Sałatkę przyrządzicie z kilku prostych składników, w tym świeżych ogórków. Jak zawsze w przypadku użycia w sałatkach ogórków, pamiętajcie o tym, żeby je odwodnić. Inaczej warzywo po połączeniu ze słonym sosem puści sok i danie nie będzie najlepsze. Nasolenie ogórków i pozostawienie na 10 minut rozwiązuje problem wody z ogórków, w której pływa cała potrawa.
Zdrowotne właściwości sałatki z ogórków i imbiru
Ta sałatka ma niezwykłe właściwości:
- Pomaga likwidować obrzęki. Jedząc ją pozbędziecie się nadmiaru wody z organizmu
- Działa antybakteryjnie i antywirusowo. Może wzmacniać odporność, a więc działać profilaktycznie na przeziębienia. W przypadku zachorowania ułatwia wyjście z infekcji
- Przyspiesza metabolizm. Jest niskokaloryczną i smaczną przekąską, nieocenioną, gdy dbacie o linię lub próbujecie zrzucić zbędne kilogramy
Zdrowotne właściwości zawdzięcza składnikom, z których każdy ma swój własny wkład:
- Ogórek nie tylko gasi pragnienie i jest świetnym warzywem dla osób odchudzających się. Ponadto pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową
- Imbir. Pomaga leczyć przeziębienie i infekcje wirusowe, a przed zachorowaniem wzmacnia odporność organizmu. Ułatwianie trawienie i działanie przeciwobrzękowe to tylko niektóre z jego właściwości
- Cytryna ma działanie przeciwnowotworowe i odchudzające. Wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, wspomaga układ krążenia i funkcjonowanie wątroby
- Czosnek to naturalny antybiotyk, który ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia odporność, a w czasie choroby ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła
- Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, ma działanie bakteriobójcze
- Kolendra zapobiega chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom układu krążenia. Obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu
Przepis na sałatkę z ogórków i imbiru
Składniki:
- 4 ogórki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmiażdżonego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 1 łyżeczka miodu
- Pół łyżeczki kolendry w proszku lub odrobina świeżej kolendry
- Sól
Przygotowanie:
- Obierzcie ogórki, pokrójcie w plastry i przełóżcie do miski. Zasypcie 2 łyżeczkami soli i pozostawcie na 10 minut.
- Z pozostałych składników przygotujcie dressing, dokładnie je ze sobą mieszając.
- Ogórki w międzyczasie puściły sok, przenieście je więc na sito, opłuczcie nadmiar soli wodą i odcedźcie.
- Przełóżcie do miski, zalejcie dressingiem i wymieszajcie.