Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy

Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie

Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi

Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:

  • 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 180 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 800 gramów śliwek kalifornijskich
  • 120 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii
  • 3 jajek
  • 1 cytryny

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 120 gramów ciasteczek owsianych
  • 60 gramów masła
  • 2 łyżek kakao

Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować:

  • 160 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 60 gramów zimnego masła
  • 80 ml śmietany 30 proc.
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie spodu:

  1. Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie. 
  2. Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka.
  3. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni.
  4. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut.

Przygotowanie masy serowej:

  1. W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie.
  2. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie.
  3. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką kosteczkę i również umieśćcie w masie. Tym razem jednak do jej mieszania użyjcie silikonowej szpatułki.
  4. Tak przygotowaną masę wylejcie na schłodzony wcześniej spód. Foremkę owińcie folią aluminiową i umieśćcie w większej blaszce do pieczenia wypełnionej wrzątkiem do ¾ wysokości.
  5. Sernik pieczcie przez ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Studźcie go przy uchylonych drzwiczkach po czym przełóżcie do lodówki na ok. 8 godzin.

Przygotowanie słonego karmelu:

W rondelku umieśćcie cukier i zacznijcie bardzo powoli go rozpuszczać. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajcie do niego masło. Kiedy to również się rozpuści dodajcie śmietankę oraz sól. Mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowany słony karmel odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie polejcie nim wierzch sernika.

Smacznego!

tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność. Przepis na tort z solonym karmelem Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 6 jajek 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao 150 gramów cukru drobnego do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 15 gramów proszku do pieczenia 300 ml mleka 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”) 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker) Przygotowanie Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.  Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.  Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Jak prawidłowo obierać banana?
Adobe Stock
Newsy
Większość osób źle obiera… banana. Też robicie to nieprawidłowo?
Obieranie banana to jedna z czynności, którą wykonujecie intuicyjnie ciągnąc za wystający ogonek. Ta metoda okazuje się jednak błędna.

Prawdopodobnie przez całe swoje życie obieraliście banana w ten sposób – łapiąc za wystający ogonek. Był to odruch, nad którym nigdy się nie zastanawialiście, bo i po co. Okazuje się jednak, że ta metoda nie jest prawidłowa. Skórkę powinniście zdejmować w nieco inny sposób. Jak prawidłowo obierać banana? Jeśli dotychczas ciągnęliście za wystający ogonek, popełnialiście błąd. Eksperci twierdzą, że banana powinno się obierać od drugiej strony. Wystarczy, że złapiecie krótką końcówkę kciukiem i palcem wskazującym, a następnie mocno ściśniecie. Owoc powinien błyskawicznie się otworzyć. Dzięki temu bardzo łatwo obierzecie go ze skórki. Skoro wiecie już, jak prawidłowo obrać banany ze skórki, wykorzystajcie tę cenną umiejętność i przyrządźcie przepyszne i błyskawiczne ciasto bananowe. Przepis na szybkie ciasto bananowe Będziecie potrzebować 3 dojrzałych bananów 120 gramów masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków (może być też zwykły) 250 gramów mąki pszennej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczek wanilii w proszku 2 jajek ½ cytryny Szczypty soli Przygotowanie W średniej wielkości naczyniu umieśćcie obrane ze skórki banany (pamiętajcie, by obierać je zgodnie z naszymi wskazówkami, od strony krótszego ogonka). Do owoców dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę. W rondelku rozpuśćcie masło i odstawcie je na chwilę do przestudzenia. Koniecznie dopilnujcie, by podczas podgrzewania nie przypaliło się, ani nie zaczęło się gotować. Do dużej miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię. Całość zamieszajcie i odstawcie. W kolejnej dużej misce umieśćcie jajka oraz cukier, a...