Pyszne placuszki na śniadanie z 2 składników. Zdrowe, bez mąki i gotowe w kilka chwil
AdobeStock
Newsy

Pyszne i zdrowe placuszki na śniadanie z 2 składników. Bez mąki i będą gotowe w 10 minut

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście smacznych i dietetycznych placuszków z bananów, to bardzo polecamy - ten przepis sprawdzi się na śniadanie, kolację i jako przekąska.

Jeżeli ograniczacie cukier i mąkę w swojej diecie, to ten przepis będzie dla was w sam raz. Nie zawiera mąki, cukru ani mleka. Trudno wam uwierzyć, że z takich składników wyjdą placuszki? A jednak! Zawierają tylko dwa składniki - banany i jajka.

Banany muszą być bardzo dojrzałe, ponieważ wtedy ciasto będzie się odpowiednio kleić. To właśnie dzięki konsystencji dojrzałych bananów nie trzeba dodawać ani grama mąki. Oraz cukru, ponieważ owoce te są już bardzo słodkie, szczególnie mocno dojrzałe.

Placuszki wychodzą bardzo smaczne, dość słodkie i pulchne, a do tego dietetyczne i sycące. Posmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom! Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Przepis na placuszki bananowe

Przygotowanie tych placuszków jest banalnie łatwe, a lista składników bardzo krótka. Będziecie potrzebowali jedynie:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany

  • 2 jajka

Do tego olej do smażenia oraz opcjonalne dodatki, takie jak np. cynamon, ekstrakt z wanilii i inne. 

Zobacz także
Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników.jpg

Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Przygotowanie:

  1. Banany obierzcie ze skóry i dokładnie rozgniećcie - najlepiej za pomocą widelca. Powinniście uzyskać całkowicie jednolitą konsystencję.

  2. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do bananów, a białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do reszty składników i zamieszajcie delikatnie łyżką.

  3. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni i łyżką wylewajcie niewielkie porcje ciasta - powinny wam wychodzić niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia i przewróćcie na drugą stronę. Porada: jeśli placuszki nie chcą się ścinać, zmniejszcie ogień i przykryjcie patelnię pokrywką, by zwiększyć temperaturę i przyspieszyć smażenie. 

I gotowe! Z podanej ilości składników wyjdzie wam około 10 małych placuszków. Tak przygotowane placki polecamy podawać ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami czy borówkami. Doskonale pasować będzie także jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu, domowe konfitury czy zwykły cukier puder albo miód. Smacznego!

Źródło: annasudol.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków
Przygotowanie posiłku dla niejadków jest nieraz sporą zagwostką. Świetnie sprawdzą się placuszki bananowe z maślanką. Są banalne w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nikt się im nie oprze.

W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, najczęściej sięga się po szybkie opcje, jak kanapki czy owsianka. Jednak nie wszyscy są usatysfakcjonowani z takiego stanu rzeczy. Szczególnie kwestia dotyczy niejadków. Wiele mam zachodzi w głowę, co przyrządzić by ich pociecha zjadła posiłek ze smakiem. Bananowe placuszki dla niejadków Dobrym rozwiązaniem dla niejadków są posiłki na słodko. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, iż zjedzą je bez większych problemów. Świetnym przepisem są bananowe placuszki z maślanką. To banalne i szybkie w przygotowaniu danie. Można podać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, serek homogenizowany waniliowy czy krem orzechowo-czekoladowy. Wybór jest kwestią indywidualną, ale z pewnością nikt im się nie oprze i znikną z talerzy w mgnieniu oka.  Przepis na bananowe placuszki z maślanką Składniki: 2 ½ szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski przelejcie maślankę. Wbijcie do niej jajka, a także dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę za pomocą miksera.  Do wymieszanych składników dodajcie dwie szklanki mąki. Całość ponownie zmiksujcie do uzyskania gładkiej masy. Banany obierzcie ze skórki i pokrójcie je w niedużą kostkę.  Owoce dodajcie do ciasta i wszystko delikatnie wymieszajcie łyżką. Na patelnię wlejcie niewielką ilość oleju. Całość dobrze rozgrzejcie. Na rozgrzaną patelnię wykładajcie po jednej łyżce ciasta. Delikatnie je rozpłaszczcie. Placki smażcie z obu...

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...

naleśniki bez mąki
Flickr
Newsy
Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników
Czy można zrobić naleśniki z zaledwie dwóch składników? Udowadniamy, że to możliwe! Sprawdźcie ten przepis.

Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu! Przepis na dietetyczne naleśniki Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 jajka 1 duży, dojrzały banan Cynamon Cukier Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony. I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów . Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym. Co zamiast mąki? Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna . Na jedną...

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...