Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami. 

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi

Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:

  • 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 180 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 800 gramów śliwek kalifornijskich
  • 120 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii
  • 3 jajek
  • 1 cytryny

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 120 gramów ciasteczek owsianych
  • 60 gramów masła
  • 2 łyżek kakao

Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować:

  • 160 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 60 gramów zimnego masła
  • 80 ml śmietany 30 proc.
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie spodu:

  1. Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie. 
  2. Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka.
  3. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni.
  4. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut.

Przygotowanie masy serowej:

  1. W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie.
  2. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie.
  3. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką kosteczkę i również umieśćcie w masie. Tym razem jednak do jej mieszania użyjcie silikonowej szpatułki.
  4. Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony wcześniej spód. Foremkę owińcie folią aluminiową i umieśćcie w większej blaszce do pieczenia wypełnionej wrzątkiem do ¾ wysokości.
  5. Sernik pieczcie przez ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Studźcie go przy uchylonych drzwiczkach po czym przełóżcie do lodówki na ok. 8 godzin.

Przygotowanie słonego karmelu:

W rondelku umieśćcie cukier i zacznijcie bardzo powoli go rozpuszczać. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajcie do niego masło. Kiedy to również się rozpuści dodajcie śmietankę oraz sól. Mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowany słony karmel odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie polejcie nim wierzch sernika.

Smacznego!