Przez ten podstawowy błąd niszczy się cały smak bigosu. W ten sposób tylko marnujecie dobre składniki
Flickr
Newsy

Przez ten podstawowy błąd niszczy się cały smak bigosu. W ten sposób tylko marnujecie dobre składniki

Dobry bigos to nie tylko efekt użycia smacznych składników, ale też odpowiednia technika potrzebna do przygotowania tego dania. Sprawdźcie, przez jaki błąd wasz bigos może wyjść do niczego.

Bigos to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw, którą wszyscy znamy. Nie każdy jednak wie, że kiedyś bigos wyglądał kiedyś inaczej i mało przypominał swoją współczesną wersję. Składał się głównie z mięsa i w ogóle nie było w nim kapusty - ta pojawiła się później, gdy mniej zamożni ludzie gotowali swoją wersję bigosu, zastępując mięso właśnie kapustą. Dziś w tym daniu znajdują się oba te dodatki oraz wiele innych, w tym koniecznie grzyby. Niestety, przez jeden błąd można nieświadomie zepsuć smak bigosu. 

Jak gotować bigos, żeby był dobry?

Sekretem dobrego bigosu jest wysoka jakość składników oraz czas. Potrawę tę przyrządza się dość długo - bigos należy gotować kilka godzin, a najlepiej smakuje odgrzany drugiego, a nawet trzeciego dnia. Wymaga cierpliwości w trakcie przyrządzania i nie można się z nim spieszyć. Absolutnie nie wolno gotować bigosu na dużym ogniu - wcale dzięki temu nie skrócicie czasu przygotowania. Potrawa wyjdzie mdła i pozbawiona smaku, ponieważ przez tak szybkie podgrzewanie mięso i przyprawy nie będą w stanie oddać swojego aromatu do całego dania. 

Zobacz także
Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień

Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień

Bigos

Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. Oto idealne proporcje kapusty kiszonej i białej

Jakie mięso dodać do bigosu?

W temacie wyboru mięsa do bigosu macie spore pole do popisu. Do tego dania będzie pasować:

  • wołowina

  • wieprzowina

  • mięso z indyka

  • mięso z kurczaka

  • kiełbasa

Ważne, by wybrane przez was kawałki mięsa były dość tłuste. Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale wzbogaci bigos. Jeśli zdecydujecie się na wieprzowinę, wybierzcie karkówkę lub mięso z łopatki. Z kolei w przypadku wołowiny, sprawdzi się mięso do gulaszu z dodatkiem podgardla. 

Jak doprawić bigos?

W każdym bigosie koniecznie musi się znaleźć zestaw przypraw, które również odpowiadają za jego wyjątkowy smak. Polecamy wam użyć ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku, kminku, ziaren jałowca oraz pieprzu. Nie przesadzajcie natomiast z solą - dla bezpieczeństwa, dodajcie ją dopiero na samym końcu, po skosztowaniu bigosu. Kiszona kapusta oraz kiełbasa znajdujące się w potrawie mogą być na tyle słone, że dodawanie soli nie będzie potrzebne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd
Adobe Stock
Newsy
Jak długo gotować bigos? Wielu Polaków popełnia kardynalny błąd
Bigos nie należy do potraw, które można szybko przygotować. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że trzeba go gotować aż tak długo!

Bigos to absolutny klasyk kuchni polskiej, chociaż nie bez powodu przygotowuje się go na święta i spożywa dość sporadycznie. Jest to ciężkostrawna i kaloryczna potrawa, która na pewno nie będzie służyć osobom zmagającym się z nadciśnieniem czy wysokim cholesterolem – umiarkowana porcja raz na jakiś czas nie powinna jednak zaszkodzić.  Jak długo gotować bigos?  Według przepisów babć i doświadczonych pań domu, bigos powinno się gotować min. 2-3 godziny. Gotowa potrawa powinna się jednak jeszcze „przegryźć”, czyli przesiąknąć smakiem, a najlepiej smakuje dopiero następnego dnia po przygotowaniu.  Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin. Pamiętaj, że ta potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Niewiele osób jednak wie, że smak bigosu zyska wyjątkową głębię, kiedy pozwolicie mu gotować się nawet przez 3 do 5 dni przez 2-3 godziny dziennie. Idealnym rozwiązaniem byłoby gotowanie bigosu przez minimum trzy do pięciu dni po 2-3 godziny dziennie. Jak przyrządzić dobry bigos - składniki Jakie składniki zapewnią wam doskonały bigos? Najważniejsza jest tu nie tylko sama kapusta, ale także dodatki i przyprawy takie jak: Suszone grzyby Wędzone śliwki Czerwone wino wytrawne Ziele angielskie Liście laurowe Jałowiec Wielu entuzjastów gotowania zastanawia się także co zrobić, aby bigos się nie przypalał  oraz jakie mięso jest najlepsze do bigosu : warto postawić na mieszankę kiełbasy, boczku oraz wieprzowiny, a smak potrawy będzie wielowymiarowy i intensywny. Czytaj też: Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika....

Pyszny bigos
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego
Pyszny i sycący bigos z dodatkiem kiełbasy to doskonała alternatywa na chłodniejsze dni. Jak się okazuje, kolejność dodawania dodatków ma tu ogromne znaczenie. Sprawdźcie, czy i wy nie popełniacie tego błędu!

