentne i zawsze dobrze przyprawione. Co powiecie na pysznego kurczaka po meksykańsku z dodatkiem chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym, zazwyczaj pikantnym lub słodko-pikantnym smakiem. W przepisach bardzo często znajdziemy kukurydzę, chili, cebulę, paprykę, czosnek, limonki, ryż oraz oczywiście mięso – najczęściej wieprzowinę, wołowinę oraz kurczaka. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pysznego kurczaka z ryżem i warzywami w stylu meksykańskim. Jest naprawdę wyborny. Składniki: 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis 250 g filetów z piersi kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki Kilka różyczek brokułów 1 marchewka Szklanka kukurydzy w puszce Garść zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 100 ml (2/5 szkl.) wody Ryż Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy przez 2 minuty na gorącym oleju. Zawartość opakowania dokładnie mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, rozdrobnione brokuły, zieloną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko dusimy do miękkości warzyw. Gorące danie podajemy z ryżem. Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku, można posypać danie na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni Gęste, jednogarnkowe...

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...