Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię
AdobeStock
Newsy

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Pyszne, pulchne, słodkie i do tego mega sycące placuszki zrobicie w kilka chwil. Wystarczy połączyć składniki i wrzucić na patelnię. Potem 2 minuty smażenia i gorące placki gotowe. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na deser.

Każdy ma swoje preferencje co do śniadania. Jedni wolą zjeść porządny, sycący posiłek - na przykład jajecznicę z wędliną czy kiełbaski na ciepło. Nie brakuje też osób, które wolą rozpocząć dzień czymś na słodko i rano jedzą owsiankę z owocami, naleśniki czy racuchy.

Wszelkie dania z patelni, choć smaczne, wymagają dłuższego przygotowania. Proponujemy wam przepis na pyszne placuszki, które robi się w kilka chwil. Ani się obejrzycie, a będą gotowe do podania na stół.

Czym są małdrzyki?

Potrawa, o której mowa, to małdrzyki - małe placki z twarogu, które jada się na Podkarpaciu i w Małopolsce. Ich nazwa pochodzi głównego składnika, czyli „małdrzyka” czy też „mądrzyka”.

Tak nazywano słodkie mleko, które stanowiło bazę głównego składnika tych placków. Dziś można je łatwo zrobić ze zwykłego twarogu z dodatkiem cukru i kilku innych składników. Małdrzyki przyrządza się bardzo szybko, są cieplutkie, sycące i bardzo smaczne. Pasuje do nich wszystko - cukier puder, miód, owoce, jogurt, śmietana czy czekolada. 

Zobacz także
Wlejcie do ciasta na naleśniki ćwierć szklaneczki. Wyjdą miękkie i lekkie niczym puch

Wlejcie do ciasta na naleśniki ćwierć szklaneczki. Wyjdą miękkie i lekkie niczym puch

racuchy

Lekkie racuchy na serku homogenizowanym bez wyrastania. Gotowe w 15 min. Biją na głowę te na kefirze 

Przepis na małdrzyki

Składniki:

  • 1 opakowanie twarogu (250 g)

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przełóżcie twaróg do miski i rozgniećcie dokładnie widelcem.

  2. Następnie dodajcie jedno całe jajko, 2 łyżki mąki, cukier puder i waniliowy oraz sól. Wymieszajcie na gładką masę.

  3. Resztę mąki wysypcie na talerz. Z masy formujcie placki i każdy z nich delikatnie obtoczcie w mące. Trzeba to robić ostrożnie, ponieważ placuszki mocno się kleją.

  4. Rozgrzejcie na patelni olej albo masło klarowane (zwykłe się nie nadaje, ponieważ placki mogą się na nim przypalić). Ułóżcie małdrzyki i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się ozłocą. 

I gotowe! Tak usmażone placuszki najprościej będzie podać posypane cukrem pudrem. Możecie też posmarować je dżemem, udekorować świeżymi owocami albo polać rozpuszczoną czekoladą. 

Kotlety mielone

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...

Pyszne placuszki na śniadanie z 2 składników. Zdrowe, bez mąki i gotowe w kilka chwil
AdobeStock
Newsy
Pyszne i zdrowe placuszki na śniadanie z 2 składników. Bez mąki i będą gotowe w 10 minut
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście smacznych i dietetycznych placuszków z bananów, to bardzo polecamy - ten przepis sprawdzi się na śniadanie, kolację i jako przekąska.

Jeżeli ograniczacie cukier i mąkę w swojej diecie, to ten przepis będzie dla was w sam raz. Nie zawiera mąki, cukru ani mleka. Trudno wam uwierzyć, że z takich składników wyjdą placuszki? A jednak! Zawierają tylko dwa składniki - banany i jajka. Banany muszą być bardzo dojrzałe, ponieważ wtedy ciasto będzie się odpowiednio kleić. To właśnie dzięki konsystencji dojrzałych bananów nie trzeba dodawać ani grama mąki. Oraz cukru, ponieważ owoce te są już bardzo słodkie, szczególnie mocno dojrzałe. Placuszki wychodzą bardzo smaczne, dość słodkie i pulchne, a do tego dietetyczne i sycące. Posmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom! Sprawdźcie, jak je przygotować.  Przepis na placuszki bananowe Przygotowanie tych placuszków jest banalnie łatwe, a lista składników bardzo krótka. Będziecie potrzebowali jedynie: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Do tego olej do smażenia oraz opcjonalne dodatki, takie jak np. cynamon, ekstrakt z wanilii i inne.  Przygotowanie: Banany obierzcie ze skóry i dokładnie rozgniećcie - najlepiej za pomocą widelca. Powinniście uzyskać całkowicie jednolitą konsystencję. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do bananów, a białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do reszty składników i zamieszajcie delikatnie łyżką. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni i łyżką wylewajcie niewielkie porcje ciasta - powinny wam wychodzić niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia i przewróćcie na drugą stronę. Porada: jeśli placuszki nie chcą się ścinać, zmniejszcie ogień i przykryjcie patelnię pokrywką, by zwiększyć temperaturę i przyspieszyć smażenie.  I gotowe! Z podanej ilości składników wyjdzie wam około 10 małych placuszków. Tak przygotowane placki polecamy podawać ze...

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik ? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia! Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Syrniki – co to jest? Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną. Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść. Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 30 dag półtłustego twarogu 1 dojrzały banan 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników) 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Olej do smażenia Masło orzechowe Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie...

Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników.jpg
Flickr
Newsy
Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników
Wiedzieliście, że można zrobić pyszne placuszki a la pacakes w taki sposób? Wychodzą przepyszne! To dzięki 1 składnikowi i magicznym proporcjom składników.

Jednym z lepszych pomysłów na śniadanie jest przyrządzenie czegoś na ciepło. Idealnie sprawdza się owsianka, jajecznica albo naleśniki na słodko. Coraz większą popularnością cieszą się też w Polsce amerykańskie naleśniki, czyli pancakes. Przyrządza się je nieco inaczej, dzięki czemu wychodzą one dużo grubsze i pulchniejsze od naszych naleśników. Ciekawym pomysłem są nasze placuszki na maślance, które są czymś pomiędzy polskimi naleśnikami, a amerykańskimi „pankejkami”.   Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Wychodzą pulchne i miękkie dzięki zastosowaniu zasady „trzech dwójek”. Mówi ona o tym, by trzymać się tych proporcji: 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dzięki temu placuszki nie rozrywają się, są zwarte i wychodzą idealne. Wypróbujcie ten przepis! Przepis na puszyste placuszki na maślance Do przygotowania takich placuszków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 60 g masła 250 ml maślanki ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masło do smażenia  Przygotowanie: Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Do osobnej miski dodajcie proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder, maślankę, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii oraz masło. Wymieszajcie mikserem. Gdy składniki się połączą, wlejcie powoli białka, mieszając ciasto delikatnie łyżką.  Na patelni rozpuśćcie masło. Za pomocą chochli wylewajcie ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażcie do ozłocenia z obu stron, przez kilka minut.  I gotowe! Tak przygotowane placuszki będą bardzo puszyste i...