kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy

Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak

Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego

Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca!

Niedzielna tradycja

Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy. 

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Przygotowanie kotletów schabowych

Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak:

  • klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni,
  • przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować,
  • odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta,
  • smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu kotlety będą delikatne.

Poprawne zastosowanie do tych zasad, będzie skutkować idealnymi schabowymi, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. 

Tego błędu nie popełniajcie

Wiele osób podczas smażenia przykrywką patelnię z kotletami pokrywką. Według nich, to pomaga im w równomiernym usmażeniu. Nic bardziej mylnego! To poważny błąd, który niesie za sobą poważne konsekwencje. Schabowe w ten sposób nie będą się smażyć, a dusić. Wpłynie to niekorzystnie na smak potrawy, ale i także spowoduje, że panierka będzie odpadać z mięsa po zdjęciu z patelni. Kotlety będą niezbyt apetycznie oraz estetycznie wyglądać i na pewno nie zachwycą was swoim smakiem.
 

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

kotlet
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Jaką grubość powinien mieć idealny schabowy? Jeśli rozbijecie go za cienko, straci cały smak
Z kością czy bez? Obecnie częściej jest spotykany drugi wariant, jednak to wersja kotleta schabowego z kostką jest smaczniejsza. Szpik w kości jest nośnikiem smaku, to on nadaje aromat całemu daniu. jak przygotować idealne schabowe? Sprawdźcie!

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Może nie jest to zbyt wykwintne danie, ale jedne z najpopularniejszych. Często swoim smakiem, zapachem przywraca czasy dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne przedpołudnie krzątała się po kuchni, klepała tłuczkiem mięso, a aromat potrawy unosił się po całym domu podczas smażenia. Na samą myśl o schabowym, aż ślinka cieknie po brodzie.  Schabowy z kością czy bez? Dla części osób prawdziwym kotletem schabowym jest tylko ten z kością. Uważają, że ma on znacznie lepszy smak, który nadaje mu kostka. Wybór mięsa w tym przypadku zależy już od preferencji. Jednak należy pamiętać, aby taki schab odpowiednio wysmażyć, aby kotlet przy kostce nie był surowy. Można również je po usmażeniu dopiec w piekarniku. Przy rozbijaniu kotletów z kością, pamiętajcie, że to ona wyznacza ich grubość. Natomiast, jeśli zdecydujecie się na opcję bez kości, to kotlet powinien być pokrojony na plastry o grubości od 1,5 cm do maksymalnie 2 cm. Ważny jest także sposób klepania mięsa tłuczkiem. Należy to robić do połowy grubości, zaczynając od środka do brzegów schabu. Sprawdźcie przepis na idealne kotlety schabowe z kością! Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka ½ szklanki mąki bułka tarta do panierowania smalec olej sól  pieprz Wykonanie: Plastry mięsa powinny mieć grubość od 1,5 cm do 2, rozbijcie je dokładnie zaczynając od środka (lub kości) do brzegów schabu. Tak przygotowane mięso przyprawcie solą oraz pieprzem, a później odstawcie na chwilę do przejścia się smaków. W międzyczasie przygotujcie składniki do panierki i rozgrzejcie...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu
AdobeStock
Newsy
Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy
Jeśli wasze kotlety schabowe za każdym razem wychodzą twarde, prawdopodobnie popełniacie któryś z błędów dotyczących między innymi właściwego przygotowania mięsa.

Bez względu na to, czy wybierzecie schab z kością, czy bez , schab może przysporzyć wam nieco problemów. Wiele gospodyń narzeka na fakt, że przyrządzane przez nie kotlety za każdym razem są żylaste i twarde. Jeśli wy też należycie do tego grona, to prawdopodobnie popełniacie kilka błędów dotyczących między innymi właściwego przygotowania mięsa.  Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, podczas ich przyrządzania musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jakich? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, żeby schabowy nie był twardy? Kotlet schabowy to nic innego jak tańsza wersja sznycla wiedeńskiego przyrządzanego z cielęciny. Jego historia sięga XIX wieku. To właśnie wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na tłuczone mięso schabowe w panierce. Od tego czasu stale goszczą na stołach Polaków. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również soczystością i prostotą wykonania. Wiele osób ma poczucie, że zrobienie kotleta schabowego to łatwizna i każdy to potrafi. Nic bardziej mylnego. W czasie przygotowanie tego przysmaku trzeba pamiętać o wielu rzeczach: Marynata do schabowych to podstawa Zacznijmy od marynaty do schabowych . Być może nie wszyscy wiecie, ale to właśnie ona odpowiada za kruchość i soczystość mięsa . Za żadne skarby nie pomijajcie więc tego kroku. Wasze kotlety schabowe, zanim wylądują na patelni, powinny przez całą noc moczyć się w mieszance z mleka, czosnku, cebuli i przypraw. To klucz do sukcesu. Prawidłowe rozbijanie schabowego Kolejną ważną kwestią jest właściwe rozbicie mięsa . Oczywiście każdy wie, że należy je położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i użyć specjalnego tłuczka. Niewielu osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak ważne jest...