Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?
Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota!
Przepis na pasztet wieprzowy
Składniki:
- 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna)
- 4 duże jajka
- 3 czerstwe kajzerki
- 6 suszonych grzybów
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc.
- Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka.
- Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik).
- Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia.
- Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik).
- Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.
- Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszajcie.
- Podłużne foremki wysmarujcie niewielką ilością oleju i posypcie bułką tartą (5 trik), a następnie umieśćcie w nich masę na pasztet.
- Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Pasztet pieczcie przez ok. 40 minut.
Gotowe!