
Kluski śląskie nazywa się często inaczej „kluskami z dziurką” z prostego powodu - na środku każdej kluseczki robi się charakterystyczny dołek za pomocą trzonka łyżki lub po prostu palcem. Można jednak wykorzystać przecież w tym celu inne narzędzie. Kluski będą wyglądać naprawdę efektownie, trochę jak pieczarki, a wyjdą przepyszne, gdy zrobicie je inaczej - w lekko ostrym sosie z cebulą i czosnkiem.
Trik z butelką na kluski śląskie
Ta metoda jest bardzo prosta. Potrzebna wam będzie jedynie szklana, pusta butelka. Odwróćcie ją do góry nogami i „dziubkiem” zróbcie dziurki w każdej klusce. W rezultacie wasze kluski będą wyglądały jak popularne grzyby. Następnie podsmażcie je na patelni w gęstym, ciemnym sosie, a każdy domownik pomyli je z tymi popularnymi grzybami. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie smakowite kluski ziemniaczane inaczej.
Przepis na kluski ziemniaczane z patelni
Składniki:
-
6 ziemniaków
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
4 łyżki oleju
-
4 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
1 łyżka masła
-
pół łyżeczki płatków chili
-
pół szklanki sosu sojowego (możecie użyć jasnego z obniżoną zawartością soli, jeżeli musicie ograniczać ją w swoim jadłospisie)
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie je do garnka z wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Dodajcie szczyptę soli. Jeśli ograniczacie ją w diecie, pomińcie ten krok - w następnych etapach będziecie używać sosu sojowego, który jest dość słony.
-
Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i rozgniećcie tłuczkiem lub widelcem.
-
Wsypcie 4 łyżki mąki ziemniaczanej i następnie, za pomocą łyżki, dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
-
Na koniec wyróbcie ciasto dłońmi i przełóżcie je na stolnicę. Odrywajcie kawałeczki i formujcie w kulki - dokładnie tak, jak zwykle lepicie kluski śląskie.
-
Następnie weźcie pustą, umytą szklaną butelkę i za jej pomocą zróbcie dziurkę w każdej klusce - będą wyglądały dosłownie jak pieczarki.
-
Pokrójcie teraz cebulę w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie masło. Wlejcie ok. 1/3 szklanki sosu sojowego i poczekajcie, aż zawartość patelni się podgrzeje.
-
Teraz wrzućcie cebulę, czosnek i pół łyżeczki płatków chili. Wymieszajcie i smażcie kilka minut.
-
Ułóżcie na patelni kluski i smażcie je po 5 minut z każdej strony. Do środka każdej kluski wlejcie gorący sos, by szybciej się ugotowały i przeszły jego smakiem i aromatem.
I gotowe! Na koniec, już na talerzu posypcie kluski świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!