Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.
Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych?
Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia.
Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia.
- Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie.
- Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę.
- Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą.
- Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!