pasztet świąteczny przepis
Adobe Stock
Newsy

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Dzięki kilku trikom z powodzeniem zrobi go każdy

Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujesz rady zawarte w tym przepisie!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Święta za pasem dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny? 

Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujesz zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasztet świąteczny

Będziesz potrzebować

  • 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna)
  • 4 duże jajka
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 6 suszonych grzybów
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie umyj i umieść w misce z wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Wszystkie rodzaje mięsa umyj, a następnie pokrój na mniejsze części.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso. Smaż przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóż mięso do dużego, płaskiego garnka – to właśnie pierwszy z trików, który koniecznie musi zostać dotrzymany.
  4. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik).
  5. Po upływie tego czasu w garnku umieść 3 czerstwe kajzerki i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstaw całość do wystudzenia.
  6. Wystudzoną zawartość garnka zmiel przy użyciu maszynki (3 trik).
  7. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodaj majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. 
  8. Przyprawione żółtka dodaj do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyrób. Na sam koniec tej czynności dodaj również ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
  9. Podłużne foremki wysmaruj niewielką ilością oleju i posyp bułką tartą (5 trik), a następnie umieść w nich masę na pasztet.
  10. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Komentarze