Robert Makłowicz podpowiada jek nie zepsuć dan z grilla: "To nie mięso jest wyzwaniem"
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Robert Makłowicz podpowiada jak nie zepsuć dań z grilla: „To nie mięso jest wyzwaniem"

Ekspert kulinarny zdradza także różne triki na udanego grilla. I zwraca uwagę na ten element grillowego rzemiosła, z którym Polacy wciąż mają nieco kłopotów.

Polacy uwielbiają grillować. Badanie przeprowadzone kilka lat temu przez instytut badawczy IQS potwierdziło, że aż 81% Polaków grilluje co najmniej raz w roku. 91% traktuje grilla jako pretekst do spotkania z bliskimi i przyjaciółmi. I choć na niczym Polacy tak dobrze się nie znają, jak na polityce i grillowaniu, przytaczamy kilka złotych, grillowych rad od kulinarnego guru - Roberta Makłowicza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować ruszt i jakie wybrać paliwo do grilla?

Robert Makłowicz znany dziennikarz, krytyk kulinarny, autor programów podróżniczo-kulinarnych oraz autor książek, w jednym z programów „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" wyjaśnił swoim widzom podstawowe zasady grillowania.

Zwrócił uwagę na to jak przygotować grilla, żeby uzyskać dobrą temperaturę i odpowiednie warunki do upieczenia posiłku. Ekspert zauważył, że choć grillowanie kojarzy nam się z zapachem dymu z węgla drzewnego, to jednak najlepsze dania przyrządzimy używając paliwa o wyższej temperaturze palenia i dobrze przygotowując palenisko:

  • Wybierzcie węgiel zamiast drewna. Ten rodzaj paliwa nie tylko uzyskuje wyższą temperaturę, ale też jest bardziej wydajny. Odpowiednio przygotowane węgielki palą się długo i żarząc się, równomiernie podpiekają potrawę
  • Zacznijcie od stosu. Na początku usypcie z węgla stos, podpalcie i pozwólcie mu się w całości zająć płomieniem. Dopiera gdy mocny płomień się wypali, a węgielki rozżarzą się, rozrzućcie je po palenisku i na ruszcie układajcie jedzenie. Układanie jedzenia zbyt wcześniej, gdy węgiel pali się mocnym płomieniem spowoduje spalenie powierzchni podczas gdy środek nadal będzie surowy
Zobacz także
Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę

Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy

Jak grillować kiełbasę, mięso i warzywa?

Według Roberta Makłowicza nie ma nic trudnego w grillowaniu kiełbasy i mięsa. Należy jedynie pilnować, żeby drób i wieprzowina nie były w środku surowe, a kiełbasa uzyskała odpowiedni stopień wypieczenia, zgodnie z preferencjami biesiadników. Oprócz tego mięso na grilla warto jest wcześniej zamarynować, ale… nie za długo. Inaczej danie zanadto przesiąknie smakiem przypraw, a nie potrawy. 

Dużym wyzwaniem jest natomiast właściwe przyrządzenie warzyw tak, aby były dobrze podpieczone, miękkie, nie surowe, a na wierzchu się nie przypaliły.  Aby uzyskać takie warzywa, trzeba naprawdę dobrze przygotować palenisko i nie kłaść ich na palący się żywym ogniem ruszt.

Słynny smakosz dobrej kuchni podpowiada też, że wraz z warzywami warto na grillu podpiec czosnek. W tym celu należy go położyć na ruszcie w całości, nie obierając. Dzięki temu ząbki nie spalą się, bo będą chronione łupinami, a staną się kremowe, idealne do rozsmarowania na chlebie czy dodanie do innych dań.

Robert Makłowicz zdradził też trik, który stosuje grillując ryby. Jeśli owijacie je w folię aluminiową, zróbcie to delikatnie, nie zawijajcie ściśle, zostawcie przestrzeń, która pozwoli rybie swobodnie zwiększać objętość i wypełniać się soczystym sokiem. Dobrze do pieczenia ryb jest używać specjalnej kratki, dzięki której ryba zachowa kształt, nie rozpadnie się, a skórka przypiecze się na chrupiąco.

Źródło: mamadu.pl, raportrolny.pl

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste! Dlaczego trzeba czyścić ruszt? Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych , by tego uniknąć). Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym. Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne. Zasady czyszczenia grilla Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad: Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia) Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić...

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Flickr
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Swój pomysł na skrzydełka z kurczaka z grilla mają nawet Libańczycy. Polakom przedstawił go w jednym ze swoich programów Robert Makłowicz. Mięso z kurczaka zamarynowane na libańską modłę po prostu rozpływa się w ustach.

Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami. Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem. 12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie! Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza Składniki: Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu Sok z 1 cytryny 2 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1 łyżka oliwy Sól Przygotowanie: Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą. Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw. Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin. Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z...

Robert Makłowicz wchodzi w politykę? Nie spodoba się to wszystkim
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz wchodzi w politykę? Nie wszystkim się to spodoba
Tego nikt się nie spodziewał. Robert Makłowicz wystąpił z poparciem dla jednego z kandydatów na prezydenta Rzeszowa. Co sądzicie o jego postawie?

Wydawałoby się, że Robertowi Makłowiczowi daleko do politycznych sporów i waśni znanych z budynku polskiego Sejmu przy ul. Wiejskiej. Tymczasem prawda o charakternym prowadzącym kulinarnych programów wygląda nieco inaczej. Co Robert Makłowicz w przeszłości mówił o polityce? Znana jest nieskrywana nigdy miłość Roberta Makłowicza do austro-węgierskiej cesarsko-królewskiej monarchii Habsburgów. Co prawda po dawnym C.K. imperium ze stolicą w Wiedniu już nic nie zostało, ale pan Robert jako rodowity krakus wraca do habsburskiej przeszłości z nutką nostalgii i estymy. Swego czasu pan Robert nie ukrywał także swojego rozczarowania rządami Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego. W jednym z programów publicystycznych gwiazdor otwarcie psioczył przed laty na wszechobecną biurokrację i marazm w kraju. Dystans, jaki Makłowicz okazał w stosunku do ekipy Donalda Tuska, nie może jednak przyćmić tego, co 57-latek sądzi rządzie Prawa i Sprawiedliwości. Partii Jarosława Kaczyńskiego nie raz obrywało się od Makłowicza, który okazywał swój sprzeciw w otwarty sposób, np. biorąc udział w strajku kobiet w zeszłym roku. Teraz pan Robert postanowił pójść o krok dalej. Wraz ze zbliżającymi się wyborami na prezydenta Rzeszowa, Makłowicz postanowił wejść do gry ze wsparciem dla kandydata na ten urząd, czyli Konrada Fijołka, polityka startującego do elekcji z poparciem PO, SLD, PSL i Polski 2050. W jaki sposób Robert Makłowicz namawia do głosowania na Konrada Fijołka? Jak można było się spodziewać, Makłowicz nie zaczął nagle roznosić rzeszowianom ulotek z podobizną Fijołka, czy wygłaszać płomiennych mów  na wiecach wyborczych. Podróżnik wybrał inny sposób zachęty mieszkańców miasta do glosowania na swojego faworyta: – Jeżeli...

Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego
Pyszna i soczysta karkówka z grilla, to coś o czym marzy wielu. Jednak nie wszyscy są chętni do czyszczenia rusztu po. Trzeba przyznać, że to dość wymagająca czynność. Zastosowanie tego triku z pewnością ułatwi czyszczenie grilla.

Już za kilka dni rozpoczyna się sezon grillowy, a to oznacza wyciągnięcie swojego sprzętu z garażu bądź piwnicy. Przed startem tego okresu warto dokładnie sprawdzić grill i odświeżyć przed pierwszym pieczeniem. Nieraz się zdarza, iż został schowany nie do końca tak czysty jak byśmy chcieli. Rodzaje grilla W ogrodniczych sklepach wraz z nadejściem cieplejszych dni, pojawiają się w sprzedaży grille. Jest ich do wyboru, do koloru i z pewnością każdy znajdzie idealny dla siebie. Warto zaznaczyć, że dzielą się one na trzy podstawowe grupy: grille gazowe grille węglowe grille elektryczne. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się grille węglowe, gdyż samo rozpalanie i zapach mięsa, jaki unosi się w powietrzu jest nie do porównania. Akcesoria przydatne do grillowania  Grillowanie jest pewnego rodzaju aktywnością, która wymaga odpowiedniego sprzętu. Oczywiście ważny jest sam grill, który robi główną robotę. Jednakże można wyposażyć się w kilka gadżetów, które ułatwią cały proces. Wiele osób nie wyobraża sobie pieczenia mięsa na samym ruszcie bez użycia tacek, to pozwala na lepsze pieczenie. Poza tym warto wyposażyć się w szczypce i odpowiedni widelec do przewracania produktów. Dzięki temu unikniecie poparzeń. Triki na czyszczenie grilla Dokładne wyczyszczenie grilla czasem jest niemożliwe bądź dość uciążliwe. Tak jak przyjemne jest konsumowanie potraw z rusztu, tak już czyszczenie niekoniecznie. Zastosowanie kilku patentów zdecydowanie ułatwi ten proces: ruszt najlepiej jest umyć za pomocą sztywnej gąbki i niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, na koniec wystarczy przetrzeć go do sucha ręcznikiem papierowym, wnętrze grilla należy czyścić twardą szczotką i mleczkiem do czyszczenia, a później wytrzeć je filcową szmatą...