Każdy ma swoje preferencje co do śniadania. Jedni wolą zjeść porządny, sycący posiłek - na przykład jajecznicę z wędliną czy kiełbaski na ciepło. Nie brakuje też osób, które wolą rozpocząć dzień czymś na słodko i rano jedzą owsiankę z owocami, naleśniki czy racuchy.

Wszelkie dania z patelni, choć smaczne, wymagają dłuższego przygotowania. Proponujemy wam przepis na pyszne placuszki, które robi się w kilka chwil. Ani się obejrzycie, a będą gotowe do podania na stół.

Czym są małdrzyki?

Potrawa, o której mowa, to małdrzyki - małe placki z twarogu, które jada się na Podkarpaciu i w Małopolsce.  Małdrzyki przyrządza się bardzo szybko, są cieplutkie, sycące i bardzo smaczne. Pasuje do nich wszystko - cukier puder, miód, owoce, jogurt, śmietana czy czekolada. 

Zobacz także:

Przepis na te pyszne placuszki wielu osobom może przypominać rarytas kuchni naszych wschodnich sąsiadów, czyli placki twarogowe, zwane także racuchami twarogowymi lub z rosyjska - syrnikami. 

Przepis na małdrzyki

Składniki:

  • 1 opakowanie twarogu (250 g)

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przełóżcie twaróg do miski i rozgniećcie dokładnie widelcem.

  2. Następnie dodajcie jedno całe jajko, 2 łyżki mąki, cukier puder i waniliowy oraz sól. Wymieszajcie na gładką masę.

  3. Resztę mąki wysypcie na talerz. Z masy formujcie placki i każdy z nich delikatnie obtoczcie w mące. Trzeba to robić ostrożnie, ponieważ placuszki mocno się kleją.

  4. Rozgrzejcie na patelni olej albo masło klarowane (zwykłe się nie nadaje, ponieważ placki mogą się na nim przypalić). Ułóżcie małdrzyki i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się ozłocą. 

I gotowe! Tak usmażone placuszki najprościej będzie podać posypane cukrem pudrem. Możecie też posmarować je dżemem, udekorować świeżymi owocami albo polać rozpuszczoną czekoladą.