Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy

Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd

Z waszej zamrażarki wydobywa się nieprzyjemny zapach? Możliwe, że główna przyczyna wcale nie leży w rzadkim myciu tego urządzenia. Sprawdźcie, czy też popełniacie ten częsty błąd.

Dziś trudno nam jest wyobrazić sobie życie bez zamrażarki. Możliwość zamrożenia praktycznie każdego produktu spożywczego pozwala sporo zaoszczędzić i zrobić zapasy jedzenia na długo. 

Czasami jednak, pomimo pilnowania czystości w całej kuchni, wstyd się przyznać, że w zamrażarce po prostu śmierdzi. Skąd bierze się ten brzydki zapach i czy można mu jakoś zapobiec? Sprawdźcie, co jest jego powodem. 

Dlaczego w zamrażarce śmierdzi?

Czujecie nieprzyjemny zapach przy każdym otwarciu zamrażarki? To może oznaczać, że znajdujące się w niej produkty po prostu się… zepsuły. Zdziwieni? Nawet zamrożone jedzenie po jakimś czasie psuje się w zamrażarce i wydziela bardzo brzydki zapach. Co gorsza, może on przejść na inne produkty i sprawić, że cała zawartość zamrażarki jest do wyrzucenia.

Problem ten dotyczy najczęściej mięsa, które ma najkrótszy okres ważności po zamrożeniu - wynosi on około 3 miesiące, w zależności od gatunku. Nie warto więc robić bardzo dużych zapasów mięsa jeśli nie macie pewności, że zdążycie je szybko zjeść.

Kolejnym powodem jest nieodpowiednia temperatura. Poszczególne produkty spożywcze należy mrozić w odpowiedniej temperaturze. Jeśli jest za wysoka, mogą się one szybciej zepsuć i spowodować brzydki zapach w zamrażarce. Sprawdźcie, jaka temperatura jest odpowiednia:

  • mięso, ryby i owoce morza: od -20 do -35 stopni Celsjusza

  • warzywa i owoce: -18 stopni Celsjusza

  • ciasta: -25 stopni Celsjusza 

Ostatnią i najgroźniejszą dla zdrowia przyczyną są produkty zepsute na skutek ponownego zamrożenia. Jeśli coś zostało już rozmrożone, nie wolno tego ponownie zamrażać! W jedzeniu pojawiają się wówczas bakterie, które nie znikną przy kolejnym zamrożeniu i mogą stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia, a przy okazji sprawić, że jedzenie w zamrażarce zacznie się psuć. 

Zobacz także
Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?

Jak prawidłowo rozmrozić lodówkę? Pamiętajcie o tej podstawowej 1 rzeczy na końcu

Poszarzały okap i pożółkłe uchwyty od lodówki? Tak wybielicie plastikowe elementy w kuchni

Poszarzały okap i pożółkłe uchwyty od lodówki? W ten sposób wybielicie plastikowe elementy w kuchni 

Co zrobić, by pozbyć się brzydkiego zapachu z zamrażarki?

Jeśli w waszej zamrażarce śmierdzi, przede wszystkim zacznijcie od dokładnej sprawdzenia jej zawartości. Wyrzućcie wszystkie produkty, co do których macie wątpliwości lub wiecie, że są w zamrażarce stanowczo za długo. 

Następnie urządzenie należy bardzo dokładnie wyczyścić, a na koniec najlepiej spryskać środkiem antybakteryjnym. Nie zaszkodzi też, jeśli od czasu do czasu rozmrozicie zamrażarkę. 

Źródło: icdself.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
AdobeStock
Newsy
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
W trakcie sezonu na różne letnie owoce warto część z nich zamrozić, by cieszyć się ich smakiem podczas zimowych miesięcy. Jak zrobić to prawidłowo i jak długo można mrozić owoce?

Jednym z najlepszych sposobów przedłużania świeżości produktów spożywczych jest mrożenie. Przez wiele miesięcy można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce warzywa, owoce, pieczywo, a nawet zioła ! Jednak nawet mrożone jedzenie kiedyś się psuje. Czy wiecie, jak długo można mrozić owoce, w tym truskawki i inne owoce sezonowe? Sprawdźcie! Jak długo można mrozić owoce? Większość owoców można bezpiecznie mrozić przez około 6 miesięcy. Zaliczają się do nich: Śliwki Morele Nektarynki Brzoskwinie Borówki Żurawina Jagody Wyjątek stanowią drobne i delikatne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny oraz wiśnie. Te można mrozić jedynie przez 3-4 miesiące. Jakie są skutki zbyt długiego mrożenia żywności? Nie bez powodu podaje się pewną granicę mrożenia poszczególnych produktów spożywczych. Zbyt długo trzymane w zamrażarce staną się niesmaczne lub całkowicie niejadalne. Na przykład konsystencja przemrożonych owoców i warzyw staje się papkowata i bardzo nieprzyjemna. Z kolei wędliny robią się wodniste i bardzo miękkie. Należy też wystrzegać się ponownego zamrażania! Grozi to zatruciem wieloma bakteriami, które można znaleźć w jedzeniu. Podczas mrożenia są one uśpione, a po rozmrożeniu się „wybudzają”. Jeżeli ponownie zamrozicie jedzenie, to bakterie zaczną się już w nim rozwijać – zjedzenie takiej żywności poskutkuje silnym zatruciem pokarmowym. Jak zamrozić truskawki, by się nie sklejały? Mrożenie truskawek i innych drobnych owoców wymaga użycia pewnej techniki, dzięki której owoce nie będą posklejane po zamrożeniu. Jeżeli jej nie zastosujecie, to truskawki zamienią się w zamrażarce w nieapetyczną, zmrożoną owocową bryłę! Przed mrożeniem należy dokładnie wysuszyć owoce i ułożyć je w pojemniku lub...

jak długo można mrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Czy to prawda, że mrożonki nie mają daty ważności? Większość Polaków przez lata żyła w błędzie
Jak długo można bezpiecznie spożywać zamrożoną żywność? Zdziwilibyście się. Podajemy wam szacunkowe daty ważności wielu produktów, które na pewno macie w swoich zamrażarkach.

Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych. Jak długo można mrozić żywność? Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu? Ryby i owoce morza To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude: Tłuste ryby: 3 miesiące Chude ryby: pół roku Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku Mięso W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki : Podroby: 3 miesiące Wędliny: od 1 miesiąca do 2 Surowe, mielone mięso: 3 miesiące Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy Dziczyzna: do 12 miesięcy Gotowane mięso: do 3 miesięcy Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy Drób w kawałku: 6-12 miesięcy Owoce i warzywa Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe. Pomidory: 1 miesiąc Banany: 3 miesiące Cytrusy: do pół  roku...

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Mrożenie mięsa to sprawdzona metoda na bezpieczne przechowanie resztek lub zapasów. Należy jednak wiedzieć w jaki sposób oraz jak długo można bezpiecznie mrozić mięso.

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Jak właściwie mrozić mięso? Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić! Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza.  Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć). Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa.  Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii. Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku? Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia? Dziczyzna i wołowina : do 12 miesięcy Baranina: do 9 miesięcy Królik i cielęcina: do 8 miesięcy Wieprzowina , gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy Drób i ryby: do 3 miesięcy Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy. Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana , opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...