Robicie kluski śląskie? Od tej pory zawsze będziecie do tego używali pustej butelki
AdobeStock
Newsy

Robicie kluski śląskie? Od tej pory zawsze będziecie do tego używali pustej butelki

Zapewniamy was, że klusek ziemniaczanych w takiej odsłonie jeszcze nie jedliście. Wyglądają i smakują tak, że nikt im się nie oprze.

Kluski śląskie nazywa się często inaczej „kluskami z dziurką” z prostego powodu - na środku każdej kluseczki robi się charakterystyczny dołek za pomocą trzonka łyżki lub po prostu palcem. Można jednak wykorzystać przecież w tym celu inne narzędzie. Kluski będą wyglądać naprawdę efektownie, trochę jak pieczarki, a wyjdą przepyszne, gdy zrobicie je inaczej - w lekko ostrym sosie z cebulą i czosnkiem. 

Trik z butelką na kluski śląskie

Ta metoda jest bardzo prosta. Potrzebna wam będzie jedynie szklana, pusta butelka. Odwróćcie ją do góry nogami i „dziubkiem” zróbcie dziurki w każdej klusce. W rezultacie wasze kluski będą wyglądały jak popularne grzyby. Następnie podsmażcie je na patelni w gęstym, ciemnym sosie, a każdy domownik pomyli je z tymi popularnymi grzybami. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie smakowite kluski ziemniaczane inaczej. 

Zobacz także
magda gessler kluski śląskie

Tak kluski śląskie robi Magda Gessler. Niejedna gospodyni zrobi wielkie oczy na widok tego składnika

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Przepis na kluski ziemniaczane z patelni

Składniki:

  • 6 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka masła

  • pół łyżeczki płatków chili

  • pół szklanki sosu sojowego (możecie użyć jasnego z obniżoną zawartością soli, jeżeli musicie ograniczać ją w swoim jadłospisie)

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie je do garnka z wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Dodajcie szczyptę soli. Jeśli ograniczacie ją w diecie, pomińcie ten krok - w następnych etapach będziecie używać sosu sojowego, który jest dość słony. 

  2. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i rozgniećcie tłuczkiem lub widelcem. 

  3. Wsypcie 4 łyżki mąki ziemniaczanej i następnie, za pomocą łyżki, dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. 

  4. Na koniec wyróbcie ciasto dłońmi i przełóżcie je na stolnicę. Odrywajcie kawałeczki i formujcie w kulki - dokładnie tak, jak zwykle lepicie kluski śląskie. 

  5. Następnie weźcie pustą, umytą szklaną butelkę i za jej pomocą zróbcie dziurkę w każdej klusce - będą wyglądały dosłownie jak pieczarki. 

  6. Pokrójcie teraz cebulę w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie masło. Wlejcie ok. 1/3 szklanki sosu sojowego i poczekajcie, aż zawartość patelni się podgrzeje. 

  7. Teraz wrzućcie cebulę, czosnek i pół łyżeczki płatków chili. Wymieszajcie i smażcie kilka minut.

  8. Ułóżcie na patelni kluski i smażcie je po 5 minut z każdej strony. Do środka każdej kluski wlejcie gorący sos, by szybciej się ugotowały i przeszły jego smakiem i aromatem. 

I gotowe! Na koniec, już na talerzu posypcie kluski świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Wikipedia Commons
Newsy
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Chcecie zrobić idealne kluski śląskie? To bardzo proste, wystarczy przestrzegać 1 zasady.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej,  jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie. To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy Jak ustalić proporcje na kluski śląskie? Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię. Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski. Sprawdzony przepis na kluski śląskie Składniki: Pół kilograma ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana  1 jajo Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości. Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia. Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok. W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą przestrzeń po ziemniakach. Po odmierzeniu potrzebnej ilości mąki...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...