Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Adobe Stock
Newsy

Rozpływający się w ustach pasztet. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu

Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujecie rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny? 

Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasztet wieprzowy

Składniki:

  • 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna)
  • 4 duże jajka
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 6 suszonych grzybów
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa
Zobacz także
Pasztet z zająca za 199 zł. „Kogo stać na takie produkty? Chyba tylko polityków"

Pasztet z zająca za 199 zł. „Kogo stać na takie produkty? Chyba tylko polityków"

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc.
  2. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka.
  4. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik).
  5. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia.
  6. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik).
  7. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. 
  8. Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszajcie.
  9. Podłużne foremki wysmarujcie niewielką ilością oleju i posypcie bułką tartą (5 trik), a następnie umieśćcie w nich masę na pasztet.
  10. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Pasztet pieczcie przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!
Pochodzące z dawnej kuchni ukraińskiej kotlety lwowskie to istna poezja smaku. Choć na pierwszy rzut oka przysmak może wyglądać jak zwykłe mielone, w rzeczywistości nimi nie jest. Bowiem powstaje z nieco innych składników, należą do nich między innymi mięso drobiowe, ser oraz masło.

Jeśli zastanawiacie się, co lepiej przyrządzić na obiad – kurczaka, a może kotlety mielone, to wasz dylemat został właśnie rozwiązany. Bowiem ten przepis stanowi połączenie ich obu. Ich widok zachwyci nie tylko mięsnych smakoszy, ale również każdego serowego fana. Oprócz startego sera dodajcie do masy na kotlety także cebulę czerwoną. Oprócz właściwości smakowych zapewni ona także kotletom ciekawszy wygląd. Przepis na kotlety mielone z kurczaka z serem i cebulą Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka 200 gramów sera żółtego 2 żółtek 1 czerstwej kajzerki 1 łyżki masła Oleju do smażenia Bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odsączcie bułkę z wody. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Włóżcie do niej również mięso, odsączoną kajzerkę, pokrojoną cebulę, żółtka, miękkie masło oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy masa stanie się wystarczająco jednolita zacznijcie z niej formować kotlety – niewielkie kulki, które następnie powinniście nieco spłaszczyć. Aby zmniejszyć intensywność przyklejania się mięsa do rąk, za każdym razem zwilżcie dłonie w wodzie i dopiero później bierzcie się za formowanie kolejnego kotleta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, a następnie zacznijcie na niej układać kotlety – najlepiej by każdy z nich miał trochę miejsca, nie trzymajcie ich zbyt ciasno. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Tak przygotowane kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...

Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin domowej roboty! Przygotujcie smaczny pasztet z poniższego przepisu.

Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia. Przepis na domowy pasztet wielkanocny Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.   Składniki: Pół kg łopatki wieprzowej Pół kg pręgi wołowej 300 g wątróbki wieprzowej 300 g podgardla wieprzowego 100 g suszonych grzybów 100 g smalcu Kilka plastrów słoniny do formy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 jajek 2 cebule 2 czerstwe bułki Bułka tarta Ziele angielskie Liście laurowe Ziarna jałowca Pieprz ziarnisty Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy...