Rosół o głębokim smaku, bez chemicznych dodatków, o przepięknym żółtym kolorze, to prawdziwy rarytas. Wiecie na pewno jak przygotować pyszny rosół i jakich warzyw w tym celu użyć, ale czy dobrze go przyprawiacie? Pokazujemy jak przygotować przepyszny rosół, który zachwyci was zarówno smakiem, jak i zapachem.

Baza aromatycznego rosołu

Żaden rosół nie uda się, jeśli nie zastosujecie do jego przygotowania odpowiedniej mieszanki warzyw i mięs. Mięsa najczęściej wykorzystywane w rosole to:

  • Drób – kurczaki, koguty, dzikie ptactwo
  • Wołowina – najczęściej kawałek kości, w połączeniu z drobiem lub samemu jako jedyny mięsny składnik rosołu
  • Baranina – rzadko obecnie stosowana, choć niektórzy twierdzą, że nadaje najlepszy smak rosołowi

Oprócz mięsa, w rosole równie ważne są warzywa. Na pewno musi znaleźć się w nim:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por

Nierzadko stosuje się też:

Zobacz także:

  • Kapustę włoską
  • Przypaloną cebulę
  • Czosnek
  • Rzepę
  • Natkę pietruszki

Przyprawianie rosołu

Przyprawianie potraw to pięta achillesowa wielu kucharzy amatorów. Jeśli nie znacie sposobów na wydobycie aromatów z przypraw, a chcecie, żeby wasze zupy, sosy i inne dania były pyszne, czasem posiłkujecie się kostkami rosołowymi albo innymi gotowymi mieszankami? Lepiej nie przyznawajcie się do tego. Uzyskanie głębokiego smaku rosołu, naprawdę jest możliwe bez dodatku kostek rosołowych i wzmacniaczy smaku. Wystarczy połączenie pewnych przypraw i odpowiednie ich obrobienie, by faktycznie wydobyć z nich głębię smaku.

Jeśli nie dajecie do rosołu żadnych dodatkowych przypraw, oprócz soli i pieprzu, naprawdę wiele tracicie. To przyprawy, które warto tam dodać:

  • Liście laurowe
  • Lubczyk 
  • Ziarenka czarnego pieprzu
  • Ziarenka ziela angielskiego
  • Kurkuma – jeśli zależy wam na podkręceniu żółtego koloru rosołu

Dobór odpowiednich przypraw to jednak nie wszystko. Mamy dla was trik, który naprawdę odmieni oblicze waszego rosołu. Nie wrzucajcie do niego całych ziarenek ziela angielskiego. Rozbijcie je najpierw w moździerzu! Dzięki temu wydobędziecie prawdziwy smak tej przyprawy. Podobny zabieg możecie przeprowadzić też z pieprzem w ziarnach. Dodajcie go do rosołu pod koniec gotowania.