
Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Dzięki kilku trikom z powodzeniem zrobi go każdy
Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Święta za pasem dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?
Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujesz zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota!
Przepis na pasztet świąteczny
Będziesz potrzebować
- 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna)
- 4 duże jajka
- 3 czerstwe kajzerki
- 6 suszonych grzybów
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie umyj i umieść w misce z wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc.
- Wszystkie rodzaje mięsa umyj, a następnie pokrój na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso. Smaż przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóż mięso do dużego, płaskiego garnka – to właśnie pierwszy z trików, który koniecznie musi zostać dotrzymany.
- Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik).
- Po upływie tego czasu w garnku umieść 3 czerstwe kajzerki i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstaw całość do wystudzenia.
- Wystudzoną zawartość garnka zmiel przy użyciu maszynki (3 trik).
- Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodaj majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.
- Przyprawione żółtka dodaj do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyrób. Na sam koniec tej czynności dodaj również ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
- Podłużne foremki wysmaruj niewielką ilością oleju i posyp bułką tartą (5 trik), a następnie umieść w nich masę na pasztet.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 40 minut.
Gotowe!