Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny? 

Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota!

Przepis na pasztet wieprzowy

Składniki:

  • 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna)
  • 4 duże jajka
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 6 suszonych grzybów
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc.
  2. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka.
  4. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik).
  5. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia.
  6. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik).
  7. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. 
  8. Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszajcie.
  9. Podłużne foremki wysmarujcie niewielką ilością oleju i posypcie bułką tartą (5 trik), a następnie umieśćcie w nich masę na pasztet.
  10. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Pasztet pieczcie przez ok. 40 minut.

Gotowe!