Bigos to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw, którą wszyscy znamy. Nie każdy jednak wie, że kiedyś bigos wyglądał kiedyś inaczej i mało przypominał swoją współczesną wersję. Składał się głównie z mięsa i w ogóle nie było w nim kapusty - ta pojawiła się później, gdy mniej zamożni ludzie gotowali swoją wersję bigosu, zastępując mięso właśnie kapustą. Dziś w tym daniu znajdują się oba te dodatki oraz wiele innych, w tym koniecznie grzyby. Niestety, przez jeden błąd można nieświadomie zepsuć smak bigosu. 

Jak gotować bigos, żeby był dobry?

Sekretem dobrego bigosu jest wysoka jakość składników oraz czas. Potrawę tę przyrządza się dość długo - bigos należy gotować kilka godzin, a najlepiej smakuje odgrzany drugiego, a nawet trzeciego dnia. Wymaga cierpliwości w trakcie przyrządzania i nie można się z nim spieszyć. Absolutnie nie wolno gotować bigosu na dużym ogniu - wcale dzięki temu nie skrócicie czasu przygotowania. Potrawa wyjdzie mdła i pozbawiona smaku, ponieważ przez tak szybkie podgrzewanie mięso i przyprawy nie będą w stanie oddać swojego aromatu do całego dania. 

Jakie mięso dodać do bigosu?

W temacie wyboru mięsa do bigosu macie spore pole do popisu. Do tego dania będzie pasować:

Zobacz także:

  • wołowina

  • wieprzowina

  • mięso z indyka

  • mięso z kurczaka

  • kiełbasa

Ważne, by wybrane przez was kawałki mięsa były dość tłuste. Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale wzbogaci bigos. Jeśli zdecydujecie się na wieprzowinę, wybierzcie karkówkę lub mięso z łopatki. Z kolei w przypadku wołowiny, sprawdzi się mięso do gulaszu z dodatkiem podgardla. 

Jak doprawić bigos?

W każdym bigosie koniecznie musi się znaleźć zestaw przypraw, które również odpowiadają za jego wyjątkowy smak. Polecamy wam użyć ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku, kminku, ziaren jałowca oraz pieprzu. Nie przesadzajcie natomiast z solą - dla bezpieczeństwa, dodajcie ją dopiero na samym końcu, po skosztowaniu bigosu. Kiszona kapusta oraz kiełbasa znajdujące się w potrawie mogą być na tyle słone, że dodawanie soli nie będzie potrzebne.