
Każdy ma swoje preferencje co do śniadania. Jedni wolą zjeść porządny, sycący posiłek - na przykład jajecznicę z wędliną czy kiełbaski na ciepło. Nie brakuje też osób, które wolą rozpocząć dzień czymś na słodko i rano jedzą owsiankę z owocami, naleśniki czy racuchy.
Wszelkie dania z patelni, choć smaczne, wymagają dłuższego przygotowania. Proponujemy wam przepis na pyszne placuszki, które robi się w kilka chwil. Ani się obejrzycie, a będą gotowe do podania na stół.
Czym są małdrzyki?
Potrawa, o której mowa, to małdrzyki - małe placki z twarogu, które jada się na Podkarpaciu i w Małopolsce. Ich nazwa pochodzi głównego składnika, czyli „małdrzyka” czy też „mądrzyka”.
Tak nazywano słodkie mleko, które stanowiło bazę głównego składnika tych placków. Dziś można je łatwo zrobić ze zwykłego twarogu z dodatkiem cukru i kilku innych składników. Małdrzyki przyrządza się bardzo szybko, są cieplutkie, sycące i bardzo smaczne. Pasuje do nich wszystko - cukier puder, miód, owoce, jogurt, śmietana czy czekolada.
Przepis na małdrzyki
Składniki:
-
1 opakowanie twarogu (250 g)
-
1 jajko
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki cukru pudru
-
1 płaska łyżka cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Przełóżcie twaróg do miski i rozgniećcie dokładnie widelcem.
-
Następnie dodajcie jedno całe jajko, 2 łyżki mąki, cukier puder i waniliowy oraz sól. Wymieszajcie na gładką masę.
-
Resztę mąki wysypcie na talerz. Z masy formujcie placki i każdy z nich delikatnie obtoczcie w mące. Trzeba to robić ostrożnie, ponieważ placuszki mocno się kleją.
-
Rozgrzejcie na patelni olej albo masło klarowane (zwykłe się nie nadaje, ponieważ placki mogą się na nim przypalić). Ułóżcie małdrzyki i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się ozłocą.
I gotowe! Tak usmażone placuszki najprościej będzie podać posypane cukrem pudrem. Możecie też posmarować je dżemem, udekorować świeżymi owocami albo polać rozpuszczoną czekoladą.