Dziś trudno nam jest wyobrazić sobie życie bez zamrażarki. Możliwość zamrożenia praktycznie każdego produktu spożywczego pozwala sporo zaoszczędzić i zrobić zapasy jedzenia na długo. 

Czasami jednak, pomimo pilnowania czystości w całej kuchni, wstyd się przyznać, że w zamrażarce po prostu śmierdzi. Skąd bierze się ten brzydki zapach i czy można mu jakoś zapobiec? Sprawdźcie, co jest jego powodem. 

Dlaczego w zamrażarce śmierdzi?

Czujecie nieprzyjemny zapach przy każdym otwarciu zamrażarki? To może oznaczać, że znajdujące się w niej produkty po prostu się… zepsuły. Zdziwieni? Nawet zamrożone jedzenie po jakimś czasie psuje się w zamrażarce i wydziela bardzo brzydki zapach. Co gorsza, może on przejść na inne produkty i sprawić, że cała zawartość zamrażarki jest do wyrzucenia.

Zobacz także:

Problem ten dotyczy najczęściej mięsa, które ma najkrótszy okres ważności po zamrożeniu - wynosi on około 3 miesiące, w zależności od gatunku. Nie warto więc robić bardzo dużych zapasów mięsa jeśli nie macie pewności, że zdążycie je szybko zjeść.

Kolejnym powodem jest nieodpowiednia temperatura. Poszczególne produkty spożywcze należy mrozić w odpowiedniej temperaturze. Jeśli jest za wysoka, mogą się one szybciej zepsuć i spowodować brzydki zapach w zamrażarce. Sprawdźcie, jaka temperatura jest odpowiednia:

  • mięso, ryby i owoce morza: od -20 do -35 stopni Celsjusza

  • warzywa i owoce: -18 stopni Celsjusza

  • ciasta: -25 stopni Celsjusza 

Ostatnią i najgroźniejszą dla zdrowia przyczyną są produkty zepsute na skutek ponownego zamrożenia. Jeśli coś zostało już rozmrożone, nie wolno tego ponownie zamrażać! W jedzeniu pojawiają się wówczas bakterie, które nie znikną przy kolejnym zamrożeniu i mogą stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia, a przy okazji sprawić, że jedzenie w zamrażarce zacznie się psuć. 

Co zrobić, by pozbyć się brzydkiego zapachu z zamrażarki?

Jeśli w waszej zamrażarce śmierdzi, przede wszystkim zacznijcie od dokładnej sprawdzenia jej zawartości. Wyrzućcie wszystkie produkty, co do których macie wątpliwości lub wiecie, że są w zamrażarce stanowczo za długo. 

Następnie urządzenie należy bardzo dokładnie wyczyścić, a na koniec najlepiej spryskać środkiem antybakteryjnym. Nie zaszkodzi też, jeśli od czasu do czasu rozmrozicie zamrażarkę. 

Źródło: icdself.com