Aromatyczny rosół
Newsy

Rosół będzie o niebo lepszy, gdy rozgnieciecie 1 przyprawę w moździerzu

Koniecznie zróbcie to następnym razem przy gotowaniu rosołu!

Rosół o głębokim smaku, bez chemicznych dodatków, o przepięknym żółtym kolorze, to prawdziwy rarytas. Wiecie na pewno jak przygotować pyszny rosół i jakich warzyw w tym celu użyć, ale czy dobrze go przyprawiacie? Pokazujemy jak przygotować przepyszny rosół, który zachwyci was zarówno smakiem, jak i zapachem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Baza aromatycznego rosołu

Żaden rosół nie uda się, jeśli nie zastosujecie do jego przygotowania odpowiedniej mieszanki warzyw i mięs. Mięsa najczęściej wykorzystywane w rosole to:

  • Drób – kurczaki, koguty, dzikie ptactwo
  • Wołowina – najczęściej kawałek kości, w połączeniu z drobiem lub samemu jako jedyny mięsny składnik rosołu
  • Baranina – rzadko obecnie stosowana, choć niektórzy twierdzą, że nadaje najlepszy smak rosołowi

Oprócz mięsa, w rosole równie ważne są warzywa. Na pewno musi znaleźć się w nim:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por

Nierzadko stosuje się też:

  • Kapustę włoską
  • Przypaloną cebulę
  • Czosnek
  • Rzepę
  • Natkę pietruszki

Przyprawianie rosołu

Przyprawianie potraw to pięta achillesowa wielu kucharzy amatorów. Jeśli nie znacie sposobów na wydobycie aromatów z przypraw, a chcecie, żeby wasze zupy, sosy i inne dania były pyszne, czasem posiłkujecie się kostkami rosołowymi albo innymi gotowymi mieszankami? Lepiej nie przyznawajcie się do tego. Uzyskanie głębokiego smaku rosołu, naprawdę jest możliwe bez dodatku kostek rosołowych i wzmacniaczy smaku. Wystarczy połączenie pewnych przypraw i odpowiednie ich obrobienie, by faktycznie wydobyć z nich głębię smaku.

Jeśli nie dajecie do rosołu żadnych dodatkowych przypraw, oprócz soli i pieprzu, naprawdę wiele tracicie. To przyprawy, które warto tam dodać:

  • Liście laurowe
  • Lubczyk 
  • Ziarenka czarnego pieprzu
  • Ziarenka ziela angielskiego
  • Kurkuma – jeśli zależy wam na podkręceniu żółtego koloru rosołu

Dobór odpowiednich przypraw to jednak nie wszystko. Mamy dla was trik, który naprawdę odmieni oblicze waszego rosołu. Nie wrzucajcie do niego całych ziarenek ziela angielskiego. Rozbijcie je najpierw w moździerzu! Dzięki temu wydobędziecie prawdziwy smak tej przyprawy. Podobny zabieg możecie przeprowadzić też z pieprzem w ziarnach. Dodajcie go do rosołu pod koniec gotowania.

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie
Robiliście kiedyś rosół na bazie pieczonego kurczaka? Zróbcie go, bo smakuje wyśmienicie i na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach.

Tradycyjny polski rosół  to nasze narodowe dobro. Zupa ta gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis na klasyczny polski rosół jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu. Cała sztuka polega na użyciu dobrej jakości mięsa, które należy długo wygotowywać w wodzie oraz na dodaniu aromatycznych warzyw – przypalonej nad ogniem cebuli , odpowiedniej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora oraz ziół – liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego. Zwykle polskie gospodynie domowe gotują rosół na kilku rodzajach surowego drobiowego i wołowego mięsa. Świetnie się tu sprawdza zarówno korpus kurczaka, jak i skrzydełka, szyje oraz niezastąpiony wołowy szponder. A czy słyszeliście kiedyś o rosole na bazie pieczonego kurczaka? Skąd wziął się pomysł gotowania rosołu na pieczonym kurczaku? Taki rosół to doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników kuchni zero waste. Nie musicie od razu piec w tym celu kurczaka. Wystarczą pozostałości po waszym obiedzie, a konkretnie kości z nie do końca obgryzionym mięsem. Wrzućcie je do wody i dodajcie pozostałe składniki, a wyczarujecie naprawdę pyszną zupę. Jak to robić? Przepis na rosół na pieczonym kurczaku  Składniki: kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża pietruszka 1 średniej wielkości cebula mały por kawałek selera gałązki natki pietruszki 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3-4 ziarenka czarnego pieprzu owoc jałowca listek laurowy suszony podgrzybek lub prawdziwek łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kości z kurczaka wkładamy do dużego garnka a następnie zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę obieramy i dodajemy do...

Czy do rosołu powinno się dolewać wodę?
Adobe Stock
Newsy
Niezwykły przepis na prawdziwy polski rosół. Tajemnica wywaru tkwi w 1 szczególe
Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. Jeśli chcecie, by wyszedł naprawdę smaczny i esencjonalny koniecznie ugotujcie go w dużym garnku.

Na pierwszy rzut oka każdy przyrządza go tak samo. Jednak, kiedy skupicie się na szczegółach dostrzeżecie, że sposób w jaki robi go wasza babcia różni się nieco od tego, który praktykują wasi rodzice, rodzeństwo czy znajomi.  Niektórzy z pewnością popełniają niewielkie błędy, z kolei inni znają sekrety, które niesamowicie korzystnie wpływają na smak rosołu. Postanowiliśmy wam zdradzić jeden z nich.  Tajemnica idealnego rosołu Większość osób gotuje rosół w małym garnku i co kilkanaście minut dolewa do niego wody, która zdążyła odparować. Okazuje się, że to błąd. W ten sposób tylko rozcieńczacie zupę, która stopniowo traci swój smak i aromat. Najlepiej będzie jeśli wstawicie rosół w naprawdę dużym garnku (co najmniej sześciolitrowym) i podczas gotowania nie będziecie dolewać do niego żadnej wody.  Płyny oczywiście nieco odparują, a po wyjęciu z wywaru mięsa i warzyw okaże się, że została wam tylko połowa zupy. Jednak, zaufajcie nam - lepiej to tak zostawić niż cokolwiek dolewać. Przepis na prawdziwy polski rosół Będziecie potrzebować: Mięsa: 6 skrzydełek i kilku serduszek z kurczaka, 1 udka z indyka, 700 gramów pręgi wołowej Warzyw: 3 marchewek, 2 pietruszek, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera, kawałka włoskiej kapusty Przypraw i ziół: kurkumy, soli, 10 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 3 goździków, 2 gałązek lubczyku, 2 gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod ciepłą wodą, umieśćcie w dużym garnku, a następnie zalejcie lodowatą wodą do ¾ wysokości. Naczynie postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość, a następnie zmniejszcie ogień. Marchewki, pietruszki oraz selera obierzcie. Z pora...

Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy
Flickr
Newsy
Rosół wyszedł bez smaku? Szybko przyprawicie go tym 1 produktem. O niebo lepszy niż Maggi
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy. Wszystko to osiąga się za sprawą smaku umami, który nazywany jest smakiem...

jak zrobić złoty rosół
AdobeStock, Pixabay
Newsy
Wrzućcie do rosołu karmel a stanie się coś niezwykłego. Zupa będzie miała...
Szukacie magicznego sposobu na idealny rosół? Wypróbujcie ten trik z dodaniem karmelu do bulionu.

Każda osoba, która uważa się za dobrego kucharza, umie ugotować rosół. W końcu ta zupa jest absolutną podstawą wiedzy o gotowaniu! Przygotowuje się ją bardzo łatwo i trzeba jedynie umieć wykazać się cierpliwością, ponieważ dobry i esencjonalny rosół, potrzebuje czasu. Wiedza o tym, jak go ugotować jest niezbędna, ponieważ bulion wykorzystuje się do wielu przepisów. Na przykład zupa jarzynowa, pieczarkowa albo pomidorowa wychodzi najlepsza wtedy, gdy gotuje się ją właśnie na rosole. Bulion jest wykorzystywany także do sosów i duszenia w nim mięs do pieczenia. Po prostu trzeba wiedzieć, jak go zrobić i kropka! Przepis na złocisty rosół z karmelem Ugotowanie poprawnego rosołu nie jest trudne. Ale co zrobić, by miał idealny, złoty kolor i głęboki smak? Można eksperymentować z różnymi rodzajami mięs lub… dodać jeden składnik, który od razu poprawi kolor i smak potrawy. Wypróbujcie przepis na rosół z karmelem! Będziecie potrzebowali do niego poniższych składników: Porcja rosołowa (może być mięso wołowe i z indyka) 5 marchewek 1 pietruszka Pół selera Pół pora 1 cebula 2 suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego Pół łyżeczki pieprzu mielonego Przygotowanie Umyte dokładnie mięso i warzywa włóżcie do garnka i zalejcie 2-3 litrami wody. Dodajcie grzyby. Włączcie gaz i poczekajcie, aż woda zacznie wrzeć. Usuńcie szumowiny, dodajcie ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Zmniejszcie ogień, połóżcie pokrywkę i gotujcie przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie obierzcie cebulę. Przekrójcie ją na pół i połóżcie obie...