Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś?

Przepis na schabowe z chrupiącą panierką

Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka rozmiar L
  • Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: ser żółty i ananas

Przygotowanie

  1. Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni.
  2. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami.
  3. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem.
  4. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek.
  5. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to zmniejszcie.
  7. Kotlety lekko ostudźcie i ułóżcie na blaszce. Jeżeli macie ochotę, to na każdym kotlecie połóżcie jeden plaster sera żółtego i kawałek ananasa.
  8. Wstawcie kotlety do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez maksymalnie 10 minut. I gotowe!

Tak przygotowane kotlety schabowe będą wyjątkowo chrupiące. Smacznego!