Kanapki ze smalcem lub pasztetem brzmią kusząco, choć lepiej zachować w tym przypadku rozsądek. W końcu jedzenie tłuszczów zwierzęcych w dużych ilościach nie jest najlepsze dla naszego zdrowia.
Jeśli jednak przepadacie za takimi smarowidłami do chleba, mamy dla was wegetariańską i bardzo smaczną propozycję. Składa się z samych warzyw oraz ziaren, które zawierają w sobie to, co najlepsze dla organizmu.
Zalety pasty z siemienia lnianego
Jednym z głównych składników pasty jest siemię lniane. Stosuje się je jako naturalny środek do leczenia zaparć i problemów z żołądkiem, ale nie tylko. Siemię lniane jest bogate w kwasy omega-3 oraz lignany, fitosterole, błonnik pokarmowy i witaminy, w tym witaminę B2, B6, witaminę E i kwas foliowy. Znajdziecie w nim też minerały w postaci magnezu, wapnia, potasu, fosforu i cynku.
Zobacz także:
Jak zrobić pastę z siemienia lnianego?
Składniki:
-
pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
-
pół szklanki siemienia lnianego
-
1 łyżka ziaren słonecznika
-
pół łyżki sezamu
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
2 łyżeczki oleju
-
3 suszone pomidory
-
1 średni ogórek kiszony
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Na suchą patelnię wsypcie sezam oraz słonecznik. Podprażcie, by wydobyć z ziaren lekko orzechowy, bardzo przyjemny smak. Ostudźcie i wymieszajcie z siemieniem lnianym.
-
Następnie wszystkie ziarna wsypcie do młynka albo blendera i zmielcie.
-
Gdy ziarna zmienią się już w proszek, zalejcie go ciepłą wodą, wymieszajcie i odłóżcie na parę minut.
-
W międzyczasie weźcie się za przygotowanie warzyw. Pomidory odsączcie z zalewy, a czosnek i cebulę obierzcie. Wszystkie te składniki wraz z ogórkiem kiszonym pokrójcie drobno.
-
Pokrojone warzywa dodajcie do pasty z ziaren. Dodajcie jeszcze olej, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Starannie wymieszajcie.
-
Przełóżcie pastę do szczelnego słoika i odłóżcie do lodówki. Tak przygotowaną, domową pastę należy zużyć w ciągu maksymalnie 4 dni, pod warunkiem przechowywania jej w lodówce.