Kanapki ze smalcem lub pasztetem brzmią kusząco, choć lepiej zachować w tym przypadku rozsądek. W końcu jedzenie tłuszczów zwierzęcych w dużych ilościach nie jest najlepsze dla naszego zdrowia.

Jeśli jednak przepadacie za takimi smarowidłami do chleba, mamy dla was wegetariańską i bardzo smaczną propozycję. Składa się z samych warzyw oraz ziaren, które zawierają w sobie to, co najlepsze dla organizmu. 

Zalety pasty z siemienia lnianego 

Jednym z głównych składników pasty jest siemię lniane. Stosuje się je jako naturalny środek do leczenia zaparć i problemów z żołądkiem, ale nie tylko. Siemię lniane jest bogate w kwasy omega-3 oraz lignany, fitosterole, błonnik pokarmowy i witaminy, w tym witaminę B2, B6, witaminę E i kwas foliowy. Znajdziecie w nim też minerały w postaci magnezu, wapnia, potasu, fosforu i cynku. 

Zobacz także:

Jak zrobić pastę z siemienia lnianego?

Składniki:

  • pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody

  • pół szklanki siemienia lnianego

  • 1 łyżka ziaren słonecznika

  • pół łyżki sezamu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki oleju

  • 3 suszone pomidory

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na suchą patelnię wsypcie sezam oraz słonecznik. Podprażcie, by wydobyć z ziaren lekko orzechowy, bardzo przyjemny smak. Ostudźcie i wymieszajcie z siemieniem lnianym.

  2. Następnie wszystkie ziarna wsypcie do młynka albo blendera i zmielcie.

  3. Gdy ziarna zmienią się już w proszek, zalejcie go ciepłą wodą, wymieszajcie i odłóżcie na parę minut.

  4. W międzyczasie weźcie się za przygotowanie warzyw. Pomidory odsączcie z zalewy, a czosnek i cebulę obierzcie. Wszystkie te składniki wraz z ogórkiem kiszonym pokrójcie drobno.

  5. Pokrojone warzywa dodajcie do pasty z ziaren. Dodajcie jeszcze olej, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Starannie wymieszajcie.

  6. Przełóżcie pastę do szczelnego słoika i odłóżcie do lodówki. Tak przygotowaną, domową pastę należy zużyć w ciągu maksymalnie 4 dni, pod warunkiem przechowywania jej w lodówce.