Kluski śląskie nazywa się często inaczej „kluskami z dziurką” z prostego powodu - na środku każdej kluseczki robi się charakterystyczny dołek za pomocą trzonka łyżki lub po prostu palcem. Można jednak wykorzystać przecież w tym celu inne narzędzie. Kluski będą wyglądać naprawdę efektownie, trochę jak pieczarki, a wyjdą przepyszne, gdy zrobicie je inaczej - w lekko ostrym sosie z cebulą i czosnkiem. 

Trik z butelką na kluski śląskie

Ta metoda jest bardzo prosta. Potrzebna wam będzie jedynie szklana, pusta butelka. Odwróćcie ją do góry nogami i „dziubkiem” zróbcie dziurki w każdej klusce. W rezultacie wasze kluski będą wyglądały jak popularne grzyby. Następnie podsmażcie je na patelni w gęstym, ciemnym sosie, a każdy domownik pomyli je z tymi popularnymi grzybami. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie smakowite kluski ziemniaczane inaczej. 

Przepis na kluski ziemniaczane z patelni

Składniki:

  • 6 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka masła

  • pół łyżeczki płatków chili

  • pół szklanki sosu sojowego (możecie użyć jasnego z obniżoną zawartością soli, jeżeli musicie ograniczać ją w swoim jadłospisie)

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie je do garnka z wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Dodajcie szczyptę soli. Jeśli ograniczacie ją w diecie, pomińcie ten krok - w następnych etapach będziecie używać sosu sojowego, który jest dość słony. 

  2. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i rozgniećcie tłuczkiem lub widelcem. 

  3. Wsypcie 4 łyżki mąki ziemniaczanej i następnie, za pomocą łyżki, dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. 

  4. Na koniec wyróbcie ciasto dłońmi i przełóżcie je na stolnicę. Odrywajcie kawałeczki i formujcie w kulki - dokładnie tak, jak zwykle lepicie kluski śląskie. 

  5. Następnie weźcie pustą, umytą szklaną butelkę i za jej pomocą zróbcie dziurkę w każdej klusce - będą wyglądały dosłownie jak pieczarki. 

  6. Pokrójcie teraz cebulę w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie masło. Wlejcie ok. 1/3 szklanki sosu sojowego i poczekajcie, aż zawartość patelni się podgrzeje. 

  7. Teraz wrzućcie cebulę, czosnek i pół łyżeczki płatków chili. Wymieszajcie i smażcie kilka minut.

  8. Ułóżcie na patelni kluski i smażcie je po 5 minut z każdej strony. Do środka każdej kluski wlejcie gorący sos, by szybciej się ugotowały i przeszły jego smakiem i aromatem. 

I gotowe! Na koniec, już na talerzu posypcie kluski świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!

Zobacz także: