Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.
Szybka kuchnia azjatycka
Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować?
Przepis na smażony makaron z warzywami
Składniki:
- paczka makaronu ryżowego
- sos do potraw chińskich
- cebula
- 2 marchewki
- żółta papryka
- pół łyżeczki startego imbiru
- łyżka sezamu
- natka kolendry
- 1 mały brokuł
- ząbek czosnku
- łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym)
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie i przestudźcie.
- Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki.
- Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry.
- Brokuły sparzcie w gorącej wodzie.
- Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni.
- Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę.
- Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich.
- Całość zagotujcie, dodajcie olej sezamowy, sos sojowy i makaron.
- Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie posiekaną natką kolendry.
- Podawajcie posypane sezamem. Smacznego!
Czytaj też: