Sałatkę przyrządzicie z kilku prostych składników, w tym świeżych ogórków. Jak zawsze w przypadku użycia w sałatkach ogórków, pamiętajcie o tym, żeby je odwodnić. Inaczej warzywo po połączeniu ze słonym sosem puści sok i danie nie będzie najlepsze. Nasolenie ogórków i pozostawienie na 10 minut rozwiązuje problem wody z ogórków, w której pływa cała potrawa. 

Zdrowotne właściwości sałatki z ogórków i imbiru

Ta sałatka ma niezwykłe właściwości:

  • Pomaga likwidować obrzęki. Jedząc ją pozbędziecie się nadmiaru wody z organizmu
  • Działa antybakteryjnie i antywirusowo. Może wzmacniać odporność, a więc działać profilaktycznie na przeziębienia. W przypadku zachorowania ułatwia wyjście z infekcji
  • Przyspiesza metabolizm. Jest niskokaloryczną i smaczną przekąską, nieocenioną, gdy dbacie o linię lub próbujecie zrzucić zbędne kilogramy

Zdrowotne właściwości zawdzięcza składnikom, z których każdy ma swój własny wkład:

  • Ogórek nie tylko gasi pragnienie i jest świetnym warzywem dla osób odchudzających się. Ponadto pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową
  • Imbir. Pomaga leczyć przeziębienie i infekcje wirusowe, a przed zachorowaniem wzmacnia odporność organizmu. Ułatwianie trawienie i działanie przeciwobrzękowe to tylko niektóre z jego właściwości
  • Cytryna ma działanie przeciwnowotworowe i odchudzające. Wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, wspomaga układ krążenia i funkcjonowanie wątroby
  • Czosnek to naturalny antybiotyk, który ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia odporność, a w czasie choroby ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła
  • Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, ma działanie bakteriobójcze
  • Kolendra zapobiega chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom układu krążenia. Obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu

Przepis na sałatkę z ogórków i imbiru

Składniki:

  • 4 ogórki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół łyżeczki kolendry w proszku lub odrobina świeżej kolendry
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki, pokrójcie w plastry i przełóżcie do miski. Zasypcie 2 łyżeczkami soli i pozostawcie na 10 minut.
  2. Z pozostałych składników przygotujcie dressing, dokładnie je ze sobą mieszając.
  3. Ogórki w międzyczasie puściły sok, przenieście je więc na sito, opłuczcie nadmiar soli wodą i odcedźcie.
  4. Przełóżcie do miski, zalejcie dressingiem i wymieszajcie.

Źródło: kobietaxl.pl, poradnikzdrowie.pl