Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. ...
Adobe Stock
Newsy

Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. Prosty przepis na zdrowie

Składniki tej sałatki pozytywnie działają na zdrowie, a przygotowanie jest banalnie proste.

Sałatkę przyrządzicie z kilku prostych składników, w tym świeżych ogórków. Jak zawsze w przypadku użycia w sałatkach ogórków, pamiętajcie o tym, żeby je odwodnić. Inaczej warzywo po połączeniu ze słonym sosem puści sok i danie nie będzie najlepsze. Nasolenie ogórków i pozostawienie na 10 minut rozwiązuje problem wody z ogórków, w której pływa cała potrawa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne właściwości sałatki z ogórków i imbiru

Ta sałatka ma niezwykłe właściwości:

  • Pomaga likwidować obrzęki. Jedząc ją pozbędziecie się nadmiaru wody z organizmu
  • Działa antybakteryjnie i antywirusowo. Może wzmacniać odporność, a więc działać profilaktycznie na przeziębienia. W przypadku zachorowania ułatwia wyjście z infekcji
  • Przyspiesza metabolizm. Jest niskokaloryczną i smaczną przekąską, nieocenioną, gdy dbacie o linię lub próbujecie zrzucić zbędne kilogramy

Zdrowotne właściwości zawdzięcza składnikom, z których każdy ma swój własny wkład:

  • Ogórek nie tylko gasi pragnienie i jest świetnym warzywem dla osób odchudzających się. Ponadto pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową
  • Imbir. Pomaga leczyć przeziębienie i infekcje wirusowe, a przed zachorowaniem wzmacnia odporność organizmu. Ułatwianie trawienie i działanie przeciwobrzękowe to tylko niektóre z jego właściwości
  • Cytryna ma działanie przeciwnowotworowe i odchudzające. Wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, wspomaga układ krążenia i funkcjonowanie wątroby
  • Czosnek to naturalny antybiotyk, który ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia odporność, a w czasie choroby ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła
  • Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, ma działanie bakteriobójcze
  • Kolendra zapobiega chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom układu krążenia. Obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu
Zobacz także
Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób

Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Przepis na sałatkę z ogórków i imbiru

Składniki:

  • 4 ogórki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół łyżeczki kolendry w proszku lub odrobina świeżej kolendry
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki, pokrójcie w plastry i przełóżcie do miski. Zasypcie 2 łyżeczkami soli i pozostawcie na 10 minut.
  2. Z pozostałych składników przygotujcie dressing, dokładnie je ze sobą mieszając.
  3. Ogórki w międzyczasie puściły sok, przenieście je więc na sito, opłuczcie nadmiar soli wodą i odcedźcie.
  4. Przełóżcie do miski, zalejcie dressingiem i wymieszajcie.

Źródło: kobietaxl.pl, poradnikzdrowie.pl

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma aż 6 składników, ale spokojnie, wszystkie znajdziecie w domu
Adobe Stock
Newsy
Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma 6 składników, ale na bank wszystko macie w domu
Tę miksturę przygotujcie w ledwie kilka chwil. Odstawcie w ciepłe miejsca aż puści sok, a potem przenieście do lodówki i zażywajcie codziennie.

Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę? Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę: - (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super. Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki. Oto działanie każdego z nich: Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność Składniki:...

naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie
Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...