Aromatyczny rosół
Newsy

Rosół będzie o niebo lepszy, gdy rozgnieciecie 1 przyprawę w moździerzu

Koniecznie zróbcie to następnym razem przy gotowaniu rosołu!

Rosół o głębokim smaku, bez chemicznych dodatków, o przepięknym żółtym kolorze, to prawdziwy rarytas. Wiecie na pewno jak przygotować pyszny rosół i jakich warzyw w tym celu użyć, ale czy dobrze go przyprawiacie? Pokazujemy jak przygotować przepyszny rosół, który zachwyci was zarówno smakiem, jak i zapachem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Baza aromatycznego rosołu

Żaden rosół nie uda się, jeśli nie zastosujecie do jego przygotowania odpowiedniej mieszanki warzyw i mięs. Mięsa najczęściej wykorzystywane w rosole to:

  • Drób – kurczaki, koguty, dzikie ptactwo
  • Wołowina – najczęściej kawałek kości, w połączeniu z drobiem lub samemu jako jedyny mięsny składnik rosołu
  • Baranina – rzadko obecnie stosowana, choć niektórzy twierdzą, że nadaje najlepszy smak rosołowi

Oprócz mięsa, w rosole równie ważne są warzywa. Na pewno musi znaleźć się w nim:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por

Nierzadko stosuje się też:

  • Kapustę włoską
  • Przypaloną cebulę
  • Czosnek
  • Rzepę
  • Natkę pietruszki

Przyprawianie rosołu

Przyprawianie potraw to pięta achillesowa wielu kucharzy amatorów. Jeśli nie znacie sposobów na wydobycie aromatów z przypraw, a chcecie, żeby wasze zupy, sosy i inne dania były pyszne, czasem posiłkujecie się kostkami rosołowymi albo innymi gotowymi mieszankami? Lepiej nie przyznawajcie się do tego. Uzyskanie głębokiego smaku rosołu, naprawdę jest możliwe bez dodatku kostek rosołowych i wzmacniaczy smaku. Wystarczy połączenie pewnych przypraw i odpowiednie ich obrobienie, by faktycznie wydobyć z nich głębię smaku.

Jeśli nie dajecie do rosołu żadnych dodatkowych przypraw, oprócz soli i pieprzu, naprawdę wiele tracicie. To przyprawy, które warto tam dodać:

  • Liście laurowe
  • Lubczyk 
  • Ziarenka czarnego pieprzu
  • Ziarenka ziela angielskiego
  • Kurkuma – jeśli zależy wam na podkręceniu żółtego koloru rosołu

Dobór odpowiednich przypraw to jednak nie wszystko. Mamy dla was trik, który naprawdę odmieni oblicze waszego rosołu. Nie wrzucajcie do niego całych ziarenek ziela angielskiego. Rozbijcie je najpierw w moździerzu! Dzięki temu wydobędziecie prawdziwy smak tej przyprawy. Podobny zabieg możecie przeprowadzić też z pieprzem w ziarnach. Dodajcie go do rosołu pod koniec gotowania.

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie
Robiliście kiedyś rosół na bazie pieczonego kurczaka? Zróbcie go, bo smakuje wyśmienicie i na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach.

Tradycyjny polski rosół  to nasze narodowe dobro. Zupa ta gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis na klasyczny polski rosół jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu. Cała sztuka polega na użyciu dobrej jakości mięsa, które należy długo wygotowywać w wodzie oraz na dodaniu aromatycznych warzyw – przypalonej nad ogniem cebuli , odpowiedniej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora oraz ziół – liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego. Zwykle polskie gospodynie domowe gotują rosół na kilku rodzajach surowego drobiowego i wołowego mięsa. Świetnie się tu sprawdza zarówno korpus kurczaka, jak i skrzydełka, szyje oraz niezastąpiony wołowy szponder. A czy słyszeliście kiedyś o rosole na bazie pieczonego kurczaka? Skąd wziął się pomysł gotowania rosołu na pieczonym kurczaku? Taki rosół to doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników kuchni zero waste. Nie musicie od razu piec w tym celu kurczaka. Wystarczą pozostałości po waszym obiedzie, a konkretnie kości z nie do końca obgryzionym mięsem. Wrzućcie je do wody i dodajcie pozostałe składniki, a wyczarujecie naprawdę pyszną zupę. Jak to robić? Przepis na rosół na pieczonym kurczaku  Składniki: kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża pietruszka 1 średniej wielkości cebula mały por kawałek selera gałązki natki pietruszki 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3-4 ziarenka czarnego pieprzu owoc jałowca listek laurowy suszony podgrzybek lub prawdziwek łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kości z kurczaka wkładamy do dużego garnka a następnie zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę obieramy i dodajemy do...

