Zupy idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewają organizm, a dodatkowo są dość pożywne. Pomidorowa jest w naszym kraju bardzo popularna i należy do najczęściej wybieranych potraw. I wcale się temu nie dziwimy!

Jak poprawić smak zupy pomidorowej?

Każdy ma swój sposób na przygotowanie zupy pomidorowej. Znaczące jest, aby zawierała dużo warzyw i dobrej jakości mięso. Dzięki temu będzie wartościowa, odżywcza i sycąca. Wielu podkręca smak pomidorówki dodatkiem w postaci cukru. To sprytna sztuczka, ale ważne jest, aby smak pomidorów odgrywał kluczową rolę.

By ich aromat był jeszcze mocniejszy, przed dodaniem ich do zupy należy je podsmażyć na odrobinie masła. Tłuszcz wydobywa z warzyw odpowiednie walory smakowe, które przekładają się na cały aromat potrawy. Koniecznie wypróbujcie tego sposobu!

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 1-2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 litry wody
  • 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, w razie mniejszej ilości pomidorów)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • natka koperku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • makaron
  • liście lubczyku
  • masło
  • sól

Wykonanie:

  1. Umyjcie i obierzcie marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler. Warzywa pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. Do garnka włóżcie skrzydełka z kurczaka, przygotowaną włoszczyznę. Całość zalejcie zimną wodą, gotujcie na niewielkim ogniu.
  3. Liście lubczyku, natkę koperku oraz pietruszki drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do garnka razem z passatą pomidorową.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Podsmażcie na nim pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane pomidory. Wszystko duście pod przykryciem przez około 10 minut, aż pomidory zmiękną. Jeśli chcecie, aby zupa była gładsza w strukturze, możecie te składniki zblendować.
  5. Zawartość patelni przełóżcie do garnka i wszystko razem gotujcie przez pół godziny. Pod koniec gotowania, do zupy wlejcie zahartowaną wcześniej śmietanę kremówkę.
  6. Makaron ugotujcie w oddzielnym garnku z dodatkiem soli. 
  7. Zupę pomidorową podawajcie z kleksem śmietany oraz posypaną natką pietruszki. Smacznego!