Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. 

Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych?

Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia.

Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia.
  2. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie.
  4. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę.
  5. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą.
  6. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  7. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!