Kotlety mielone
Gotujmy.pl/Donia1219
Newsy

Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite

Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych?

Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia.

Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zobacz także
W mielonych zamieńcie te 2 składniki, a kotlety będą mniej kaloryczne i lżejsze

W kotletach mielonych zamieńcie te 2 składniki, a będą lżejsze i mniej kaloryczne

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni

Wykonanie:

  1. Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia.
  2. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie.
  4. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę.
  5. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą.
  6. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  7. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!
kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...

Co nada lepszego smaku mielonym? Bułka tarta czy czerstwa bułka?
Adobe Stock
Newsy
Co nada lepszego smaku mielonym? Bułka tarta czy czerstwa bułka? Odpowiedź mistrzów kuchni może was zaskoczyć
Gospodynie domowe mają na mielone różne patenty. Jedne dodają do środka namoczoną, czerstwą bułkę, inne wolą po prostu dosypać do nich nieco więcej bułki tartej. Jaki jest z kolei sposób szefów kuchni?

Postanowiliśmy sprawdzić, jaki sposób na kotlety mają prawdziwi mistrzowie kuchni. Wnioski? Będziecie poważnie zaskoczeni. Zaskoczenie wywołają jednak niewyszukane dodatki i nietypowe składniki, a prostota, którą znamy właśnie z babcinych przepisów! Tradycyjne, wilgotne w środku kotlety mielone To właśnie w babcine sprawdzone receptury dają unikalny, najlepszy z najlepszych smak mielonych. To czy dodacie do środka bułkę namoczoną czy tartą, ma ostatecznie niewielkie znaczenie. Bardziej istotny jest wybór odpowiedniego mięsa do waszego dania. Kotlety mielone muszą być przygotowane z dość tłustego mięsa. W przeciwnym wypadku będą suche w środku i na pewno nie posmakują waszym domownikom spragnionym tradycyjnego smaku. Przepis na kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej tłusta łopatka wieprzowa) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub czerstwa bułka namoczona w wodzie i odciśnięta) Mała cebula 1 łyżeczka soli Odrobina pieprzu Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobniutką kostkę. Dodajcie do mięsa bułkę tartą, jajko, pieprz i sól. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety przez kilka minut, by składniki dobrze się wymieszały. Formujcie kotlety i spłaszczcie je delikatnie od góry. Kotlety mielone można dodatkowo obtoczyć jeszcze w bułce tartej, tworząc w ten sposób delikatną panierkę. Nie jest to jednak krok obowiązkowy. Rozgrzejcie na patelni olej. Kotlety smażcie na apetyczny, brązowy kolor przez ok. 7 min z obu stron. Początkowo smażenie powinno odbywać się na dość dużym ogniu po to, by temperatura na patelni radykalnie nie zmniejszyła się po włożeniu na nią surowego mięsa. Po kilku minutach smażenia, możecie...

mielone soczyste z pomidorem
Flickr
Newsy
Lubicie soczyste kotlety mielone? Zróbcie je w ten sposób. Przyda się pewne warzywo
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Ten babciny sposób raz na zawsze rozwiąże problem suchych i mało apetycznych „mieloniaków”.

Źle dobrane mięso do kotletów mielonych i kłopot gotowy. Czasem nawet tłusta z zasady łopatka wieprzowa może nie zdać egzaminu. Dlaczego? Chodzi oczywiście o to, że kotlety mielone po usmażeniu są zbyt suche i przez to kompletnie niesmaczne. Przedstawiamy wam dzisiaj babciny, nietypowy sposób na ten problem. Chodzi o dodanie do mięsnej masy na kotlety jednego składnika. Jak sprawić, by kotlety mielone były soczyste? Jest nim pomidor. Koniecznie sparzcie pomidora i pozbawcie go skórki przed dodaniem do mięsa. Potem pozostaje solidnie wymieszać i mięsna masa nabierze bardziej soczystego wymiaru. Przekonacie się o skuteczności tego patentu kiedy tylko pierwszy raz go zastosujecie. Jeśli podczas wyrabiania mięsa przesadziliście z ilością pomidora, możecie nieco „usztywnić” kotlety dodatkową bułką tartą. Z czym podawać takie kotlety mielone? Postawcie na klasykę. Ziemniaki tłuczone, marchewka gotowana, a może surówka z kapusty kiszonej lub buraczki? Co wybierzecie? Przepis na soczyste kotlety mielone Składniki: Ok. 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerstwa bułka Pół szklanki mleka 1 jajko 1 pomidor Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Opcjonalnie – bułka tarta Przygotowanie: Czerstwą bułkę namoczcie w mleku. Cebulę pokrójcie ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pomidora sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie z niego skórkę. Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, cebulką, pomidorem i przyprawami – odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mięso wyrabiajcie tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodajcie do mięsa odrobinę bułki tartej – zróbcie to, jeżeli mięso na kotlety wyszło wam niezbyt zbite. Formujcie kotlety i spłaszczcie je lekko od góry....

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...