schabowy
AdobeStock
Newsy

Schabowe będą smakowały obłędnie, jeśli po usmażeniu zrobicie z nimi 1 rzecz. W życiu nie zjecie lepszych

Lubicie schabowe w chrupiącej panierce? Wypróbujcie tę sztuczkę!

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na schabowe z chrupiącą panierką

Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także

  • 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka rozmiar L
  • Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: ser żółty i ananas

Przygotowanie

  1. Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni.
  2. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami.
  3. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem.
  4. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek.
  5. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to zmniejszcie.
  7. Kotlety lekko ostudźcie i ułóżcie na blaszce. Jeżeli macie ochotę, to na każdym kotlecie połóżcie jeden plaster sera żółtego i kawałek ananasa.
  8. Wstawcie kotlety do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez maksymalnie 10 minut. I gotowe!

Tak przygotowane kotlety schabowe będą wyjątkowo chrupiące. Smacznego!

Komentarze
Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

Przeczytaj
kotlety z mortadeli przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Przepisy To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis
Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje. Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie!  Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce! Przepis na kotlety z mortadeli Będziesz potrzebować 500 gramów mortadeli 1 jajko 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra. W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem. Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli. Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej. Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia.  Gotowe! Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Przeczytaj