pasztet świąteczny przepis
Adobe Stock
Newsy

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Dzięki kilku trikom z powodzeniem zrobi go każdy

Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujesz rady zawarte w tym przepisie!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Święta za pasem dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny? 

Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujesz zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pasztet świąteczny

Będziesz potrzebować

  • 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna)
  • 4 duże jajka
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 6 suszonych grzybów
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie umyj i umieść w misce z wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Wszystkie rodzaje mięsa umyj, a następnie pokrój na mniejsze części.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso. Smaż przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóż mięso do dużego, płaskiego garnka – to właśnie pierwszy z trików, który koniecznie musi zostać dotrzymany.
  4. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik).
  5. Po upływie tego czasu w garnku umieść 3 czerstwe kajzerki i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstaw całość do wystudzenia.
  6. Wystudzoną zawartość garnka zmiel przy użyciu maszynki (3 trik).
  7. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodaj majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. 
  8. Przyprawione żółtka dodaj do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyrób. Na sam koniec tej czynności dodaj również ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
  9. Podłużne foremki wysmaruj niewielką ilością oleju i posyp bułką tartą (5 trik), a następnie umieść w nich masę na pasztet.
  10. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Komentarze
pierogi z kapustą przepis
ONS
Newsy Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nieznany przepis od Roberta Makłowicza
Szykujecie się już do wigilijnej kolacji? Przygotujcie w tym roku farsz do pierogów z kapustą i grzybami z przepisu Roberta Makłowicza - jest przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Czy wy również nie możecie już doczekać się świąt? Pachnący karp, barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie i oczywiście pierogi – koniecznie z grzybami i kapustą! Tej tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Pewnie każdy z was ma swój sposób na pyszny farsz i rozpływające się w ustach ciasto, jednak przygotowując w tym roku pierogi zainspirujcie się przepisem Roberta Makłowicza – pierogi z tej receptury smakują naprawdę wyśmienicie! Danie lubiane na całym świecie Kto śledził kulinarne podróże Roberta Makłowicza ten wie, że nie tylko Polacy jedzą pierogi! To danie jest popularne na całym świecie, choć w każdym zakątku globu przyrządza się je nieco inaczej. Podobnie jak my pierogi przyrządzają oczywiście nasi wschodni sąsiedzi, czyli Białorusini i Ukraińcy. Rosjanie przepadają za większymi pierogami, pieczonymi w piecu. Pierożki są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – Koreańczycy i Japończycy przyrządzają wersję nieco zbliżoną do naszych wigilijnych uszek, ponieważ tam pierogi robi się z bardzo cienkiego i delikatnego ciasta. Nie zapominajmy o Włochach, którzy pierogi robią aż na pięć sposobów! Przepis Roberta Makłowicza na pierogi z grzybami i kapustą Do przyrządzenia tych wyśmienitych pierogów potrzebne są poniższe składniki: Niecały kilogram kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 średnie cebule 1 jajo Łyżka oleju (15 ml) Sól Pieprz Przygotowanie Umyte grzyby wkładamy do wody, odstawiamy na całą noc i rano gotujemy. Odcedzone grzyby mielimy w maszynce. Przekładamy je do miski, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Kiszoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. Gdy kapusta już będzie gotowa, należy ją...

Przeczytaj