Kotlety mielone
Gotujmy.pl/Donia1219
Newsy

Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite

Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych?

Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia.

Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zobacz także
W mielonych zamieńcie te 2 składniki, a kotlety będą mniej kaloryczne i lżejsze

W kotletach mielonych zamieńcie te 2 składniki, a będą lżejsze i mniej kaloryczne

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni

Wykonanie:

  1. Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia.
  2. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie.
  4. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę.
  5. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą.
  6. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  7. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy
Przepis na fenomenalne klasyczne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków!
Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Mielone z groszkiem i marchewką
Kulinarna chwila/gotujmy.pl
Newsy
Lubicie mielone z marchewką i groszkiem? Tak podane smakują o niebo lepiej
Ziemniaczane puree, marchewka z groszkiem z zasmażką, no i oczywiście kotlety mielone. To nasz sztandarowy zestaw na drugie danie. Dzisiaj zmodyfikujemy lekko ten standardowy obiad.

Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie. Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem. Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin. Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia. Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany. Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik) Puszka groszku zielonego (25 dag) 3-4 spore marchewki Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem. Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła. Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek. Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić. Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na...

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...