
Dziś trudno nam jest wyobrazić sobie życie bez zamrażarki. Możliwość zamrożenia praktycznie każdego produktu spożywczego pozwala sporo zaoszczędzić i zrobić zapasy jedzenia na długo.
Czasami jednak, pomimo pilnowania czystości w całej kuchni, wstyd się przyznać, że w zamrażarce po prostu śmierdzi. Skąd bierze się ten brzydki zapach i czy można mu jakoś zapobiec? Sprawdźcie, co jest jego powodem.
Dlaczego w zamrażarce śmierdzi?
Czujecie nieprzyjemny zapach przy każdym otwarciu zamrażarki? To może oznaczać, że znajdujące się w niej produkty po prostu się… zepsuły. Zdziwieni? Nawet zamrożone jedzenie po jakimś czasie psuje się w zamrażarce i wydziela bardzo brzydki zapach. Co gorsza, może on przejść na inne produkty i sprawić, że cała zawartość zamrażarki jest do wyrzucenia.
Problem ten dotyczy najczęściej mięsa, które ma najkrótszy okres ważności po zamrożeniu - wynosi on około 3 miesiące, w zależności od gatunku. Nie warto więc robić bardzo dużych zapasów mięsa jeśli nie macie pewności, że zdążycie je szybko zjeść.
Kolejnym powodem jest nieodpowiednia temperatura. Poszczególne produkty spożywcze należy mrozić w odpowiedniej temperaturze. Jeśli jest za wysoka, mogą się one szybciej zepsuć i spowodować brzydki zapach w zamrażarce. Sprawdźcie, jaka temperatura jest odpowiednia:
-
mięso, ryby i owoce morza: od -20 do -35 stopni Celsjusza
-
warzywa i owoce: -18 stopni Celsjusza
-
ciasta: -25 stopni Celsjusza
Ostatnią i najgroźniejszą dla zdrowia przyczyną są produkty zepsute na skutek ponownego zamrożenia. Jeśli coś zostało już rozmrożone, nie wolno tego ponownie zamrażać! W jedzeniu pojawiają się wówczas bakterie, które nie znikną przy kolejnym zamrożeniu i mogą stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia, a przy okazji sprawić, że jedzenie w zamrażarce zacznie się psuć.
Co zrobić, by pozbyć się brzydkiego zapachu z zamrażarki?
Jeśli w waszej zamrażarce śmierdzi, przede wszystkim zacznijcie od dokładnej sprawdzenia jej zawartości. Wyrzućcie wszystkie produkty, co do których macie wątpliwości lub wiecie, że są w zamrażarce stanowczo za długo.
Następnie urządzenie należy bardzo dokładnie wyczyścić, a na koniec najlepiej spryskać środkiem antybakteryjnym. Nie zaszkodzi też, jeśli od czasu do czasu rozmrozicie zamrażarkę.
Źródło: icdself.com