kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy

Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak

Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego

Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca!

Niedzielna tradycja

Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy. 

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Przygotowanie kotletów schabowych

Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak:

  • klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni,
  • przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować,
  • odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta,
  • smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu kotlety będą delikatne.

Poprawne zastosowanie do tych zasad, będzie skutkować idealnymi schabowymi, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. 

Tego błędu nie popełniajcie

Wiele osób podczas smażenia przykrywką patelnię z kotletami pokrywką. Według nich, to pomaga im w równomiernym usmażeniu. Nic bardziej mylnego! To poważny błąd, który niesie za sobą poważne konsekwencje. Schabowe w ten sposób nie będą się smażyć, a dusić. Wpłynie to niekorzystnie na smak potrawy, ale i także spowoduje, że panierka będzie odpadać z mięsa po zdjęciu z patelni. Kotlety będą niezbyt apetycznie oraz estetycznie wyglądać i na pewno nie zachwycą was swoim smakiem.
 

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Przepisy
Dodaj jeden składnik ze słoika do panierki schabowych, a zyskają niepowtarzalny smak
Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej? Niezwykły kotlet Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią.  Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci! Mięso w marynacie Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. Uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy. Składniki na 4 kotlety: 400 g schabu  1 średnie jajko 1 łyżka majonezu po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 4 łyżki bułki tartej olej roślinny do smażenia Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka.  Na początek potrzebujemy 400 gramów dobrej jakości schabu bez kości. Proponujemy wybranie schabu środkowego, ale schab bliżej karkówki też będzie świetny. Kawałek schabu...

Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....