Bulion aromatyczny
Newsy
Rosół smakuje jak „woda z dodatkami”? Popełniliście fatalny błąd. Dorzućcie to a uratujecie jego smak
Przygotowaliście rosół, ale ma on mało smaku? Nie popełnijcie już nigdy tego błędu…

Rosół to tradycyjna polska zupa, której nie sposób niczym podrobić. Dobry rosół jest aromatyczny, klarowny, żółtawy i przepięknie pachnie. Czy zdarzyło wam się, że przygotowaliście rosół, podaliście go domownikom, ale nie smakował on tak, jak powinien? Być może wszyscy sięgali wtedy po solniczkę i pieprzniczkę, by spróbować wydobyć z zupy jeszcze trochę smaku. Niestety, wtedy jest już za późno. Następnym razem upewniajcie się, że nie popełnicie tego błędu przy gotowaniu rosołu. Będzie miał on dużo smaku i wszystkich zadowoli. Jak przygotować aromatyczny rosół? Rosół to wywar warzywno-mięsny. By przygotować pyszny rosół, trzeba więc użyć do niego odpowiednio dużo warzyw w różnych proporcjach i odpowiednio dużo mięsa. Obydwa składniki będą składały się na ostateczny smak rosołu i mogą go też skutecznie popsuć. Warzywa do rosołu W rosole na pewno musi znaleźć się: Pietruszka Marchewka Seler Por Niektórzy twierdzą, że koniecznie dodać trzeba też: Opaloną cebulę Kapustę włoską Natkę pietruszki Lubczyk By dodać innego smaku rosołowi, można umieścić w nim też niekonwencjonalne dodatki: imbir, kurkumę, suszone grzyby czy czosnek. Mięso do rosołu Warzywa faktycznie formują smak rosołu, ale głównie odpowiada za to mięso. Jeśli wasz rosół smakuje jak woda, najpewniej użyliście do niego za dużo wody w stosunku do ilości użytego mięsa. To właśnie mięso jest nośnikiem smaku umami, za który tak kochacie rosół. Ile mięsa do rosołu? Nie popełniajcie już tego błędu. Zawsze dodawajcie do rosołu odpowiednio dużo mięsa. By przygotować przepyszny rosół, potrzebujecie ok. 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody. Pamiętajcie też, by wzbogacić rosół...

Aromatyczny rosół bez maggi
Newsy
Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy 
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy....

rosół zdjecie
bogusia82
Newsy
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec
Gotując rosół, wrzucacie wszystkie warzywa do garnka już na początku gotowania? Wiele tracicie! Dzięki zamianie kolejności, wasz rosół będzie pachniał znacznie bardziej intensywnie!

Rosół od lat niezmiennie króluje na niedzielnych stołach Polaków. Przepis na rosół jest jeden, ale każdy ma trochę inny sposób przygotowania tej klasycznej zupy. Przygotowując rosół, od zawsze wrzucacie do garnka mięso i mieszankę warzyw oraz przyprawy i gotujecie je po prostu przez jakiś czas? Jeśli to robicie, nie wykorzystujecie potencjału waszego rosołu!  Rosół to tradycja na polskich stołach Każdy z was na pewno pamięta rosół z dzieciństwa . Ten kultowy bulion warzywno-mięsny jest znany naszym przodkom już od setek lat! Przepis na rosół został opublikowany już w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w Polsce, która pochodzi z 1682 roku! Rosół bez wątpienia można nazwać jedną z narodowych potraw polskich. Pachnący i aromatyczny rosół idealnie sprawdza się na weekendowy obiad , ale też w trakcie różnorodnych uroczystości. Wyobrażacie sobie wesele bez rosołu? Jakie warzywa do rosołu? Na pewno do swojego rosołu dodajecie: marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek pora, ziele angielskie. To tradycyjna receptura na rosół. Jeśli jesteście bardziej wtajemniczeni, może dodajecie do tej zupy też: liście kapusty , gałązki natki pietruszki, paloną cebulę , lubczyk , ziarenka pieprzu, liście laurowe. Każdy z tych składników nadaje wyjątkowego smaku rosołowi . Jeśli chcecie przygotować naprawdę aromatyczny rosół, liczą się jednak nie tylko wykorzystane składniki i ich jakość, ale też kolejność dodawania ich do wywaru. Pachnący rosół: te warzywa dodajcie na koniec Jeśli marzy wam się rosół o naprawdę aromatycznym zapachu i chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną recepturą na ten klasyczny wywar mięsno-warzywny, posłuchajcie naszej rady....