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która jest również niekiedy przygotowywana na Litwie czy Białorusi w nieco zmodyfikowanych formach. W naszym kraju chyba nie ma osoby, która by nie lubiła tego dania. Bigos jest aromatyczny, smaczny, sycący, a także rozgrzewa nas w chłodniejsze dni. Polacy zajadają się nim na co dzień, jak i od święta. Jak przygotowuje się tradycyjny bigos? Sposobów przyrządzenia tego dania jest mnóstwo. Każdy ma swój patent na idealny bigos. Mimo pewnych różnic w przygotowaniu, każdy składa się z podstawowej bazy. W skład tradycyjnego bigosu wchodzą takie składniki jak: kiszona kapusta świeża słodka kapusta różnego rodzaju wędliny bądź mięsa cebula suszone grzyby śliwki zioła przyprawy Wiele osób ma również swoje sekretne produkty, którymi podkręca się smak całego dania. Niektórzy podczas gotowania dodają przykładowo wino, a nawet rodzynki. Cały proces gotowania bigosu jest powolny, gdyż potrawa musi połączyć ze sobą wszystkie smaki, aby całość nabrała odpowiedniego aromatu. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że im dłużej tym lepiej. Dłuższy czas duszenia kapusty z innymi produktami sprawi, iż danie będzie jeszcze lepsze. Długie gotowanie bigosu sprawia, że kiełbasa powinna trafić do garnka dopiero pod koniec gotowania, by nie rozpaść się na drobne kawałeczki. Zanim jednak przejdziemy do kiełbasy, zastanówmy się, czy warto jeść bigos ze zdrowotnego punktu widzenia. Czy bigos jest zdrowy? Bigos ze względu na swoje składniki, może być potrawą w miarę dietetyczną, gdyż jedynie w 100 g potrawy jest 119 kcal. Poza tym będąca w składzie kiszona kapusta nadaje całemu daniu odpowiednich wartości odżywczych. Jest ona przede wszystkim źródłem witamin oraz mikroelementów, takich jak:...

bigos magdy gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler często zachwala swój bigos. Jego smak jest wyjątkowy dzięki zmieszaniu tych 2 składników
Jak gotuje swój bigos Magda Gessler? O takich proporcjach kapusty kiszonej i kapusty świeżej jeszcze nie słyszeliście!

Magda Gessler to nie tylko telewizyjna showmanka. Jej udział w programie „Kuchenne rewolucje” opiera się nie tylko na charyzmie, ale też na dużej wiedzy. Kontrowersyjna gwiazda TVN-u dzieli się kulinarnymi radami i sztuczkami na różne dania nie tylko w telewizji. Na jednym ze swoich profili społecznościowych restauratorka opublikowała długo wyczekiwany przez fanów przepis na bigos. Ile kapusty kiszonej dodaje do bigosu Magda Gessler? Na dzień dobry przepis Magdy Gessler na bigos zaskakuje proporcjami kapusty kiszonej do kapusty białej. Klasyczne przepisy zakładają zwykle mieszankę w stosunku 1:1. Dzięki temu bigos zyskuje odpowiedni balans słodyczy kapusty świeżej i kwasu kapusty kiszonej. Wiele jest gospodyń domowych, które do tematu podchodzą nieco inaczej. By bigos był bardziej „zdecydowany” i silny w smaku, stawiają wyłącznie na kapustę kiszoną. Magda Gessler stawia na jeszcze inne rozwiązanie tego problemu. W jej wydaniu bigos powinien zawierać 3/4 kapusty kiszonej i zaledwie 1/4 kapusty świeżo poszatkowanej. Jakie mięso do bigosu? Jeśli chodzi o mięso i jego rodzaje, słynna restauratorka jest mniej ortodoksyjna. Zgodnie z jej zaleceniami do bigosu można dodać naprawdę różne rodzaje mięsa. Mięso z rosołu, resztki z niedzielnej pieczeni, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim dziczyzna. W bigosie Gessler jest miejsce na wszystkie te gatunki mięsa. Co z przyprawami? Oprócz klasycznego dla bigosu kminku, Magda Gessler stawia jeszcze na dodatek w postaci jałowca. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki w kwestii gotowania bigosu autorstwa Magdy Gessler. Przepis na bigos Magdy Gessler Składniki: Ok. 75 dag kapusty kiszonej Ok. 25 dag kapusty białej świeżej Różne rodzaje mięsa – wędzonka, boczek, kiełbasa, mięso z pieczeni,...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Newsy
Jakie przyprawy najbardziej pasują do bigosu? Dodajcie te, a zyska niesamowity smak
Dobry bigos wymaga użycia właściwych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wiecie, jakie sprawdzają się najlepiej?

Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie. Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki , ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu! Jakie przyprawy należy dodać do bigosu? Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny! Przyprawy do bigosu: Majeranek Tymianek Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz ziarnisty Suszone śliwki Rodzynki Goździki Papryka słodka czerwona Kminek Cukier Czerwone wino Owoce jałowca Jabłka Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Jak doprawiać bigos? Najważniejszy jest umiar . Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć , więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu. Uważajcie szczególnie na sól . Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić...