Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy

Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie

Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi

Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:

  • 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 180 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 800 gramów śliwek kalifornijskich
  • 120 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii
  • 3 jajek
  • 1 cytryny

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 120 gramów ciasteczek owsianych
  • 60 gramów masła
  • 2 łyżek kakao

Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować:

  • 160 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 60 gramów zimnego masła
  • 80 ml śmietany 30 proc.
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie spodu:

  1. Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie. 
  2. Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka.
  3. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni.
  4. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut.

Przygotowanie masy serowej:

  1. W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie.
  2. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie.
  3. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką kosteczkę i również umieśćcie w masie. Tym razem jednak do jej mieszania użyjcie silikonowej szpatułki.
  4. Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony wcześniej spód. Foremkę owińcie folią aluminiową i umieśćcie w większej blaszce do pieczenia wypełnionej wrzątkiem do ¾ wysokości.
  5. Sernik pieczcie przez ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Studźcie go przy uchylonych drzwiczkach po czym przełóżcie do lodówki na ok. 8 godzin.

Przygotowanie słonego karmelu:

W rondelku umieśćcie cukier i zacznijcie bardzo powoli go rozpuszczać. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajcie do niego masło. Kiedy to również się rozpuści dodajcie śmietankę oraz sól. Mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowany słony karmel odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie polejcie nim wierzch sernika.

Smacznego!

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...

napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

deser śmietankowy przepis
Gotujmy.pl/agnieszkalider
Przepisy
Już niedługo Mikołajki. Zaskocz swoje dzieci tym przepysznym deserem. Robi się w mig
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na prezent mikołajkowy dla swoich dzieci, koniecznie się zainspiruj i skorzystaj z tego prostego przepisu na domową panna cotte. Maluchy będą zachwycone!

Gotowanie nie zawsze musi być przykrym obowiązkiem. Są dni, w które aż chce się stanąć przy tak zwanych „garach” i zrobić coś od serca. Jedną z takich okazji z pewnością są Mikołajki. Zaproponowany przez nas deser z pewnością wywoła uśmiech na twarzach twoich najbliższych. Przepis na domową panna cotte Będziesz potrzebować 1 szklankę tłustego mleka (3,2 proc.) 1 szklankę śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.) 100 gramów cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny deserowej w proszku 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Sproszkowaną żelatynę deserową rozpuść w niewielkiej ilości wody (dokładna instrukcja powinna znajdować się na opakowaniu producenta). W rondelku umieść mleko oraz cukier puder. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę, wymieszaj i odstaw na chwilę do ostudzenia. W drugim rondelku umieść śmietankę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii i podgrzej. Po upływie kilku minut zdejmij garnek z ognia. Wystudzone mleko z dodatkami umieść w wysokiej misce, a następnie dodaj do niego podgrzaną kremówkę. Całość ubij mikserem, aż do powstania zwięzłej, gładkiej masy. Tak przygotowaną miksturę przełóż do filiżanek, których zazwyczaj używasz do picia kawy, bądź herbaty. Tym razem idealnie sprawdzą się jako foremka do twojego deseru. Tak przygotowaną panna cotte umieść w lodówce i chłódź przez ok. 3 godziny lub dłużej (aż do momentu, w którym będziesz chciała podać je gościom). Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki. Postaraj się delikatnie oddzielić słodycz od filiżanki. Jeśli masz z tym problem możesz polać filiżankę gorącą wodą, wtedy łatwiej wydobędziesz deser z jej wnętrza. Wyłóż na talerzyk do...