Obok pizzy, kebabów i burgerów, zapiekanki to jeden z ulubionych fast-foodów Polaków. Szybkość przyrządzenia i niesamowity smak sprawiają, że sięgamy po nie naprawdę często, szczególnie spędzając czas na mieście. Okazuje się jednak, że te przygotowane w domu wcale nie odstają od tych zakupionych w budce. Sami się przekonajcie!
Przepis na domowe zapiekanki
Będziesz potrzebować
- 2 małe bagietki lub jedną dużą
- 150 gramów mozzarelli sypanej
- 1 średnia cebula
- 30 gramów pieczarek
- Olej do smażenia
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
Przygotowanie
- Cebulę obierz i posiekaj w niewielką kosteczkę.
- Pieczarki umyj i pokrój (nie musisz obierać).
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, umieść na niej pokrojoną cebulę i dopraw obficie solą, pieprzem oraz papryką (to sprawi, że podczas pieczenia cebula odda smak do bułki i pieczarek). Całość zamieszaj i zeszklij.
- Po kilku minutach na patelni umieść również pieczarki. Na początku duś je pod przykrywką, następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez chwilę, aż do całkowitego odparowania wody.
- Dwie bagietki przetnij wzdłuż, tak aby powstały 4 części. Każdą z nich wydrąż do płowy. To sprawi, że składniki nie będą z niej zlatywać, a ty nie ubrudzisz się podczas jedzenia.
- Na tak przygotowane bagietki nałóż cebulkę z pieczarkami. Całość posyp mozzarellą w wiórkach.
- Zapiekanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Piecz przez ok. 8 minut, aż do roztopienia i przyrumienienia się sera.
- Podawaj z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Smacznego!