Jeżeli ograniczacie cukier i mąkę w swojej diecie, to ten przepis będzie dla was w sam raz. Nie zawiera mąki, cukru ani mleka. Trudno wam uwierzyć, że z takich składników wyjdą placuszki? A jednak! Zawierają tylko dwa składniki - banany i jajka.

Banany muszą być bardzo dojrzałe, ponieważ wtedy ciasto będzie się odpowiednio kleić. To właśnie dzięki konsystencji dojrzałych bananów nie trzeba dodawać ani grama mąki. Oraz cukru, ponieważ owoce te są już bardzo słodkie, szczególnie mocno dojrzałe.

Placuszki wychodzą bardzo smaczne, dość słodkie i pulchne, a do tego dietetyczne i sycące. Posmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom! Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Zobacz także:

Przepis na placuszki bananowe

Przygotowanie tych placuszków jest banalnie łatwe, a lista składników bardzo krótka. Będziecie potrzebowali jedynie:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany

  • 2 jajka

Do tego olej do smażenia oraz opcjonalne dodatki, takie jak np. cynamon, ekstrakt z wanilii i inne. 

Przygotowanie:

  1. Banany obierzcie ze skóry i dokładnie rozgniećcie - najlepiej za pomocą widelca. Powinniście uzyskać całkowicie jednolitą konsystencję.

  2. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do bananów, a białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do reszty składników i zamieszajcie delikatnie łyżką.

  3. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni i łyżką wylewajcie niewielkie porcje ciasta - powinny wam wychodzić niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia i przewróćcie na drugą stronę. Porada: jeśli placuszki nie chcą się ścinać, zmniejszcie ogień i przykryjcie patelnię pokrywką, by zwiększyć temperaturę i przyspieszyć smażenie. 

I gotowe! Z podanej ilości składników wyjdzie wam około 10 małych placuszków. Tak przygotowane placki polecamy podawać ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami czy borówkami. Doskonale pasować będzie także jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu, domowe konfitury czy zwykły cukier puder albo miód. Smacznego!

Źródło: annasudol.pl